Până acum doar despre Chardonnay am aflat că poate fi preferat ținut în butoi sau din contră, ferit de stejar.

Simplitatea de exprimarea a limbii engleze permite nuanțarea unui cuvânt și transformarea simplă a unui substantiv. Oak este stejar, UnOaked – reprezintă acea inscripție pe sticlele de vin prin care producătorii semnalizează consumatorului că vinul pe care îl consumă este fermentat în bazine de oțel inoxidabil, în loc de butoaie de stejar.

butoi de stejar
sectiune printr-un butoi

De 200 de ani cel puțin oamenii au ales stejarul ca lemnul din care își fac butoaiele, pentru întreaga panoplie de avantaje aduse licorii bahice de lemnul druizilor. Stejarul influențează culoarea, aroma, profilul taninilor și textura vinului. Lipsa fermentației într-un butoi de stejar, conform adepților acestui procedeu, elimină influențele stejarului în licoare și prezintă papilelor gustative doar aromele proprii strugurelui si compușilor minerali unicat din solul podgoriei. A fost folosit acest procedeu, pentru vinul Chardonnay, iar tot pentru acest sortiment, unele case de vinuri au ales să menționeze la vedere această caracteristică inscripționată pe sticlă.

Chardonnay unoaked
maturat altfel decat in butoi de stejar

Puține case de vinuri din Franța fac asta, unele din Rusia dar cele mai multe din Australia sau Noua Zeelanda promoveaza vinul alb ”ne-stejerat”. Cumva mi se pare logic, devreme ce nu se prea găsește stejar prin acele zone. Și vulpea zice ca-s strugurii acri dacă n-ajunge la ei. Promotorii acestei metode pretind că strugurele alb are arome complexe , de o finețe și subtilitate foarte nuanțată și fragilă, ce trebuie manevrate cu maxim de precauție pentru a nu fi pierdute, denaturate, modificate de contaminarea cu … altceva. Inoxul se încadrează în această descriere și este complet inert, amorf și absent în orice se numește maturarea vinului.

Puțină lume știe că se mai aplică acest tratament și Rieslingului sau Gewurtztramminer-ului, dar rareori se menționează asta. De fapt să revenim la adevăr, să recunoaștem deschis că păstrarea metodei tradiționale de fermentare, îmbătrânire și maturare a vinului este cam costisitoare, ceea ce justifică metoda prin care multe companii folosesc peleți sau bucăți de lemn de stejar pe care îl amestecă în vinul ce se maturează în containerele de inox.

Se poate, funcționează, aș vrea să aud părerea unui somelier care diferențează vinul maturat în butoi de cel maturat în containere de inox cu rumeguș de stejar.

Soiuri de vin Chardonnay – Unoaked

sticle de vin alb Chardonnay Unoaked
sticle de vin

Bon Apetit !

Mai puteți citi și despre : Vin Marsala, bucătăria și butoaiele de stejar