Scriu despre sobe în miezul verii, cu gandul bun al omului gospodar care-și face vara sanie, încercând să prevadă nevoile înainte de a se confrunta cu ele. Va deveni și pentru mine o nevoie, fără a fi stringentă, dar mi-am bătut capul încercând să găsesc din noianul ofertelor de sobe ceva ce să mă lămurească pentru alegerea ce va urma.

Nu-mi place că peste tot se critică solutia și forma veche a sobelor pe lemne, din considerente de noxe și ineficiență. Sigur, cei care vând produse noi, fabricate acum, nu se pot bucura că sobe vechi, din fontă, pot fi luate în calcul de către cei ce se gândesc la acest mod de a-și rezolva problema. Tendința spre produsele vechi există și pe fondul neîncrederii în produsele fabricate recent, cu durată de viață îndoielnică, sunt tot mai mulți ochi care privesc admirativ spre produse vechi, cu patina autentică a timpului, și care au rezistat exemplar pama acum. Costurile lor, la o privire aruncată pe un site de mică publicitate, sunt foarte tentante. Am vazut sobe turn, vechi, din fontă, extrem de grele, cu masa termică mare, la câteva sute de lei, prețul depinzând de aspectul lor și de starea de conservare. Nu poți ști cu siguranță cât de bune sunt, fără să le vezi în realitate.

Sobe vechi – li se mai spune Godin

Ceea ce trebuie neapărat luat în calcul este că soluția de evacuare a fumului trebuie concepută corect, montată și exploatată în așa fel încât să potențeze eficiența sobei. Un dezavantaj real este incontrolabilitatea lor. Având în vedere că se folosesc în spații relativ mici, dimensionarea calității confortului termic nu poate fi făcută exact. Se practică soluții de eficientizare termică, pentru izolarea pereților și evitarea pierderilor de căldură, ceea ce impune o pricepere fantastică ca fochistul să nu încingă încăperea prea tare și să ajungă să alterneze frigul cu căldura excesivă în încăperea respectivă.

Tendința bărbaților, ancestrală, de a băga pe foc, provenită de pe vremea peșterilor, vânătorii și mamuților, e greu de temperat. Mai ales când vărstele sunt fragede. Zâmbesc continuu când le spun copiilor mei să dea focul mai încet la plita cu inducție și ei se conformează, apăsând pe ceva tactil care modifică un afișaj de la 10 la 7. E haios să le spunem să aprindă lumina, e atât de departe ceea ce se întâmplă în realitate, când apasăm un contact electric, fără nici o legătură cu focul unei candele. Avem nevoie de foc, adică de flacăra provenită de la un lemn care arde, trebuie să predăm copiilor această lecție primară. Puterea calorică a lemnului este o lecție aparte, am scris demult despre asta și este printre cele mai citite articole din întreg blogul.

Sobe noi – cu tot felul de caracteristici

sobe pe lemne

Sobele noi se pot alege dintre cele fabricate din fontă, oțel sau teracotă. Toate vor avea și componente metalice, măcar plita și ușile de la focar, plus zăbrelele de reglaj al aerului. Teracota are nevoie de timp mai îndelungat să se încălzească , dar va ceda căldura înmagazinată în masa termică pentru o perioadă de timp mai lung, după ce focul nu mai arde. Sobele metalice, fonta sau oțel, se vor încinge în timp scurt, dar se vor răci destul de repede. Va trebui, din cunoștințele dobândite și discutând cu un meșter sobar să stabiliți clar utilitatea, prioritățile și în funcție de buget să alegeți dintre multele tipuri de sobe, pe cea care vi se potrivește.

Sobele moderne pot avea:

  • focare cu panorama mare ( nu ma refer la seminee)
  • serpentina pentru încălzirea apei ( necesita instalație externă și pompa)
  • ochiuri pentru gătit
  • cuptor încorporat
  • lada pentru uscat lemne
  • recuperator de căldură
  • catalizator pentru gaze
  • pot funcționa pe lemne ( puteri mici – până in 12 kW) sau peleti/bricheti (puteri mari – până la 40 kW)
  • o paletă coloristică diversă pentru a le asorta cu interioarele

Personal am ajuns la concluzia că am nevoie de o sobă turn, cu cuptor deasupra focarului, din fonta, pentru 50 de mp sau 150 de mc de spațiu. Am căutat în zona mea meșteri sobari, însă după cum arată sobele de vechi ca și concept, la fel arată și site-urile. Prezentarea este foarte veche, se vede că nu au încredere în acest mediu pentru a-și dezvolta businessul, așa că din paginile de contact voi alege adresele fizice și mă duc să văd cum arată – ”pe viu”.

Vezi și cum arată forme de gabarit redus citiți și – Sobe mici, extrem de mici, pentru încălzirea prin ardere

Am remarcat marca Bullerjan și se pare că au și reprezentanță pe România, însă la fel de incompletă este și informația din paginile lor, ca și exemplul de mai sus.

Fochistul de lemne, cel care veți deveni în caz că vă echipați cu așa ceva va aprecia invențiile ajutătoare pentru crăpatul lemnelor. Am scris anterior și despre toporul LeverAxe

Un detaliu important este admisia aerului proaspat pentru ardere, din afara încăperii, o chestie de finețe improprie locuitorilor rurali, insă vitală pentru cei urbani, reconvertiți.

Dacă aveți experiență cu acest subiect m-aș bucura sa o împărtășiți cu noi aici.