Ambulanta pentru monumente salvează patrimoniul imobil

ambulanta pentru monumente

Frunzărind facebook-ul în joacă am aflat datorită dnei arhitect Laura Zaharia, prietena noastră de la Casa cu Clăi, despre un alt proiect minunat numit Ambulanta pentru monumente. M-a intrigat în primă fază numele, ales inspirat zic eu, și mi-au plăcut atât de mult că am decis să vă împărtășesc informația.

ambulanta pentru monumente

”Proiectul Ambulanta pentru monumente îşi propune să acţioneze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranţă a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare din judeţele Braşov, Sibiu şi Mureş, până când acestea vor putea fi restaurate.

Pentru obţinerea unor efecte pe termen mediu si lung, proiectul işi doreşte o mai bună implicare a societăţii civile şi creşterea societăţii filantropice din România în prezervarea patrimoniului imobil. Astfel, regula după care va funcţiona acest proiect este simplă: acolo unde există cel puţin un sprijin pentru achiziţionarea materialelor necesare punerii în siguranţă, „ambulanta” și voluntarii se vor ocupa de punerea în siguranță a acelui obectiv.” [sursa]

ambulanta pentru monumente

Pe siteul lor găsiți o hartă cu monumente în pericol, intervenții finalizate și intervenții în curs de finalizare. Este primul proiect de așa anvergură despre care am aflat eu, dacă mai știți și altele, vă rog să ne trageți de mânecă să-i putem prezenta cititorilor noștri.

Îmi place foarte mult că acest proiect a adunat în jurul său studenți, oameni din ong-uri, pictori, specialiști din domeniile inginerie, arhitectură, restaurare pictură, profesori universitari, alături de sponsori și oameni darnici, totul pentru salvarea unor monumente vechi, de la care statul român și societatea și-au întors spatele.

Imaginile din articol sunt preluate de pe facebook și reprezintă intervenția de urgență asupra bisericii de la Gârbova de Sus din județul Alba. Construcția din piatră a fost ridicată în cursul mai multor faze din secolul XV până în secolul XVII, fiind abandonată pentru un nou lăcaș mai spațios.

Cred că ar fi mai multe de spus dar vă las să îi descoperiți dvs, să dați de veste și altora despre munca lor și cine știe, poate inspirăm și alți cititori să se alăture demersului lor.

Eu mă înclin cu respect!

ambulanta pentru monumente

ambulanta pentru monumente

Update Noiembrie 2018 – sprijinim un alt demers de salvare a arhitecturii rurale din Maramureș – Cu ROST – Donează pentru Biserica din Călinești Căeni.

Vă așteptăm să ne urmăriți, dacă nu puteți să contribuiți. Orice sprijin benevol este binevenit, nu veți câștiga nemurirea, dar sunt convins că Universul va complota favorabil pentru cei ce fac fapte bune, din convingere.

8 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.