Cabana de la Baia Sprie – Maramureș – proiectul meu de suflet

cabana de la Baia Sprie

Pe un teren situat sub Lacul Albastru am construit, în mai multe etape, colțul nostru de rai, Cabana de la Baia Sprie, la care încă îi căutăm un nume. Copiii știu că mergem la cabană, deși inițial proiectul a fost început ca o magazie. A rezultat însă o magazie atât de frumoasă încât azi este cabana, spațiul la care fugim, alături de plantația de coacăzi să ne rupem de oraș, de asfalt și să ne bucurăm de pământ, iarbă, pomi și soare.

Modelul după care am început construcția a fost un garaj englezesc pe structură din stejar, însă am preluat doar o parte din ideea de bază, adaptând-o la spațiul Maramureșului.

Update 2021 – am mai avansat, azi arata astfel:

cabana cu ferestre

Lucrăm la interioare, revin cu detalii.

Prima a fost fundația, făcută după un proiect avizat de un inginer de structuri. Cabana de la Baia Sprie este mai mult decât un șopron, ne dorim să stea în picioare și peste câteva decenii, deși prima nevoie căreia trebuia să îi corespundă a fost depozitarea sculelor și a mașinăriilor pe care le folosim la lucrul pământului.

Când am achiziționat tractorașul Pasquali, cu accesoriile aferente ne-am decis să găsim calea prin care să le adăpostim toate sub un acoperiș, și pe noi deasemenea, pentru a putea sta acolo, măcar peste weekend. Avem multe scule, motocoase, burghiu de pământ, drujbă, unelte de mână, atomizor, chiar multe … Dacă uităm acasă ceva este al naibii de supărător să ajungi la 10 km distanță fără ceva mărunt, hamul de la motocoasă, cizme sau cheia de drujbă. Nu ne-am dorit baie, în sensul clasic, pentru a minimiza costurile, cu atât mai mult cu cât distanța până la confortul locuinței din oraș, din Baia Mare este de 10-15 min. Am construit pentru soluționarea de urgență a nevoilor fiziologice – Buda din curte – colaborare română-canadiană-belgiană

Ajung și la partea asta …

Primul pas – Fundația și placa de beton

Cu planurile în mână am contactat o firmă locală, recomandată de mai mulți cunoscuți și care fără nici un cui mișcat de ici-colo ne-au săpat și turnat fundația din beton, respectând toate rigorile, în cca o lună. Cost 10.000 de lei, consum 24 mc de beton. Am cerut și un zid de protecție în partea de sus a pantei, pentru a îndepărta apa care se scurge pe versanți la ploaie. Terenul are la bază marnă, polochim îi zice pe aici, și doar 1- 1,5 m de pământ argilos și vegetal, ca o pojghiță la suprafață.

Suprafața plăcii armate de pe fundație – 8×5 m – 40 de mp. Greutatea soclului este de cca 70 de tone, teoretic este muuuuult supradimensionată, față de greutatea estimată a structurii de lemn de deasupra, cca 6-7 tone. Particularitatea terenului și recomandările specialiștilor au impus asta, plus  „micile” scăpări de dimensiune a șanțurilor săpate cu un buldoexcavator. Inițial am estimat 14 mc, dar numai cine face află cum se schimbă acești parametri. Betonul este B200, îmi place rezistența suprafeței, nu s-a măcinat deloc în timp.

sapatura pentru fundatie la cabana de la Baia Sprie
sapatura pentru fundatie
beton in fundatie la cabana de la Baia Sprie
beton in fundatie

Subpasul 1.1 a fost ridicarea unei centuri de cărămidă plină, am ales Porotherm. Am preluat din imaginile garajului englezesc acest detaliu pentru a proteja lemnul de structură cât mai mult și pentru a evita ca apa să ajungă în contact cu acesta. Sunt 4 rânduri de cărămidă zidită, cu carton asfaltat între cărămidă și beton. Am folosit un adeziv elastic de exterior, pentru mortarul dintre cărămizi. Mi-au făcut lucrarea 3 prieteni negricioși, însă la sfârșitul zilei mi-a părut rău că n-am zidit singur totul. Am și plătit manopera și am îmbătrânit 10 ani lângă ei corectând și schimbând ceea ce ei nu puteau să facă nativ de calitate. Am aflat că nu e mare filozofie să fii zidar, deși nimeni nu și-a pus minte vreodată să zidească așa, ca să se învețe. Mai bine făceam singur asta, n-aveam nici un regret dacă mai cumpăram 100 de cărămizi pentru repararea unei porțiuni nereușite.

Aș fi vrut ca rosturile să fie frumoase, însă arată ca naiba. urmează să le rectific. Din cărămidă am construit și pregătit socluri pentru stâlpii și grinzile de brad pe care se va sprijini structura cabanei. Am studiat imaginile garajului englezesc pe toate părțile, n-am vrut pentru cabana de la Baia Sprie să renunț la detaliile importante, chiar dacă cerând aceste detalii m-am lovit de fiecare echipă de meșteri care protesta că nu lucrează cum sunt ei obișnuiți.

soclu din cărămidă - Cabana de la Baia Sprie

Pasul doi – structura din lemn

Aici apare Vasile Hotico, prietenul meu din Ieud, meșter și constructor de case din lemn, biserici și mănăstiri. Am văzut alte structuri ridicate de el – Casa din lemn traditionala construita la Viseu de Jos – Maramures – l-am vizitat acasă și am scris despre vizita mea – Maramuresul istoric – Casa de lemn din Ieud – drept urmare, l-am rugat să mă ajute cu această parte. De la Dragoș Costache am primit pe baza desenelor mele schițe făcute în SketchUp și cu meșterul am stabilit necesarul de grinzi, elemente din lemn, corni sau scânduri necesare.

plan cabana de la Baia Sprie
plan cabana de la Baia Sprie

Pentru cine dorește, ca inspirație sau model, pot să trimit prin email planurile așa cum le am eu, desenate de Dragoș, PDF-uri. Scrieți-mi doar email la calin@stejarmasiv.ro

De reținut: 2 zile a durat ridicarea întregii structuri de lemn. Talpa cabanei, partea care vine orizontal perimetral pe centura de cărămidă are 10×20 cm, stâlpii și grinzile 20×20 cm, traversele de susținerea planului de deasupra, unde va fi dormitorul tot 10×20 cm. În interior este un Open Space mare, cu o scară interioară, încă neconstruită, de acces la camera de sus, din acoperiș. Apelez la colegii de la Dippanels cu siguranța, anul acesta, pentru scara din lemn.

Imaginile cred că sunt cele mai grăitoare, am păstrat fiecare lot de fotografii din fiecare etapă, ca pentru acest proiect de suflet, Cabana de la Baia Sprie, să îmi amintesc peste ani întreg parcursul.

mesterii din Ieud
structura de stâlpi și grinzi este ridicată
primii stâlpi

De-a lungul timpului am scris de mai multe ori despre fazele intermediare ale acestui proiect, însă azi am decis să public prima dată pașii succesivi parcurși. Nu știu dacă vă mai amintiți de Gura de lup, merită să aruncați o privire la acel articol. Într-o imagine de mai sus găsiți detalii de la debitarea pentru prelungirea unor grinzi conectându-le prin această metodă.

Costul lemnului adus acasă, debitat complet în elemente – 4000 de lei. Manopera – încă pe atâta. Cubajul lemnului – 5,125 mc.

Ne-au rămas la sfârșit deșeuri cât un sac plus o grindă pe care n-am mai montat-o.

La final, ne-am bucurat să fi reușit să parcurgem atât de repede și de curat întreaga etapă. Trebuie menționat un detaliu premergător zilei când au venit meșterii la lucru.

În seara dinaintea începerii lucrului, eram cu planurile desenate de Dragoș în mână și aveam controverse cu consoarta asupra unor detalii de formă, așa că am luat un pachet de frigărui din bambus, o foarfecă tare și plastelină și pe o bucată de scârț, la scară, am construit macheta structurii pentru a ne face o idee clară despre cum va arăta cabana de la Baia Sprie. N-am imagini cu macheta deși atunci am păstrat-o vreme îndelungată pe un dulap, dar a fost cea mai bună formă în care le-am putut arăta meșterilor ce vrem să facă.

Construcția acestei structuri este realizată de meșteri maramureșeni, însă dimensiunea fiecărui element a fost cunoscută dinainte la perfecție, ei ne-având altceva de făcut decât să debiteze și să alcătuiască în fapt structura. I-am exasperat cu respectarea ideii de bază, însă la final le-a plăcut foarte mult și lor. Tatăl lui Vasile, cel din dreapta, avea atunci puțin sub 70 de ani, dar umbla ca pisica pe grinzi, la înălțime. Toți tăiau cu drujba de parcă era foarfecă …

structura de rezistenta din lemn
echipa, Vasile Hotico este al doilea de la stânga la dreapta

Neapărat trebuie să reamintesc un detaliu de execuție, deși l-am publicat și mai demult.

Pasul 3 – Acoperișul de draniță

Am oscilat mult până ne-am decis să punem draniță pe hăizaș, aka acoperiș. Factorul determinant a fost nehotărârea celor care ne-au ofertat învelitori de tablă sau țiglă. Țigla ar fi îngreunat foarte mult structura și ar fi necesitat modificări multe de rezistență. Totuși costul ar fi fost de cca 7000 de lei, și ceva mai ieftin dacă alegeam tablă fălțuită sau țiglă metalică. Baia Sprie este un fost oraș minier, arhitectul locului ne-a recomandat tablă fălțuită și cred că ar fi fost alegerea cea mai firească, dacă nu s-ar fi tergiversat mult lucrurile cu cei care ne-au ofertat aceste soluții.

Vasile Hotico ne-a recomandat draniță, în 3 rânduri suprapusă, pentru care a garantat personal că ține cât trăiește el. Ne-au montat-o 2 meșteri din Budești, la un preț redus de manoperă, însă costul a fost muuult peste așteptări. Noi am estimat 9.000 de lei, dar am trecut de 14.000 de lei.

dranita pe cabana de la Baia Sprie

Total – 9.000 de bucăți de dranițe (estimarea inițială era de 6000) 1 leu/bucată + manopera, plus lețuri, plus cuie, masă și casă la meșteri. Este cea mai scumpă soluție de învelit casa, cu un impact estetic fantastic, dar cu câteva particularități de intreținere și finisaj pe dos mai aparte. Sunt foarte încântat de alegerea făcută, panta marea a acoperișului este incredibilă pentru aspectul tradițional al caselor maramureșene. N-a picurat nici un strop înăuntru, de când a fost montată.

dranita pe cabana de la Baia Sprie

Voi aplica ulei de protecție la vară, suflat cu pistolul cu duză mare. Am căutat soluții și încă nu-s decis ce anume să aplic. Dacă cineva pune întrebări despre protecția la foc, prima observație este că cabana de la Baia Sprie nu are sursă de flacără pentru încălzire. Nu are de fapt nici o sursă de încălzire convențională, nici nu cred că va avea. Este destinată folosirii pe timp de vară, temporar, și ca spațiu de depozitare pentru sculele de munci agricole. Nu va arăta interiorul ca un șopron cu grămezi aruncate și mizerie, asta o garantez, însă va fi un spațiu funcțional.

Intenționez să realizez izolarea pereților și a acoperișului asemănător cu principiile caselor pasive, fără nici o pretenție însă. Vreau doar să acord atâta atenție detaliilor încât să eficientizez cât mai mult păstrarea unei temperaturi constante în interior. Sunt surse multiple de căldură disponibile, panouri radiante, calorifer electric, pentru a prelungi perioada în care poate fi folosită această cabană.

N-avem curent tras, nici apă de la oraș. Avem in schimb generator de 3kW și izvor cu apă mai bună decât cea îmbuteliată. Poate la final construiesc câteva felinare.

dranita pe cabana de la Baia Sprie

Pasul 4 – pereții – siding exterior din scândură arsă

Aici e aici, dacă până acum am avut parte de munca unor echipe, din această fază am trecut execuția în regie proprie.

Am explicat pe larg într-un articol cum am făcut și de ce am ales să ardem scândura. Arderea scandurii pentru placare de fatada exterioara la cabana

Ne-am achiziționat elementele din același gater, debitate grosier la dimensiunea de 5 m  cu 15×3 cm secțiune. Suprafața rugoasă a fost perfectă pentru momentul arderii care a fost la circa 5 luni după achiziție, timp în care a stat toată scândura la zvântat în aer liber la șipcă. Șipcile de montaj sunt de 3×5, le-am folosit și la stivuit scândura și la montajul lor pe pereți. Am cumpărat cca 2 mc de scândură și mai mulți corni de 10×10 cm.

interior la cabana de la Baia Sprie

Cu cornii am ranforsat structura interioară din 60 în 60 de centimetri ( chiar 59 de cm) pentru a umple spațiile dintre ei cu vată minerală. Ca înveliș exterior, sub scândura de fațadă avem montată folie anticondens, cea mai bună găsită la momentul respectiv, fixată cu capse până la prinderea pe exterior a șipcilor pentru siding. Acu realizez că ar fi fost minunat să aplic și o bandă de legătură între fasciculele de folie, însă nu-i timpul pierdut pot face asta pe interior.

scânduri arse si date cu ulei
scânduri arse si date cu ulei

Arderea și tratarea cu ulei de in a scândurilor ne-a luat cam 5 zile, cu tot cu montaj. N-am finalizat, tot ceea ce se vede în imagini a fost făcut în vara lui 2017, cu ajutorul la momentul de pornire din partea lui Adi Cramăr de la Qual Construction Bois. Ne-am oprit, urmează câțiva pași ce trebuie chibzuiți, montate ferestrele și ușile și abia apoi definitivată coaja exterioară. În 2018 am făcut pauză, nu am lucrat deloc la cabana de la Baia Sprie, însă anul acesta mi-am propus să o finalizez, integral. Urmează costuri mari, proporțional cu ceea ce am investit până acum.

Anul trecut am făcut însă gem, sirop, vin și țuică de coacăze, a ieșit fabulos. De aceea anul ăsta am început montajul sistemului de irigații prin picurare.

Suma totală cheltuită până acum este cca 40.000 de lei, însă e posibil să mai fie nevoie de încă 50% din valoare pentru a termina. Am avut norocul și-s convins că nu s-a terminat să cunosc oameni sau să apară pe parcurs, fiecare la momentul oportun, pentru ca să înaintăm fără greșeli, găsind soluții și în afara zonei convenționale.

Update 2021 – am trecut lejer de 80.000 lei costuri, cu finisajele interioare, si încă nu e gata

Ultimul articol publicat despre construcție eeste – Planșeu din lemn – grindă centrală și traverse

cabana de la Baia Sprie
cabana de la Baia Sprie

Fiecare pas a fost unul extrem de frumos, cu o poveste, cu oameni de care ne-am legat sufletește. Cei care ne-au montat dranița i-am întâlnit anul trecut la Păstrăvăria Alex, din Mara, unde lucrau și m-au chemat la o bere, că fac cinste. Înseamnă că le-am rămas drag la suflet, mai rar să-ți facă cinste meșterii. Nu ne-a grăbit nimeni cu lucru, deși mi-ar fi plăcut să termin mai repede. Încă cărăm toate sculele dus-întors, dar sunt determinat să închei lucrarea anul acesta. Vreau să-mi iau liber vreo 3 luni și să mă duc zilnic acolo, să meșteresc, fie singur, fie cu câte un prieten doritor de o clacă.

Cred că n-am apucat să public toate gândurile despre acest proiect, însă revin și mai completez, pe măsură ce mi le amintesc.

Update

Tot acolo avem construită căsuța copiilor, realizare de 2018, fapt care ne mai spală din păcatele de a nu fi continuat munca la cabană.

casuta de joaca din lemn pentru copii

Ajung să public și imagini cu rezultatul final, cu siguranță, mai la toamnă, când termin, dar voi explica și soluțiile alese pe parcurs pentru etapele rămase. Urmează ferestre, uși, pardosea, scară interioară, izolație în pereți, placare interioară cu rigips, finisaje. Nu-i puțin … trebuie să mai găsesc câțiva prieteni …

Cu drag, de muncă!

Revin cu munca din 2019:

Am reușit să închidem coaja exterioară, aproape în totalitate, au mai rămas doar spațiile de sub marginile inferioare ale acoperișului, acolo, la ștablon. Am montat ușile de intrare de care-s tare mândru, pentru că am lucrat și eu la ele și cel mai recent ferestrele.

Atât ușile cât și ferestrele sunt duble, adică am de fapt 4 uși și câte 4 sau 6 ochiuri de geam. Deschiderea maximă a ușilor este de 130 cm, cu ambele foi deschise, atât interior cât și exterior. ideea inițială a poziției ușii de acces a fost în stânga porților de garaj, la care am renunțat. Am dimensionat greșit golul de ușă, la 90 de cm lațime, în zidărie. Daca mai puneam tencuială, blana și tocul ușii estimez că aș fi ajuns pe la 75-68 cm cu spațiul util, ceea ce ar fi fost trist.

Am scris despre uși – Ușa de intrare în cabana de la Baia Sprie – am renunțat la intrarea cu porți de magazie

ușa de intrare dubla din lemn

Trebuie să citiți și despre ferestre – Ferestrele duble de la cabana din Baia Sprie

Revin cu completari, din când în când …

Catalog online mobila din stejar masa din lemn scaun din lemn

Tot 2021 – Am construit o magazie, ca să eliberăm interiorul cabanei de sculele agricole. Magazie din lemn – materiale, soluție tehnică, construiește în regie proprie – experiența ridicării acestei structuri simple a fost extrem de relevantă, pentru tot ce înseamnă lemn. Dacă aș fi știut câte știu azi, la momentul ridicării cabanei, ar fi mers puțin diferit totul.

Update 2021 – decembrie – Copertina din dranița

copertina intrare
soclu din cărămidă - Cabana de la Baia Sprie
41 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

3 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  cand aveam 10 ani , acum am 60 .
  am pus sindrila pe magazia de scule cu bunicul meu
  el o batea eu o dadeam la mana si coboram des pe scara
  vre o 20 de bucati am batut si eu
  de incercare mi a zis bunicul

  nu a tinut 50 de ani , cu parere de rau i ti spun
  nu mai tin minte daca era din stejar sau fag,
  cred ca conteaza ;
  parca la ferestrele din stejar lamela de jos o faceau din fag
  care tine mai bine la apa …cineva mai destept poate ne poate spune

  stiu ca in tarile nordice se face din larice care e un rasinos dur si imbibat natural
  iar la americani /canadieni din cedru rosu
  nu avem in romania nici una nici alta

  • multumesc pentru idei … ar fi de dezbatut acum. Ma documentez despre bustenii de mesteacan aruncati in metal topit …

   • #3 Comentariu nou

    Salut, sunt din Bucovina, „dranita”(sindrila) de pe casa mica si „sura” parintilor mei este plantata cam prin 70-72, si pana acum 5-6 ani se tinea foarte mandra, dar la fiecare 3-4-5 ani era data cu pacura, asa obisnuiau toti in zona. Acum au trecut peste 6 ani fara nici un fel de ingrijire, ar necesita reparatii nu capitale, dar 50%+. Sunt metode mai noi de intretinere a lemnului, daca se face constant cu ceva timp inainte de a aparea forme vizibile de degradare, nu vad de ce nu ar rezista voinic si peste 50 de ani.

    Imi place ce ai facut acolo, nu ai facut rabat la cheltuieli, dar la total, totusi cam scump. Sa va bucurati de cabana, toate cele bune!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.