Casa Maramures
plansa finala din Concurs

Acest prim proiect prezentat – Casa Maramures – este ocupantul locului I din concursul organizat și finanțat de Consiliul Județean Maramureș în colaborare cu OAR. Demersul inițial al Ordinului Arhitecțior, de a întocmi Ghiduri pentru zonele rurale ca un îndrumar de bune practici parcurge încă o etapă înainte. Momentul când vom putea vedea prima clădire stând în picioare va fi hotărâtor.

Nu voi descrie funcțional sau estetic proiectul, personal îl apreciez foarte mult, însă dorința mea este de a-l prezenta, în această fază, în contextul în care poate fi utilizat de potențialii doritori. Concursul organizat de CJMM s-a desfășurat în Decembrie 2017 și până în această fază au fost selectate și jurizate ca fiind finaliste 5 proiecte. Urmeaza în perioada imediat următoare o nouă fază, unde sperăm să se aprobe și celelalte 5 proiecte, cu documentația aferentă pentru a dispune de cele 10 proiecte menționate anterior în articolul – Proiecte de case gratuite pentru Maramureș în tendințele regionale tradiționale -.

Casa Maramures – Imagini 3D

Arhiva ZIP cu imaginile casei in rezolutie mare
Arhiva ZIP cu imaginile casei in rezolutie mare

Gratuitatea proiectelor, printre care și cel de față, Casa Maramures, aparținând biroului de arhitectură Konkret Studio din Cluj Napoca, este asigurată de finanțarea oferită în cadrul concursului de către CJMM. Asta înseamnă că prin demersul OAR plus CJMM se dorește oferirea de soluții și îndrumarea către responsabilitate în construcții. Avem astfel posibilitatea de a alege să construim CORECT , în spiritul local, respectând tradiția și tendințele regionale specifice zonelor din Maramureș. Acest prim demers se adresează zonelor – Valea Marei, Valea Cosăului și Valea Izei. Nu am cunoștință dacă vor urma pentru toate Țările Maramureșene etape similare, dar cred că de succesul acestui prim pas poate să depindă ceea ce va urma.

Toate aceste proiecte au caracter orientativ, nu sunt obligatorii si reprezintă o alternativă, oferită gratuit de autorități sprijinite de o parte a arhitecților, pentru a încerca stoparea fenomenului de construcție a ”caselor portocalii cu balustrade de inox” în spațiul rural, între case autentic reprezentative, construite în spiritul tradițional al zonelor din care fac parte.

Plan pe nivele – Casa Maramures

Casa Maramures
planuri_casa_tip_maramures-960×600

FFF Important. La momentul ianuarie 2017, proiectele declarate admise și premiate urmează să semneze contractul de proiectare cu CJMM și să li se întocmească dosarul complet de către fiecare birou de arhitectură în parte. Aceste dosare sunt cele care vor putea fi folosite pentru obținerea certificatului de urbanism și a celorlalte avize în vederea construcției în sine. Cu dosarul ce va fi disponibil în termen de 2-3 luni de acum inainte, plus un proiect de structuri, pentru partea de rezistență, pentru fundatie, studiu GEO se poate demara construcția în sine, după obținerea avizelor. Nu pot preciza în acest moment de unde se vor procura dosarele, cred că vor fi publice pe site-ul CJMM, însă se pot solicita și direct birourilor de arhitectură ce le-au proiectat.

Puteți downloada fisierul PDF de mai jos, cu planurile detaliate, sub forma prezentată la concurs :

PDF
Proiect gratuit pentru Casa Maramures – 120 mp

Economia făcută de fiecare beneficiar în parte este semnificativă, am calculat conform normativelor oficiale că valoarea acestui proiect depășește 3000 de EURO, la un cost al materialelor de 450 de EURO/mp construit. Sunt valori oficiale, de referință pentru aceste calculații. Am rugămintea să nu cădem în derizoriu și să comentăm valoarea, calculul mi-l asum, estimativ, pentru a obține un ordin de mărime. Toate condițiile legale de organizare a concursului sunt disponibile pe site-ul CJMM, inclusiv link către SEAP.

Update Iunie 2018 – Link-ul de la CJMM de mai sus s-a volatizat si nu mai poate fi accesat. Am sa revin cu detalii dupa ce aflu situatia demersului, sper să nu se vi vaporizat. Demersul.

Proiectantul pentru Casa Maramures este Konkret Studio SRL și mai jos găsiți prezentarea firmei, pe care au avut bunăvoința să ne-o trimită.

Datele de contact ale firmei Konkret Studio

PDF
Konkret Studio

Cu drag, de pași în direcția bună.

Citește și Machete din lemn pentru căsuțe de inspirație tradițională