Donație pentru biserica – de ce să o faci dacă nu ești religios?

Biserica din Buteasa - donație pentru biserica

Vreau să te conving să faci o donație pentru biserica, însă trebuie să definesc un glosar de termeni înainte de a justifica propriile convingeri referitoare la entitățile implicate și termenii folosiți.

Înainte de toate, am să citez din Kurt Hielscher – un citat ce mi se pare c-ar trebui să răscolească conștiințele acestui neam cu identitate incertă, care nu se regăsește în nici un set de valori unificat. Vă invit să aflați singuri în ce condiții acest om s-a exprimat despre România cu acești termeni.

”Fie ca o soartă prielnică să păstreze încă mult timp poporul acestor munți, văi și câmpii, în frumusețea și spontaneitatea sa”
Kurt Hielscher

Glosar

Biserica din Buteasa, Maramureș

  • este o biserică cu o vârstă de 4 secole, amplasată în satul Buteasa, ce aparține de Șomcuta Mare, Maramureș. Este un martor istoric documentar pentru Țara Chioarului și singura biserică din lemn ”în căței” din această zonă.
Biserica din Buteasa - donație pentru biserica
imagini din timpuri diferite la intervale de ani
  • Biserica de lemn din Buteasa, oraşul Şomcuta Mare din Maramureş datează din anul 1800. Lăcaşul are hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” şi figurează pe lista monumentelor istorice, cod LMI MM-II-m-B-04532. Biserica se află în cea mai avansată stare de degradare dintre toate bisericile de lemn maramureşene.
  • în noaptea dinspre 14-15 ianuarie 2019 s-a prăbușit o parte din acoperișul și așa șubred ce proteja interiorul pictat

R.O.S.T

sigla ROST
  • asociație ce-și trage numele din acronimul Reabilitarea Organică a Satului Tradițional are ca scop reconstrucția satului maramureșean pe baza moștenirii de factură tradițională, ținând cont de toate posibilitățile moderne ce generează confort în condiții de respect a naturii și a mediului înconjurător. Asociația promovează valorile tradiționale locale, cu preponderență cele arhitecturale. – Preluare de pe site-ul oficial al asocieției ROST
  • Laura Zaharia – arhitect membru al OAR Maramureș și al grupului RURAl din OAR, fondator ROST, susținător al arhitecturii vernaculare, implicată în proiecte de reabilitare a caselor maramureșene – citește Casa cu clai – raport final de omenie altruistă pentru casa de lemn din Maramures
  • Adrian Cramar – meșter de origine română, care profesează de 30 de ani în Belgia în construcția de case din lemn, fondator ROST , promotor al tehnicilor tradiționale de construcție, susținător de la teorie până la implementare al caselor pasive – Citește – Qual Construction Bois – și despre lemn și despre români plecați departe

Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național Marmureș

  • Nu pot scrie despre o instituție a cărei activitate nu o cunosc, deși știu, ca de altfel toată lumea, cam cu ce ar trebui să se ocupe. Am convingerea că are membri mai activi sau mai puțin activi în îndeplinirea sarcinilor de servici, cum este cam peste tot la stat. Apare ca susținător al ideii de reabilitare a bisericii din Buteasa. Nu am găsit nimic pe site-ul DJCPN Maramureș referitor la acest fapt, la noutăți sunt publicate câte una pe an. O secțiune aparte este Ghidul Virtual a celor 8 biserici din Maramureș incluse în Patrimoniu UNESCO.

După știința mea, Maramureșul are cea mai mare aglomerare de obiective UNESCO de pe planetă, fapt slab sau deloc fructificat de turismul din zonă.

OAR – Filiala Nord Vest

  • Ordinul Arhitecților din România – Grupul Rural din Maramureș are meritul deosebit de a fi terminat treaba de întocmire a Ghidurilor de Arhitectură plus organizarea unui concurs de proiecte sub egida CJ Maramureș, pentru 11 proiecte individuale. oferite gratuit pentru zona pilot – zona MARA-COSĂU.

Donație pentru biserica – Ce se cere?

Citat :

Asociația R.O.S.T. a întocmit devizul pentru lucrările de punere în siguranță a fragmentelor rămase din structura bisericii, și a estimat cheltuielile cu cercetarea și proiectarea lucrărilor de restaurare.

Asociația R.O.S.T. și Direcția Județeană pentru Cultură Marmureș și Ordinul Arhitecților filiala Nord Vest cer ca salvarea Bisericii vechi din Buteasa să devină proiect prioritar pentru comunitatea locală din Buteasa, pentru proprietarul său Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului – prin Parohia Buteasa și pentru autoritățile locale Primăria Șomcuta Mare și Consiliul Județean Maramureș.

Totodată dorim să sensibilizăm și societatea civilă. Orice ajutor material este binevenit pentru cauza salvării unui monument istoric: de la donații de material lemnos necesar pentru lucrările ce vor împiedica dărâmarea turnului și a pereților rămași în picioare, până la susținerea financiară a studiilor necesare proiectului de reabilitare.”

Justificare din partea unui român, credincios, ne-religios

Apreciez în mod deosebit formularea cererii și ordinea adresării ei. Comunitatea, Episcopia, Primăria și CJ MM sunt enumerate exact în ordinea firească pentru obolul, pentru donația pentru biserica din Buteasa.

Merg la biserică rar, am propriile mele motive, legate de întâmplări reale, de persoane, de familie. Cred în Dumnezeu cu toată tăria, fără a rasfrânge acest crez asupra tagmei preoțești ca un tot, rezervându-mi dreptul de a aprecia oamenii cu har și aplecare spre curățenie spirituală. Văd în clădirea bisericii exact ceea ce este și fac câte o donație pentru biserica ce-mi încălzește sufletul, fără a respecta canoanele sau obligații de caz sau loc. Apreciez lucrarea veche, am aflat ce-nseamnă credința demult, de la oameni, nu de la preoți.

Mă-nclin în fața determinării acelor comunități care au trudit din greu să ridice acum sute de ani clădiri unde s-au săvârșit evenimente legate de viața lor, cu bune și rele. Cred că la Buteasa mulți din cei ce au ridicat aceea biserică sunt înmormântați în jurul ei, ori în cimitirul din apropiere. Patrimoniul UNESCO este clădit pe astfel de clădiri, ridicate de înaintașii noștri.

Nu știu ce fac urmașii lor, preotul comunității, autoritățile zilelor noastre. Că morții nu mai pot trudi din nou.

Și-aici apari tu, și eu, și cei ce avem un dram de conștiință, care credem în valori ce merită păstrate, ce respectăm tradiția pentru că știm că mai demult oamenii aceia au reprezentat o comunitate cu valori comune, ce din păcate azi nu mai există. Știu că mai sunt oameni ce salvează monumente și biserici, și fac voluntariat fără faimă. O fac din proprie convingere și de aceean-au parte de o mediatizare fantastică. Dacă n-ai auzit nici un exemplu îți spun eu despre Ambulanța pentru Monumente.

Îți solicit și eu, să faci o donație pentru Biserica din Buteasa, dacă ești din satul Buteasa, din Șomcuta Mare, din Tara Chioarului, din Maramureș sau din România.

Modalitatea de colectare a banilor mi se pare prea generalistă, iar contul de donație specificat ar fi în contul bisericii locale. Eu aș merge pe mâna d-nei arhitect Laura Zaharia. Asociatia Rost s-a mai ocupat de colectarea de fonduri, de gestionarea lor, de darea de seamă a modului în care s-au cheltuit banii. Cei care vor și pot să doneze materiale pot lua legătura cu d-na arhitect pentru a afla ceea ce trebuie și poate fi de folos.

Se face o campanie media destul de vastă pentru acest proiect, mai puteți afla informații și din diverse surse, însă sunt texte multiplicate, articolul de față este opinia mea cunoscând entiytățile implicate.

Personal, girez pentru încrederea în proiectele gestionate de arh. Laura Zaharia și oamenii din jurul ei. Contactați-o direct – email rost@rostmaramures.ro

contact ROST
contact ROST
Biserica din Buteasa - donație pentru biserica
11 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.