Învechit în butoi de stejar

Un prieten drag din Botoșani mi-a dăruit o sticlă de vin care are inscripționat mare de tot ” Oak Aged ”, adică învechit în butoi de stejar. Ulterior, am vizionat o scena de stand up comedy cu un tip care după ce a supraviețuit unui accident aviatic a realizat ca viața e scurtă și trebuie trăită, iar concluzia lui ar fi că, citez ” Am realizat că colecționez vinuri proaste, dacă erau bune le beam cu prietenii ”.

Deci puse cap la cap, cele două întâmplări fac ca să îi pun gând ”rău” la sticla din cămară. Tot acest blog e dedicat lemnului masiv, în toată splendoarea lui, în orice apariție, formă, întrebuințare, iar dacă mobila și construcțiile predomină în mod tradițional paleta de utilizarea a lemnului, totuși utilizarea lemnului de stejar pentru butoaie în care se prepară licoruri bahice este tot la fel de bine cunoscută.

butoaie

Din ”Legea viei si vinului in sistemul organizarii comune a pietei vitivinicole, legea nr. 244/2002 republicata 2007” la articolul 17 este stipulat :

Art. 17
Folosirea de arome sau de extracte la producerea vinurilor este interzisa. Singura aromatizare acceptata este cea datorata contactului vinului cu lemnul de stejar.

Nu vreau să intru în amanunte pentru că acest articol nu este destinat taninilor și procedeelor de obținere a culorii sau a aromei din butoaiele de stejar sau decorațiunile pe baza elementelor de butoi, aceste subiecte fiind deja atinse în :

Eticheta de ” Învechit în butoi de stejar ” este o emblemă a calității, a certitudinii respectării unui procedeu de fabricație tradițional, a veridicității pentru produsul fabricat prin acest procedeu. Indiferent că vorbim de bere, vin, țuică, calvados, brandy, wiskey și putem înșira un raft întreg de bar, cele ce respectă condiția de mai sus sunt apreciate mai mult de către consumatori.

 

etichete învechit în butoaie de stejar
Thanks to www.gearpatrol.com
sistemul de maturare
Thanks to Solera

 

sticla de rom eticheta de invechit in butoi de stejar eticheta de invechit in butoi de stejar

eticheta de invechit in butoi de stejar

eticheta de invechit in butoi de stejar

eticheta de invechit in butoi de stejar

etichete învechit în butoaie de stejar

eticheta de invechit in butoi de stejar

eticheta învechit în butoi de stejar

 

Cu drag, de bun gust.

Mai puteți citi și despre : Vin Marsala, bucătăria și butoaiele de stejar, despre Mitul butoiașului cu brandy de la gâtul câinilor Saint Bernard sau Vinul Chardonnay – stejar sau ne-stejar

13 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.