Secțiunea de case din lemn cu volume mari are pe treapta a doua a podiumului proiectul Casei de arhitectura Norma.

planuri gratuite case din lemn mari
casa Norma Arhitecture

Descrierea lor ne-a fost trimisa sub următoarea formă: Colaborarea între Fleșeriu Alexandru și Péter Eszter, denumită și Norma Arhitectura, a început după absolvarea Facultății de Arhitectură și Urbanism în Cluj-Napoca în anul 2011. Principala activitate a lor reprezintă participarea la diferite concursuri de arhitectură, dintre care, la cele mai multe au obținut premii. Tipul acestor conconsuri variază de la design de obiect, la arhitectură de interior, până la obiect de arhitectură. În 2013 au câștigat locul I la concursul de Arhitectură  Contemporană în Țara Moților, care a avut tema similară cu cea organizată pentru revitalizarea satului maramureșan. Cele mai interesante concursuri până în prezent au fost acelea care s-au finalizat cu realizarea proiectului de concurs, cum a fost Pavilionul României la expoziția Uniunii Internaționale a Arhitecților organizat în Africa de Sud și amenajarea interioară a Castelului Bánffy din Bonțida, pentru care au obținut și Premiul Bienalei de Arhitectură Transilvania în 2017.

Imagini Casa Norma – case din lemn mari

Descrierea proiectului

Locuința maramureșană compusă din două sau trei încaperi este reinterpretată prin propunerea a două case conectate sub un acoperiș comun pentru a păstra scara tradițională a volumului construit. Articularea celor două se face în așa fel încât topografia acoperișului să fie la rândul său mărunțită pentru integrarea în mediul construit maramureșan.

Astfel o casă contemporană de 250 mp este distribuită într-o zonă de zi la parter cu spații interioare, târnaț și o bucătărie de vară. Planimetria comandată a casei maramureșene este folosită pentru organizarea casei lungi în zona de acces cu circulația verticală, camera bună spre stradă și bucătăria amplă contectată cu spațiile exterioare în spate. La mansardă e organizată zona de noapte. Focul casei e grupat în jurul cuptoarelor pentru opțiunea unei încălziri tradiționale. Astfel atmosfera interioară este păstrată și în cazul unei incălziri centrale.

Planimetria oferă posibilitatea de creștere sau micșorare a casei în funcție de nevoile utilizatorului. Prin închiderea bucătăriei de vară casa poate oferi două unități de locuit, ambele cu zona de zi la parter și zona de noapte la mansară. În același timp, prin inchiderea legăturii dintre poduri casa din spate poate lua rolul unei anexe gospodărești de dimensiuni mari.

Cred ca 250 de mp sunt doar din calculele matematice, mie personal, mi se pare volumul relativ restrans, poate tocmai din dispunerea în lung a încăperilor. Ca primă observație personală, eu aș închide legătura dintre cele două corpuri și la parter, extinzând terasa în afara corpurilor de clădire. Adaptarea la loturile de pământ înguste și lungi este firească și larg întâlnită, atfel încât se potrivește realității din teren.

Citește și finalizarea demersului de tipărire pentru Ghidurile de arhitectură – Arhitectura caselor traditionale poate fi salvată – Ghidurile de arhitectura pentru Maramureș

Apreciez existența coșurilor de fum cu amplasare centrală față de pereții exteriori, iar pe această temă, privitor la încălzirea pentru case din lemn, sper să pot oferi curând sugestii și date concrete pentru a obține rezultate fantastice, cu consum redus de combustibili regenerabili, biomasa. Sobele în clopote, cu eficiență ridicată, cu masa termică mare, pot fi o investiție importantă, valoric, însă care se va amortiza incredibil de repede. Dacă asimilăm costurile unei sobe la nivelul acceptat al costurilor cu geamurile termopan folosite la casele portocalii, n-ar trebui să fie nimeni speriat de o astfel de investiție.

Parerea mea personala, neavizata ca specialist, ci ca posibil beneficiar, dintre toate planurile de case din lemn prezentate până acum este că alcătuirea este perfectă pentru o locuință familială pentru 2 adulți cu 2 copii. Camere de sus pot fi utilizate după plecarea copiilor ca birou si camera de musafiri, permițând ca în perioada în care nu sunt folosite să fie segmentată încălzirea pe zone, cu un consum redus. Daca cei doi adulți au nevoie doar de corpul principal de cladire, prin folosirea livingului si a bucătăriei în timpul zilei se obține căldură suficientă inmagazinată în masa termică a sobelor cât să mențină o temperatură optimă pe timpul nopții, în condiții de izolare termică medie, în zona de 60-70 kWh/mp, departe de ideea de casă pasivă, deci cu costuri mai reduse.

Arhiva cu imaginile în rezoluție mare

Arhiva ZIP cu imaginile casei in rezolutie mare
Arhiva ZIP cu imaginile casei in rezolutie mare

S-au semnat contractele de proiectare în data de 26 ianuarie, astfel încât în termen de 90 de zile, adică început de mai, toate aceste proiecte vor fi disponibile în format complet și gratuit, tuturor maramureșenilor care vor și pot să construiască în spirit tradițional. Majoritatea soluțiilor constructive se referă la case din lemn, la care exteriorul se conformează aspectului rural firesc, iar izolările interioare și finisajele vor fi moderne, însă cu accente rurale. Consultați și Ghidurile de arhitectură OAR.

Articole anterioare pe această temă:

Casa Maramures – proiect gratuit de casa mica – Locul I la etapa Decembrie 2017

Proiect gratuit de casa – Casa Arcolar – pentru Țara Maramureșului

Proiecte de case gratuite pentru Maramureș în tendințele regionale tradiționale

Dacă aveți nevoie de serviciile unui tâmplar din Cluj – Radu Vădan – Tâmplar din Cluj pentru piese la comandă din lemn masiv