App pentru sobă – sobe din steatită

App pentru sobă

Așa cum am râs acum 15 ani când am auzit de driver de cablu, poate vă înfundă râsul să auziți despre un App pentru sobă, însă eu mă abțin înainte de a mă documenta. Tulikivi face sobe din steatită și care chiar au conexiune pe bluetooth cu telefonul mobil, care vă anunță când să ”băgați pe foc” sau când să vă abțineți.

App pentru sobă

Mi-amintesc de zicerea unui om cu care am vorbit despre soba lui și îmi povestea cu încântare că la el în casă sunt 28 de grade, bagă pe foc de iese flacără pe horn, și omul era serios, un înfocat susținător al sobelor, foarte convins de eficacitatea lor și le recomanda tuturor. Problema este că argumentele lui nu convingeau și chiar dacă susținerea sobelor care funcționează pe lemn sau peleți este și scopul meu, nu cu astfel de argumente poți explica de ce e preferabilă o astfel de soluție de încălzire. Eu cred că ideea de App pentru sobă poate fi mai convingătoare, cel puțin sper că vă reține atenția. Mai pot adăuga amprenta 0 la carbon, adică lemnul eliberează, cât a înmagazinat, nu ca gazul care adaugă CO2 în atmosferă.

Și lemnul crește – Lemnul pentru casa din lemn crește în 23 de secunde

Sobele finlandeze, despre care am mai scris sunt fabricate din steatită, o rocă care are ca elemente de bază talcul și un conținut ridicat de magneziu. Tulikivi este norocosul brand pe care îl pomenesc aici, însă mai sunt și altele și nu am o preferință pentru vreunul dintre ele. Target-ul meu este să mă apropii de o astfel de sobă, dacă nu mușcă extrem de rău la buzunar. Pentru că costă cât o mașină nouă, iar dacă vrei figuri, se duce ușor spre sume greu de digerat.

Sobele pe teracotă cu care suntem învățați au o cu totul altă filozofie, ar trebui să fim deschiși, sunt meșteri buni în România care pot face și altfel de sobe.

Tip: Dacă credeți că n-ați văzut vreodată steatită gândiți-vă la statuia din Rio De Janeiro, chipul e sculptat de un român, din această rocă.

Eficiența de peste 80 % a unei astfel de sobe, capacitatea de a înmagazina căldură și de a ceda lent datorită steatitei – 25 % după 30 de ore, automatizarea fluxului de aer și acest App pentru sobă – Senso la Tulikivi care te anunță că este sau nu cazul să adaugi combustibil în sobă, plus o grămadă de alte notificări, temperatura din cameră, timpul cât mai emană căldură, nivelul de încărcare a masei termice cu căldură și multe altele – acestea sunt argumente.

App pentru sobă

Fie că pui pe foc sfătuit de App-ul pentru sobă, fie vrei să faci economie, adică să nu arzi lemnul de pomană, important este să folosești soba așa cum precizează producătorul, evitând risipa. Un foc de 7-12 kg de lemne poate fi suficient, emanând energie termică suficientă, cât să încarce cu căldură masa sobei, steatita urmând să o elibereze gradual asigurând un confort termic timp îndelungat.

Să folosești 2-3 mc de lemn pe an sună bine, așa e? Poate îl recoltezi din uscăturile de pe terenul unde au crescut copaci, moștenit de la bunici, uitat în paragină.

soba din steatita

Am scris anterior despre importanța folosirii unui lemn uscat, despre meșterii care fac sobe ”in situ” la noi în țară, am dat exemplu de calcul și consum gândit de un inginer specializat.

Pont: Dacă tot aducem mașini SH din Germania sau vestul Europei, cum ar fi să aducem și sobe. Pentru cabana din Baia Sprie studiez o astfel de soluție, din cauză că sobele disponibile la noi, în magazinele specializate, fie nu sunt pe stoc, fie costă prea mult, pentru modelele cu performanțe decente. Să știți că ”Speckstein” se numește soapstone (engleza) sau steatita(română) în germană. Și nu au App pentru sobă, dar costă suficient de puțin pentru a deveni foarte atractive.

doar un printscreen pentru cine pricepe
App pentru sobă - soba din steatita NunnaUuni

Revin cu detalii, dacă îmi iese ideea.

Am fost furios când am scris despre – PNRR – mai devreme sau mai târziu se va interzice lemnul pentru încălzire sau Octavian Berceanu: „Sobele sunt de vină” – publicațiile online răstălmăcesc afirmațiile Comisarului șef al Gărzii de Mediu – între timp l-au dat jos din funcție, poate performa sau nu asculta. Singura mea speranță este că toate legile astea, că sunt sau nu în vigoare să nu ajungă implementate, oricum nu este cine să verifice ce scrie acolo, puțini înțeleg cu ce se mănâncă ecologia și lemnul, și sobele.

5 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.