Am lipsit din online o vreme bună, aproape toată luna aprilie, pentru că am fost la muncă, munca în claca. Se vede prin numărul de articole publicate, mai redus ca în lunile de frig și repaos. Mă bucur enorm de fiecare ocazie când pot și am de lucru fizic. În timpul efortului fizic mintea ți se limpezește, crește digestia, apar glumele și timpul capătă o altă viteză de curgere. Bucuria rezultatului final, a ceva făcut cu mâinile tale este imposibil de înlocuit, iar compania oamenilor pe care îi ajuți sau te ajută, de neprețuit.

Etimologic, după nesfârșitul șir de afecțiuni ale ligamentelor, DexOnline are și două definiții pentru claca simpatice.

munca in claca

Munca in claca presupune în înțelegerea mea să muncesc 2 zile pe rând, la 2 prieteni și o zi, cu ei împreuna, la mine. Totul merge mai ușor, mai cu spor, se vede în fiecare loc ce rămâne în urmă și timpul când tranpiri sudoare de la efort zboară pe nesimțite. Dai de mâncare o zi la 3 oameni, tot atât cât ai mânca și singur muncind 3 zile la treaba ta, însă de unul singur te mănâncă cucii trudind fără un om și o vorbă aproape. Tâmplarii mei au o vorbă, că e mai ușor când ai pe cineva să țină de capătul celălalt al scândurii.

munca in claca

Am lucrat o zi la defrișat un teren sub Porodicu, la Cicârlău, unde de peste un deceniu, nimeni nu a mai îngrijit locul. Au crescut niște măceși de toată frumusețea, însă și pomi, nuci și pruni, câte un măr pe alocuri. Rugii de mure s-au făcut cât un etaj de înalți și chiar dacă folosim o motocoasă de cea mai mare putere, cu disc de circular capabil să taie un copac cât piciorul de gros, tot nu răzbești de unul singur. Pe 1000 de mp, adică 10 arii cum le spunem aici, am făcut cel puțin 15 grămezi de material lemnos și tufișuri cu spini. De-am fi avut un tocător de crengi, minuni ar fi ieșit de acolo, cred că mai bine de o rabă de material pentru mulci sau compost. E greu de urcat cu piciorul până acolo și mai avem de muncă, batăr 4-5 zile.

Sumar de scule și forță de muncă – Stihl FS 550 și 3 perechi de mânuși din piele groasă, plus 6 brațe.

Masa de la miezul zilei a fost însă un deliciu, stropită cu 2-3 înghițituri de horincă de peste Deal.

Apoi, sâmbăta ce-a trecut, ne-a dus în curtea unui prieten unde aștepta o mașină de crăpătură de fag și carpen să fie tăiat și stivuit. Munca și oboseala m-au făcut să uit să facem poze de grup în ambele cazuri, dar măcar am probat camera nou achiziționată care poate face Photo Time Lapse. Mi-am rupt frânele cu editarea foto, dar noroc cu Youtube-ul care te învață de toate. A ieșit filmul de mai jos, rezumatul într-un minut jumate a 5 ore de muncă.

Sumar de scule și forță de muncă – Motofierăstraie Stihl și Husqvarna, 2 roabe, patru bărbați și două doamne.

Poate vă prinde cheful de muncă, poate aveți un prieten căruia i-ar prinde bine 2 mâini de ajutor. Va garantez că satisfacția e greu de povestit sau explicat, merită doar trăită.

Pentru prietenii mei, cu drag!