Suma faptelor care mă fac să scriu azi despre sobe de teracota sunt următoarele:

  1. Am fost la Metro să iau fructe de mare și am stat în holul de intrare mai bine de o jumătate de oră studiind variantele de sobe de teracota pe picioare, pe care le au acum în promoție. Nu vreau să cumpăr ieftin, vreau însă bun, folosință de lungă durată, românesc preferabil. Au expuse acolo de toate felurile, așa, micuțe cum îmi trebuie mie, pentru spațiu mic. Caut referinte … pac – Soberom. Buun. Am luat și fruncte de mare, dar m-am mai întors o data la intrare să văd sobele.
  2. Caut online și găsesc Soberom, plus o duzină de alte oferte, cahle, firme care fac sobe custom, o minune, nu alta. Nu vreau sobă de tablă, pe lemne, că aia se încinge tare și am copii mici la care vreau să le mai disting amprentele.
  3. Verific statistica de pe revista online și găsesc că în topul accesărilor de articole stă cel despre puterea calorică a lemnului. Zic – Buuun, în barbă, deci nu-s ultimul mohican interesat de aspectul ăsta. Am citit mult despre salcâm si va recomand articolul scris de d-na Mihaela Radu – Despre Salcâm. Ca putere calorica este excelent și verde și uscat, crește repede și poate fi utilizat pe termen lung.

sobe de teracota

Sunt încă multe orașe, nu are rost să menționăm mediul rural, unde soluția de încălzire cu sobe de teracotă este foarte actuală, chiar și la bloc. La Sighetu Marmației toate balcoanele se umplu toamna de lemn de foc, iar până primăvara scade vertiginos stocul. Pe lângă aspectul și confortul incredibil oferit de o astfel de sobă, recent s-au dezvoltat soluții de încorporare a unor serpentine care permit încălzirea apei pentru spălat concomitent cu încălzirea sau prepararea hranei. Sistemele moderne sunt foarte ingenioase – folosind o pompă de apă, se trece prin țeava care e în apropierea focarului apa la un debit nu foarte ridicat și ai apă caldă la discreție.

Am văzut și șeminee cu acest sistem, dar am văzut și sobă de teracotă veche de 50 de ani cu serpentină încorporată de un om destupat la minte, fără pompă. Pur și simplu o deviație de la rețeaua de apă a casei. Nu s-a inventat mersul pe jos și apa caldă acum, s-au mai inovat lucruri și mai demult, acum s-au standardizat și reprodus în masă.

Vă invit să reflectați pe viitor la acest aspect, poate îl luați în calcul când se va ivi ocazia. Eu am cuplat ideea unei sobe de teracotă cu un Tocator de crengi pentru compost sau brichete din lemn plus o mașină de brichetat pe care am văzut-o la Indagra 2016. Caut soluții pentru reducerea costurilor unui astfel de sistem. M-ar încânta să pot să mă folosesc de priza de putere a tractorasului Pasquali pe care îl dețin și tocarea plus brichetarea să nu mai necesite altă sursă de putere. Lucrez intens la acest proiect, caut soluții și am să le și prezint când am ocazia.

Cu drag, de modă veche, înnoită.