Scara interioara din lemn – proiectul în 3D pași – Dippanels

scara interioara din lemn de fag vedere de sus

Soluția pentru a avea o scara interioara din lemn implică ceva similar cu croitul costumelor la comandă. E nevoie de regulă de multe probe și la final tot mai trebuie ceva ajustat ca să ți se potrivească. Un alt mod de abordare îl au colegii de la Dippanels, care asistați de un soft ultra-specializat pentru proiectarea scărilor interioare pot oferi soluții în 3D pași ușor de parcurs, chiar și de un nepriceput. În ale tâmplăriei.

Când spun colegi, pentru mine înseamnă PRODUCĂTORI, la fel ca noi. Săptămâna aceasta am oferit relații și îndrumări cam în aceeași măsură în care am răspuns la cererile pentru mesele și scaunele produse de noi. Mă bucur când am referințe sigure despre un coleg producător și pot recomanda cuiva, cu încredere, să caute o soluție la produse pe care nu le fabricăm.

Scara interioara din lemn este de multe ori considerată ca un accesoriu ce trebuie să fie ieftin și poate deservește spații anexă, beciul sau podul casei. Treptele care leagă etajele sunt de multe ori  fabricate din beton și ajung placate doar cu lemn, într-o fază finală a construcției. Nu avem încă deschiderea să apreciem scara interioară din lemn ca un element definitoriu de design interior, piesa de rezistență a unei amenajări interioare. Scara ajunge să fie proiectată în arhitectura românească de multe ori în spații lăturalnice, pentru că arhitecții nu sunt învățați să o așeze central. Casele românilor au de regulă definite camerele de dormit și livingul comasat, ca încăperi, un alt neajuns de exprimare perpetuat în timp. Spațiile de acces sau camerele tehnice sunt spații auxiliare și de multe ori locuri neglijate, minimizate ca dimensiuni și chiar evitate pentru a economisi bani.

Încercați să vă imaginați cum ar arăta spațiul fără scara din lemn din imaginea de mai jos, beton si pereți, așa e?

scara interioara din lemn

M-aș bucura să reconsiderăm scara interioara din lemn ca un atribut cu importanță de 50 % să zicem în proiectarea spațiului de acces în casă, regândind poziționarea ei de la faza de proiectare. Soluția tehnică ar trebui să fie găsită și prevăzută din stadii incipiente ale construcției, urmând a fi montată când avansul la interiorul casei permite acest lucru. Gândiți-vă la o scara interioara din lemn ca și la o piesă de mobilă. O veți folosi mai des decât multe piese din lemn din clădire, poate cu aceeași frecvență cu scaunele și masa din dining.

Nu cred că există scara interioară din lemn standard, spațiile de acces în case sunt atipice și unice pentru fiecare locuință în sine. Nimeni nu-și face casa după standarde, folosind proiecte șablon. Ca urmare e nevoie de informațiile dimensionale complete pentru orice construcție de acest fel. Acesta este primul dintre pașii care trebuie parcurși și Dippanels oferă în mediul online o interfață pentru a estima corect costurile unei scări.

Pasul unu – Măsurători – Pasul 2 – Proiect 3D și Oferta de pret – Pasul 3 – Execuție și livrare

Accesezi link-ul Formular – dimensiunile golului de scara și completezi valorile pentru 7 cote de bază pentru un proiect. 4 sunt obligatorii, celelalte 3 pot fi orientative sau stabilite ulterior. Îți dai datele și ești de acord ca ele să fie utilizate conform GDPR-ului ( de parcă aici se întâmplă nevrutele din online) și aștepți să fii contactat cu propuneri concrete și o cotație de preț. Pasul 3 e cel mai simplu, livrarea și montarea scării, echipa lor de montatori folosește Festool.

Un exemplu de proiect finalizat, la Iași cu o scara interioara din lemn de fag, finisaj anti-alunecare, compusă din două rampe. Vangurile sunt curbate, la fel ca și profilul mîinii curente. Treptele au montate contratrepte de protecție pentru a împiedica talpa cuiva să fie prinsă accidental. S-a livrat scara cu tot cu garda superioară de la etaj. O particularitate a acestei scări este supradimensionarea primei trepte și poziționarea baluștrilor direct pe aceasta.

Sunt mai multe tipuri de scari ca și soluții constructive, adaptate particularităților de spațiu pe care fiecare le are în propria casă. Asta exemplifică mai bine complexitatea proiectării, inclusiv capacitatea de a aborda cazuri și particularități aparte.

Scara interioara cu intoarcere 90 de grade
Scara interioara cu intoarcere 90 de grade
Scara interioara din lemn cu intoarcere 180 de grade
Scara interioara din lemn cu intoarcere 180 de grade
Scara interioara din lemn cu trepte balansate
Scara interioara din lemn pentru spatii reduse
Scara interioara din lemn pentru spatii reduse

Ca și concluzie, cred că e necesar să ne recalibrăm imaginea asupra scarilor interioare construite din lemn. Sunt cu siguranță alternative cu metal și sticlă, dar le consider mai mult exerciții de design, n-am văzut astfel de lucrări intacte sau impecabile după mai multe decenii. Însă din lemn avem nenumărate exemple. Putem lua în considerare doar holul de intrare de la castelul Peleș, considerat partea cea mai impozantă a întregii clădiri.

Holul de Onoare - Castelul Peles
Holul de Onoare – Castelul Peles

Cu drag, de tradiție perpetuată.

scara interioara din lemn de fag
15 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.