Cabana de la Baia Sprie – Maramureș – proiectul meu de suflet

Cabana de la Baia Sprie

Pe un teren situat sub Lacul Albastru am construit, în mai multe etape, colțul nostru de rai, Cabana de la Baia Sprie, la care încă îi căutăm un nume. Copiii știu că mergem la cabană, deși inițial proiectul a fost început ca o magazie. A rezultat însă o magazie atât de frumoasă încât azi este cabana, spațiul la care fugim, alături de plantația de coacăzi să ne rupem de oraș, de asfalt și să ne bucurăm de pământ, iarbă, pomi și soare.

Modelul după care am început construcția a fost un garaj englezesc pe structură din stejar, însă am preluat doar o parte din ideea de bază, adaptând-o la spațiul Maramureșului.

cabana de la Baia Sprie
Cabana de la Baia Sprie - Maramureș - proiectul meu de suflet 69

Am pornit de la una și am ajuns altundeva. Am vrut o magazie și a rezultat o cabană, pentru că i-am pus acoperiș de draniță. Acolo a fost punctul de cotitură. Văzând cât de frumoasă e cu draniță, am ajuns să reconsiderăm planurile inițiale și să cotim spre un spațiu complet de locuit.

Aici e povestea noastră, de la începuturi:

Prima a fost fundația, făcută după un proiect avizat de un inginer de structuri. Cabana de la Baia Sprie este mai mult decât un șopron, ne dorim să stea în picioare și peste câteva decenii, deși prima nevoie căreia trebuia să îi corespundă a fost depozitarea sculelor și a mașinăriilor pe care le folosim la lucrul pământului.

Când am achiziționat tractorașul Pasquali, cu accesoriile aferente ne-am decis să găsim calea prin care să le adăpostim toate sub un acoperiș, și pe noi deasemenea, pentru a putea sta acolo, măcar peste weekend. Avem multe scule, motocoase, burghiu de pământ, drujbă, unelte de mână, atomizor, chiar multe … Dacă uităm acasă ceva este al naibii de supărător să ajungi la 10 km distanță fără ceva mărunt, hamul de la motocoasă, cizme sau cheia de drujbă.

Nu ne-am dorit baie, în sensul clasic, pentru a minimiza costurile, cu atât mai mult cu cât distanța până la confortul locuinței din oraș, din Baia Mare este de 10-15 min. În 2022 am făcut totuși baie și am autorizat cabana ca și casă de locuit cu drepturi depline. Am construit în 2017 pentru soluționarea de urgență a nevoilor fiziologice – Buda din curte – colaborare română-canadiană-belgiană la 1 an distanță față de începutul construcției, deși invers era corect.

Ajung și la partea asta …

Primul pas 1 – Fundația și placa de beton – Sept 2016

Cu planurile în mână am contactat o firmă locală, recomandată de mai mulți cunoscuți și care fără nici un cui mișcat de ici-colo ne-au săpat și turnat fundația din beton, respectând toate rigorile, în cca o lună. Cost 10.000 de lei, consum 24 mc de beton. Am cerut și un zid de protecție în partea de sus a pantei, pentru a îndepărta apa care se scurge pe versanți la ploaie. Terenul are la bază marnă, polochim îi zice pe aici, și doar 1- 1,5 m de pământ argilos și vegetal, ca o pojghiță la suprafață.

Suprafața plăcii armate de pe fundație – 8×5 m – 40 de mp. Greutatea soclului este de cca 70 de tone, teoretic este muuuuult supradimensionată, față de greutatea estimată a structurii de lemn de deasupra, cca 6-7 tone. Particularitatea terenului și recomandările specialiștilor au impus asta, plus  „micile” scăpări de dimensiune a șanțurilor săpate cu un buldoexcavator. Inițial am estimat 14 mc, dar numai cine face află cum se schimbă acești parametri. Betonul este B200, îmi place rezistența suprafeței, nu s-a măcinat deloc în timp.

sapatura pentru fundatie la cabana de la Baia Sprie
sapatura pentru fundatia pentru Cabana de la Baia Sprie
beton in fundatie la cabana de la Baia Sprie
beton in fundatie

Subpasul 1.1

A fost ridicarea unei centuri de cărămidă plină, am ales Porotherm. Am preluat din imaginile garajului englezesc acest detaliu pentru a proteja lemnul de structură cât mai mult și pentru a evita ca apa să ajungă în contact cu acesta. Sunt 4 rânduri de cărămidă zidită, cu carton asfaltat între cărămidă și beton. Am folosit un adeziv elastic de exterior, pentru mortarul dintre cărămizi. Mi-au făcut lucrarea 3 prieteni negricioși, însă la sfârșitul zilei mi-a părut rău că n-am zidit singur totul. Am și plătit manopera și am îmbătrânit 10 ani lângă ei corectând și schimbând ceea ce ei nu puteau să facă nativ de calitate. Am aflat că nu e mare filozofie să fii zidar, deși nimeni nu și-a pus minte vreodată să zidească așa, ca să se învețe. Mai bine făceam singur asta, n-aveam nici un regret dacă mai cumpăram 100 de cărămizi pentru repararea unei porțiuni nereușite.

Aș fi vrut ca rosturile să fie frumoase, însă arată ca naiba. urmează să le rectific. Din cărămidă am construit și pregătit socluri pentru stâlpii și grinzile de brad pe care se va sprijini structura cabanei. Am studiat imaginile garajului englezesc pe toate părțile, n-am vrut pentru cabana de la Baia Sprie să renunț la detaliile importante, chiar dacă cerând aceste detalii m-am lovit de fiecare echipă de meșteri care protesta că nu lucrează cum sunt ei obișnuiți.

soclu din cărămidă - Cabana de la Baia Sprie
Baza de cărămidă sub lemnul de structură pentru Cabana de la Baia Sprie

Pasul 2 – structura din lemn – Septembrie 2016

Aici apare Vasile Hotico, prietenul meu din Ieud, meșter și constructor de case din lemn, biserici și mănăstiri. Am văzut alte structuri ridicate de el – Casa din lemn traditionala construita la Viseu de Jos – Maramures – l-am vizitat acasă și am scris despre vizita mea – Maramuresul istoric – Casa de lemn din Ieud – drept urmare, l-am rugat să mă ajute cu această parte. De la Dragoș Costache am primit pe baza desenelor mele schițe făcute în SketchUp și cu meșterul am stabilit necesarul de grinzi, elemente din lemn, corni sau scânduri necesare.

plan cabana de la Baia Sprie
Schița SketchUp pentru Cabana de la Baia Sprie
plan cabana de la Baia Sprie
Schița SketchUp pentru Cabana de la Baia Sprie

Pentru cine dorește, ca inspirație sau model, pot să trimit prin email planurile așa cum le am eu, desenate de Dragoș, PDF-uri. Scrieți-mi doar email la calin@stejarmasiv.ro

De reținut: 2 zile a durat ridicarea întregii structuri de lemn. Talpa cabanei, partea care vine orizontal perimetral pe centura de cărămidă are 10×20 cm, stâlpii și grinzile 20×20 cm, traversele de susținerea planului de deasupra, unde va fi dormitorul tot 10×20 cm. În interior este un Open Space mare, cu o scară interioară, încă neconstruită, de acces la camera de sus, din acoperiș. Apelez la colegii de la Dippanels cu siguranța, anul acesta, pentru scara din lemn.

Imaginile cred că sunt cele mai grăitoare, am păstrat fiecare lot de fotografii din fiecare etapă, ca pentru acest proiect de suflet, Cabana de la Baia Sprie, să îmi amintesc peste ani întreg parcursul.

mesterii din Ieud
Prima zi de lucru la structura pentru cabana de la Baia Sprie
structura de stâlpi și grinzi este ridicată
primii stâlpi

De-a lungul timpului am scris de mai multe ori despre fazele intermediare ale acestui proiect, însă azi am decis să public prima dată pașii succesivi parcurși. Nu știu dacă vă mai amintiți de Gura de lup, merită să aruncați o privire la acel articol. Într-o imagine de mai sus găsiți detalii de la debitarea pentru prelungirea unor grinzi conectându-le prin această metodă.

Costul lemnului adus acasă, debitat complet în elemente – 4000 de lei. Manopera – încă pe atâta. Cubajul lemnului – 5,125 mc.

Ne-au rămas la sfârșit deșeuri cât un sac plus o grindă pe care n-am mai montat-o.

La final, ne-am bucurat să fi reușit să parcurgem atât de repede și de curat întreaga etapă. Trebuie menționat un detaliu premergător zilei când au venit meșterii la lucru.

În seara dinaintea începerii lucrului, eram cu planurile desenate de Dragoș în mână și aveam controverse cu consoarta asupra unor detalii de formă, așa că am luat un pachet de frigărui din bambus, o foarfecă tare și plastelină și pe o bucată de scârț, la scară, am construit macheta structurii pentru a ne face o idee clară despre cum va arăta cabana de la Baia Sprie. N-am imagini cu macheta deși atunci am păstrat-o vreme îndelungată pe un dulap, dar a fost cea mai bună formă în care le-am putut arăta meșterilor ce vrem să facă.

Construcția acestei structuri este realizată de meșteri maramureșeni, însă dimensiunea fiecărui element a fost cunoscută dinainte la perfecție, ei ne-având altceva de făcut decât să debiteze și să alcătuiască în fapt structura. I-am exasperat cu respectarea ideii de bază, însă la final le-a plăcut foarte mult și lor. Tatăl lui Vasile, cel din dreapta, avea atunci puțin sub 70 de ani, dar umbla ca pisica pe grinzi, la înălțime. Toți tăiau cu drujba de parcă era foarfecă …

structura de rezistenta din lemn
echipa, Vasile Hotico este al doilea de la stânga la dreapta – Structura din lemn pentru Cabana de la Baia Sprie

Neapărat trebuie să reamintesc un detaliu de execuție, deși l-am publicat și mai demult.

Pasul 3 – Acoperișul de draniță – Martie 2017

Am oscilat mult până ne-am decis să punem draniță pe hăizaș, aka acoperiș. Factorul determinant a fost nehotărârea celor care ne-au ofertat învelitori de tablă sau țiglă. Țigla ar fi îngreunat foarte mult structura și ar fi necesitat modificări multe de rezistență. Totuși costul ar fi fost de cca 7000 de lei, și ceva mai ieftin dacă alegeam tablă fălțuită sau țiglă metalică. Baia Sprie este un fost oraș minier, arhitectul locului ne-a recomandat tablă fălțuită și cred că ar fi fost alegerea cea mai firească, dacă nu s-ar fi tergiversat mult lucrurile cu cei care ne-au ofertat aceste soluții.

Vasile Hotico ne-a recomandat draniță, în 3 rânduri suprapusă, pentru care a garantat personal că ține cât trăiește el. Ne-au montat-o 2 meșteri din Budești, la un preț redus de manoperă, însă costul a fost muuult peste așteptări. Noi am estimat 9.000 de lei, dar am trecut de 14.000 de lei.

dranita pe cabana de la Baia Sprie
Montaj draniță pentru cabana de la Baia Sprie

Total – 9.000 de bucăți de dranițe (estimarea inițială era de 6000) 1 leu/bucată + manopera, plus lețuri, plus cuie, masă și casă la meșteri. Este cea mai scumpă soluție de învelit casa, cu un impact estetic fantastic, dar cu câteva particularități de întreținere și finisaj pe dos mai aparte. Sunt foarte încântat de alegerea făcută, panta marea a acoperișului este incredibilă pentru aspectul tradițional al caselor maramureșene. N-a picurat nici un strop înăuntru, de când a fost montată.

dranita pe cabana de la Baia Sprie

Voi aplica ulei de protecție la vară, suflat cu pistolul cu duză mare. Am căutat soluții și încă nu-s decis ce anume să aplic. Dacă cineva pune întrebări despre protecția la foc, prima observație este că cabana de la Baia Sprie nu are sursă de flacără pentru încălzire. Nu are de fapt nici o sursă de încălzire convențională, nici nu cred că va avea. Este destinată folosirii pe timp de vară, temporar, și ca spațiu de depozitare pentru sculele de munci agricole. Nu va arăta interiorul ca un șopron cu grămezi aruncate și mizerie, asta o garantez, însă va fi un spațiu funcțional.

Intenționez să realizez izolarea pereților și a acoperișului asemănător cu principiile caselor pasive, fără nici o pretenție însă. Vreau doar să acord atâta atenție detaliilor încât să eficientizez cât mai mult păstrarea unei temperaturi constante în interior. Sunt surse multiple de căldură disponibile, panouri radiante, calorifer electric, pentru a prelungi perioada în care poate fi folosită această cabană.

N-avem curent tras, nici apă de la oraș. Avem in schimb generator de 3kW și izvor cu apă mai bună decât cea îmbuteliată. Poate la final construiesc câteva felinare.

dranita pe cabana de la Baia Sprie
Dranița e finalizată – Cabana de la Baia Sprie

Pasul 4 – pereții – siding exterior din scândură arsă – Septembrie 2017

Aici e aici, dacă până acum am avut parte de munca unor echipe, din această fază am trecut execuția în regie proprie. Am explicat pe larg într-un articol cum am făcut și de ce am ales să ardem scândura. Arderea scandurii pentru placare de fatada exterioara la cabana

Ne-am achiziționat elementele din același gater, debitate grosier la dimensiunea de 5 m  cu 15×3 cm secțiune. Suprafața rugoasă a fost perfectă pentru momentul arderii care a fost la circa 5 luni după achiziție, timp în care a stat toată scândura la zvântat în aer liber la șipcă. Șipcile de montaj sunt de 3×5, le-am folosit și la stivuit scândura și la montajul lor pe pereți. Am cumpărat cca 2 mc de scândură și mai mulți corni de 10×10 cm.

interior la cabana de la Baia Sprie

Cu cornii am ranforsat structura interioară din 60 în 60 de centimetri ( chiar 59 de cm) pentru a umple spațiile dintre ei cu vată minerală. Ca înveliș exterior, sub scândura de fațadă avem montată folie anti condens, cea mai bună găsită la momentul respectiv, fixată cu capse până la prinderea pe exterior a șipcilor pentru siding. Acu realizez că ar fi fost minunat să aplic și o bandă de legătură între fasciculele de folie, însă nu-i timpul pierdut pot face asta pe interior.

scânduri arse si date cu ulei
scânduri arse si date cu ulei

Arderea și tratarea cu ulei de in a scândurilor ne-a luat cam 5 zile, cu tot cu montaj. N-am finalizat, tot ceea ce se vede în imagini a fost făcut în vara lui 2017, cu ajutorul la momentul de pornire din partea lui Adi Cramăr de la Qual Construction Bois. Ne-am oprit, urmează câțiva pași ce trebuie chibzuiți, montate ferestrele și ușile și abia apoi definitivată coaja exterioară. În 2018 am făcut pauză, nu am lucrat deloc la cabana de la Baia Sprie, însă anul acesta mi-am propus să o finalizez, integral. Urmează costuri mari, proporțional cu ceea ce am investit până acum.

Anul trecut am făcut însă gem, sirop, vin și țuică de coacăze, a ieșit fabulos. De aceea anul ăsta am început montajul sistemului de irigații prin picurare.

Suma totală cheltuită până acum este cca 40.000 de lei, însă e posibil să mai fie nevoie de încă 50% din valoare pentru a termina. Am avut norocul și-s convins că nu s-a terminat să cunosc oameni sau să apară pe parcurs, fiecare la momentul oportun, pentru ca să înaintăm fără greșeli, găsind soluții și în afara zonei convenționale.

Ultimul articol publicat despre construcție este – Planșeu din lemn – grindă centrală și traverse

cabana de la Baia Sprie
Montaj parțial siding pentru cabana de la Baia Sprie
cabana de la Baia Sprie
Siding exterior pentru cabana de la Baia Sprie

Fiecare pas a fost unul extrem de frumos, cu o poveste, cu oameni de care ne-am legat sufletește. Cei care ne-au montat dranița i-am întâlnit anul trecut la Păstrăvăria Alex, din Mara, unde lucrau și m-au chemat la o bere, că fac cinste. Înseamnă că le-am rămas drag la suflet, mai rar să-ți facă cinste meșterii. Nu ne-a grăbit nimeni cu lucru, deși mi-ar fi plăcut să termin mai repede. Încă cărăm toate sculele dus-întors, dar sunt determinat să închei lucrarea anul acesta. Vreau să-mi iau liber vreo 3 luni și să mă duc zilnic acolo, să meșteresc, fie singur, fie cu câte un prieten doritor de o clacă.

Cred că n-am apucat să public toate gândurile despre acest proiect, însă revin și mai completez, pe măsură ce mi le amintesc.

2018 – an pierdut din cauza unei rupturi de ligament

Update 2019

Tot acolo avem construită căsuța copiilor, realizare de 2018, fapt care ne mai spală din păcatele de a nu fi continuat munca la cabană.

casuta de joaca din lemn pentru copii
Casuța copiilor pentru cabana de la Baia Sprie

Ajung să public și imagini cu rezultatul final, cu siguranță, mai la toamnă, când termin, dar voi explica și soluțiile alese pe parcurs pentru etapele rămase. Urmează ferestre, uși, pardosea, scară interioară, izolație în pereți, placare interioară cu rigips, finisaje. Nu-i puțin … trebuie să mai găsesc câțiva prieteni …

Revin cu munca din 2019:

Am reușit să închidem coaja exterioară, aproape în totalitate, au mai rămas doar spațiile de sub marginile inferioare ale acoperișului, acolo, la ștablon. Am montat ușile de intrare de care-s tare mândru, pentru că am lucrat și eu la ele și cel mai recent ferestrele.

Atât ușile cât și ferestrele sunt duble, adică am de fapt 4 uși și câte 4 sau 6 ochiuri de geam. Deschiderea maximă a ușilor este de 130 cm, cu ambele foi deschise, atât interior cât și exterior. ideea inițială a poziției ușii de acces a fost în stânga porților de garaj, la care am renunțat. Am dimensionat greșit golul de ușă, la 90 de cm lațime, în zidărie. Daca mai puneam tencuială, blana și tocul ușii estimez că aș fi ajuns pe la 75-68 cm cu spațiul util, ceea ce ar fi fost trist.

Am scris despre uși – Ușa de intrare în cabana de la Baia Sprie – am renunțat la intrarea cu porți de magazie

ușa de intrare dubla din lemn
Ușă dubla pentru cabana de la Baia Sprie

Trebuie să citiți și despre ferestre – Ferestrele duble de la cabana din Baia Sprie

cabana de la Baia Sprie cu ferestrele montate
Uși și ferestre pentru cabana de la Baia Sprie

Revin cu completări, din când în când …

Update 2020 – planșeu în completare

Am scris în Planșeu din lemn – grindă centrală și traverse – ideea de a suplimenta partea de planșeu a podului pentru a folosi complet suprafața disponibilă. Am construit grinzile și traversele din elemente încleiate pe cant și am acoperit cu scândură cu falț.

planșeu din lemn
Planșeu pe montanți din lemn
planșeu din lemn
după montaj scânduri – dușumea oarbă
Catalog online mobila din stejar masa din lemn scaun din lemn

Update 2020 – am trecut lejer de 80.000 lei costuri, cu finisajele interioare, si încă nu e gata

Update 2021 – Magazie, podele, scara interioară, ușă culisantă de baie

Am construit o magazie, ca să eliberăm interiorul cabanei de sculele agricole.

lucrul la magazie din lemn a doua sambata
Magazia pentru cabana de la Baia Sprie

Magazie din lemn – materiale, soluție tehnică, construiește în regie proprie – experiența ridicării acestei structuri simple a fost extrem de relevantă, pentru tot ce înseamnă lemn. Dacă aș fi știut câte știu azi, la momentul ridicării cabanei, ar fi mers puțin diferit totul.

Am montat podelele din stejar – Podele din scândură de stejar – montaj și o ușă culisantă. Am scris atunci – Planuri de viitor – peste câteva zile se termina carantina

podele din scandura de stejar
Cabana de la Baia Sprie - Maramureș - proiectul meu de suflet 79
usa culisanta la cabana
Cabana de la Baia Sprie - Maramureș - proiectul meu de suflet 80

Am adăugat și scara interioară într-un final. Am scris despre asta în Scara din lemn pentru cabana este gata. Tare m-a durut partea asta, s-a amânat muuult deși am avut materialele pregătite de mult timp. Panta este abruptă, nu am gândit asta chiar de la început, dar este accesibilă pentru cei mici.

scara din stejar si frasin scaled
Cabana de la Baia Sprie - Maramureș - proiectul meu de suflet 81
scara de la cabana
Cabana de la Baia Sprie - Maramureș - proiectul meu de suflet 82

Cabana de la Baia Sprie arăta la final de 2021 așa:

Cabana de la Baia Sprie toamna 2021
Cabana de la Baia Sprie - Maramureș - proiectul meu de suflet 83

Update 2021 – decembrie – Copertina din dranița

Trebuia prelungit acoperișul de draniță deasupra intrării pentru că picura apa fix la ceafă, când băgam cheia în ușă – Copertina intrare – adică pentru ușa de intrare

copertina intrare
Copertina pentru cabana de la Baia Sprie

Update 2022 – Cabana de la Baia Sprie

Acest articol a fost citit de peste 15.000 de ori, iar jumătate din aceste parcurgeri au avut loc în 2021. Cred că fiecare dintre cei care vor să aibă unde evada dintre betoane, de pe asfalt și să ducă spre natură familia, mai ales copiii, și-a imaginat cum ar fi să construiască sau să cumpere o cabană. Acest articol este util celor ce vor să meșterească, iar dintre cititorii care s-au inspirat și au realizat ceva cu propriile mâini unii mi-au trimis imagini cu rezultatul muncii lor – Construcții din lemn – în regie proprie DIY
Mai mult decât satisfacția lucrului făcut cu mâna ta este bucuria utilizării unui spațiu la care cunoști fiecare cm pătrat, fiecare șurub, fiecare imperfecțiune. Și asta o face unică, așa cum o văd și eu cabana mea. Pot spune cu ochii închiși ce se află în orice punct mi-ai indica.

Am văzut că e tot mai greu de găsit oameni care să facă, contra cost, lucrări de anvergură mică. E dificil de sincronizat timpul, mai ales dacă locația este îndepărtată și impune deplasare. Când pui 1 oră dus, 1 oră întors, se schimbă interesul meșterului de a mai lucra la cabana ta. Așa ajungi să o faci singur și să te pricepi la toate, chiar dacă îți ia de 3x mai mult timp.

Eu te încurajez să te apuci, este o experiență transformatoare, schimbă percepții și modifică valoarea timpului și a muncii.

Dacă ai imagini și ești mândru de munca ta scrie-mi, să arătăm și altora cât și cum se poate face cu o pereche de brațe harnice. Adresa mea este calin@stejarmasiv.ro.

Update ianuarie 2023 – Cabana de la Baia Sprie

Pfui … trebuie să tot adaug și încă tot ce am de pus aici e tot de anul trecut.

Eram hotărât acum 2 ani să fac o încălzire pe bază de curent, dar nu-mi place deloc unde am ajuns cu prețul la kW, așa că am decis montarea unui coș și a unei sobe din fontă, fără acumulare de căldură, cum mi-ar place, pentru că ar dura prea mult intrarea în regim la felul în care folosim noi spațiul respectiv.

Citește despre asta – Încălzirea unei cabane sau a unei case de vacanță

încălzirea casei de vacanță
Schița cu soba si hornul pentru cabana de la Baia Sprie

Prezentarea sobei după achiziție:

accesorii
Soba pentru cabana de la Baia Sprie

Soba din fontă pentru cabana

Partea de încălzire a ajuns să fie pusă în practică, cumpărând o sobă în Mai 2022 cu 600 de EUR din Germania și ajungând ca în decembrie să valoreze dublu și să nu mai existe pe stoc.

Apoi am montat totul, și coșul și soba abia în octombrie 2022 – Am construit un coș de fum și am montat o sobă de fontă la cabană

Adriana ajutor de coșar
Adriana – ajutor de coșar

La interior am reușit să terminăm baia și aici am făcut cea mai importantă îmbunătățire a confortului pentru cabana de la Baia Sprie – Meșteritul – de plăcere dar și de nevoie

meșteritul la cabana - perete izolat si instalație PPR
Interiorul băii in timpul lucrului
baia cabana

Am achiziționat dușul cu 4 pereți de sticlă din Budapesta, la noi nu se comercializează și era net mai ieftin, cu tot cu deplasarea după el. Obiectele sanitare sunt Mondial, clasice, fără pretenții și totuși investiția într-o baie este considerabilă. Am exclus montajul faianței și a gresiei și am pus doar pe jos parchet de bambus.

Cred că după 60 de ani pot să mă mut acolo liniștit, am tot confortul necesar. Instalația de apă am prevăzut-o pentru mașina de spălat și am instalat afară o fosă septică.

Faptul că am realizat aproape toate aceste lucrări de unul singur, alături de consoarta mea, îmi dă încredere pe viitor la construcția casei pentru familia noastră.

Nu știam atunci când am construit cabana de la Baia Sprie, sau mai bine zis când am început construcția ei, că va genera un parcurs ce ne va duce să începem și construcția unei case de locuit, în oraș.

Aveam nevoie de experiența asta, e benefică, am putut greși fără să fie ceva fatal, am învățat din acele greșeli, și căutăm să le evităm pe mai departe.

Am finalizat cu finisajul podelelor din stejar cu ulei Woca și montarea unui parchet laminat peste dușumeaua oarbă de la etaj – Dușumea din lemn de stejar la parter, brad cu laminat sus

podea din stejar dusumea
Cabana de la Baia Sprie - Maramureș - proiectul meu de suflet 84

Se poate construi și altfel, nu doar clasic cu betoane ajungând ca și confortul din interiorul unei case din lemn, cu izolație performantă, să nu poate fi egalat altfel. La 18 grade în cabană e mai plăcut ca și la 21 de grade în apartament de bloc.

Azi suntem așa:

Cabana de la Baia Sprie
Vedere din drona pentru Cabana de la Baia Sprie
interior living cabana de la Baia Sprie
Cabana de la Baia Sprie - Maramureș - proiectul meu de suflet 85
interior spre scara cabana de la Baia Sprie
Cabana de la Baia Sprie - Maramureș - proiectul meu de suflet 86

Se vede o mobilă de bucătărie din PAL, va primi în curând mânere din stejar, blat din stejar și 4 sertare cu fețe din stejar. Avem deja vesela, plita pe inducție, chiuveta, cam tot ce trebuie. După ce reușim și racordarea la curentul electric trifazic va fi totul finalizat.

Mai sunt mici detalii de amenajare interioară, dar este locuibilă, am dormit deja toți 5 acolo de 2 ori în iarna asta și este fantastic de confortabil.

Sfârșit.

Dacă ai sărit direct aici înseamnă că ești curios cât e de lung articolul. Este munca noastră, a familiei, din 2016 până azi.

structura de rezistenta din lemn
45 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

5 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    cand aveam 10 ani , acum am 60 .
    am pus sindrila pe magazia de scule cu bunicul meu
    el o batea eu o dadeam la mana si coboram des pe scara
    vre o 20 de bucati am batut si eu
    de incercare mi a zis bunicul

    nu a tinut 50 de ani , cu parere de rau i ti spun
    nu mai tin minte daca era din stejar sau fag,
    cred ca conteaza ;
    parca la ferestrele din stejar lamela de jos o faceau din fag
    care tine mai bine la apa …cineva mai destept poate ne poate spune

    stiu ca in tarile nordice se face din larice care e un rasinos dur si imbibat natural
    iar la americani /canadieni din cedru rosu
    nu avem in romania nici una nici alta

    • multumesc pentru idei … ar fi de dezbatut acum. Ma documentez despre bustenii de mesteacan aruncati in metal topit …

      • #3 Comentariu nou

        Salut, sunt din Bucovina, „dranita”(sindrila) de pe casa mica si „sura” parintilor mei este plantata cam prin 70-72, si pana acum 5-6 ani se tinea foarte mandra, dar la fiecare 3-4-5 ani era data cu pacura, asa obisnuiau toti in zona. Acum au trecut peste 6 ani fara nici un fel de ingrijire, ar necesita reparatii nu capitale, dar 50%+. Sunt metode mai noi de intretinere a lemnului, daca se face constant cu ceva timp inainte de a aparea forme vizibile de degradare, nu vad de ce nu ar rezista voinic si peste 50 de ani.

        Imi place ce ai facut acolo, nu ai facut rabat la cheltuieli, dar la total, totusi cam scump. Sa va bucurati de cabana, toate cele bune!

  2. #4 Comentariu nou

    Felicitări Calin!
    Un drum frumos care a generat atât de multă bucurie în suflet!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.