Pentru casa familiei pe care intenționăm să o construim ne dorim o sobă cu lemne și un sistem de ventilare cu recuperarea căldurii. Am întrebat pe toți specialiștii cu care am contact și se pricep la aceste aspecte dacă este suficient acest tandem pentru asigurarea căldurii pe timpul iernii și mi s-a spus că:

DA, ESTE POSIBIL.

sobă cu lemne si HRV

Cu niște condiții, desigur:

  • Izolarea casei trebuie să ducă spre casă pasivă
  • Forma trebuie să fie compactă, P+1, noi ne dorim o suprafață de maxim 120 mp utili
  • Nu vor exista balcoane, iar izolarea casei se va opri la tavanul etajului, acoperișul fiind doar o umbrelă, fără spațiu util izolat, fără semi-mansardă
  • O sobă cu lemne va asigura încadrarea în nZEB, poate chiar dublată de un panou solar pentru apă caldă pe timpul verii
  • Soba va include un registru de apă caldă ce va merge într-un puffer cu caracteristici mai complexe
  • Pentru această sobă cu lemne se va asigura aerul necesar arderii din afara clădirii, astfel încât construcția sobei să fie etanșă
  • Pentru sistemul de ventilație cu recuperarea căldurii trebuie asigurat fluxul de aer curat printr-un canal ce să mențină temperatura aerului la un minim de + grade, circa 7 pe timpul iernii, printr-un canal ce trece prin pământ
  • canalele de aer prin casă trebuie gândite foarte bine, unde preiau și unde dau aer
  • izolarea fundației trebuie să fie făcută în condiții calculate – vezi articolul – Sticlă expandată – Spumă de sticlă – Izolarea fundației la casele de lemn
  • sistemelor de instalații, atât de apă, cât și de ventilare li se vor face proiecte care trebuie să corespundă și să fie înglobate în structura casei.

Am enumerat mai sus o serie de condiții, dar cu siguranță le-am formulat generalist și nu sunt toate. Specialiștii pe fiecare segment vor trebui angajați, plătiți și implicați pentru a construi un sistem de locuire funcțional, cu pretenții de confort ridicate, fără nici un fel de exagerări arhitecturale.

Soția mea și cu mine ne-am definit foarte bine cerințele și putem spune că ne dorim un apartament spațios cu curte.

Sistem de ventilare cu recuperarea căldurii fără sobă cu lemne

Orientarea către sud a suprafețelor principale vitrate, cu umbrirea pe timpul verii și expunerea la soare pe timpul iernii sunt aspecte vitale și enumerate în condițiile caselor pasive. Sistemul de ventilare cu recuperarea căldurii nu este destinat egalizării temperaturii în toate încăperile, decât dacă acest aspect este urmărit și îmbunătățit ca să îndeplinească această funcțiune. Distribuția aerului cald trebuie făcută atât pasiv, prin canale de comunicare parter-etaj, cât și activ, prin ventilare, cu niște automatizări bine gândite.

Consumul de lemn poate fi pentru 120 de mp utili de circa 5 mc de lemn de rășinoase/sezon. Cunosc cazuri, nu vorbesc în van.

recuperarea caldurii de la soba

Mi-am pus întrebarea dacă nu e nevoie ca aerul cald generat de sobă să fie preluat intenționat și circulat prin toate încăperile, se pare că nu. Doar un inginer de instalații care este la curent cu noutățile și specializat să acopere mai multe tipuri de sisteme poate calcula și recomanda particularități de montaj pe timpul construcției care să însumate să ducă la rezultatul scontat. Arhitectul trebuie să fie de asemenea unul destupat, deschis la idei noi, cooperant.

Mă gândesc că uzanțele instalațiilor în construcțiile noi sunt de cele mai multe ori îndeplinite de montatori, de către electricieni sau instalatori, iar dimensionarea față de necesar este greu considerată o specialitate. La magazin ți se spune că un calorifer este bun pentru atâția metri pătrați, chiar de vânzător, care lucrează demult cu instalatorul.

Țin la ideea cu sobă cu lemne ca o minimă măsură de siguranță în caz de avarie a sistemului de electricitate național. Poate local se ia curentul iarna timp de mai multe zile și atunci … ce faci? Nimic nu mai merge fără curent electric în zilele noastre, deși asistăm frecvent la materiale în media care avertizează asupra unui blackout iminent. Nu-s convins că prindem sfârșitul lumii, departe de mine acest gând. Mă gândesc la o sobă cu lemne mai mult ca o măsură asiguratorie, poate chiar de economisire. Nu exclud gazul, dacă din calcule reiese că așa e mai ieftin, dar mi-aș dori să folosesc rețelele publice cât mai puțin.

Peste o vreme e posibil să caut soluții de energie electrică solară, dar nu acum. Un aspect la care nu renunț în ruptul capului este colectarea apei pluviale, pentru apa menajeră. Statistic, apa de la toaletă este punctul pe unde se scurg cei mai mulți bani, dublu când calculezi și canalizarea. După știința mea nu este reglementată legal nicicum colectarea apei pluviale.

rezervoare din lemn pentru apa pluviala (1)

Casa mea va trebui de asemenea să aibă cameră tehnică, e de neconceput altfel. Articolele scrise de-a lungul timpului se leagă și formează o bază de informații ce azi se lipesc într-un mare puzzle.

camera tehnica
camera tehnica spatioasa

Și reiau, sunt foarte încântat că se poate asigura confort termic folosind o sobă cu lemne și un HRV – Heat Recovery Ventilation, fără încălzire prin calorifere sau podea. Sunt producători în România pentru aceste aparate și pentru tubulaturi.

Celor doritori de mai multe informații le pot pune la dispoziție contactele specialiștilor pe care îi cunosc.

Aștept cu sufletul la gură materialul lui Marius Șoflete pentru o casă eficientă termic de dimensiuni mici, trebuie să apară zilele astea. Canalul lui de Youtube este foarte urmărit de cei interesați de aspecte similare cu cele scrisă aici.

Marius Soflete tine cursuri online

Nu vă rețineți dacă textul de mai sus v-a intrigat, aștept comentariile voastre, mai jos!