Trăim vremuri interesante in care orice ajunge să fie reinventat. După ce secole sau chiar milenii de la momentul 0 al inventării primelor scule din lemn și bronz termenul de topor a definit un obiect care nu a suferit modificări majore, am ajuns să o trăim și pe asta. Finlandezii de la Vipukirves au decis că Winetou nu a folosit tomahawk-ul cu forma arhicunoscută la fel de bine pentru spart lemne ca si la scalpat dușmanii. Vorba ”Să moară dușmanii mei” avea sens clar și aplicabil practic, nu era folosit în cântări de pahar.

topor leveraxe
Leveraxe – model 1 si 2

Finlandezii au separat utilitatea toporului și au delimitat utilizarea lui în segmente clare : topor de război, adică armă și topor de spart lemne adică Leveraxe. De prima variantă s-au delimitat teoretic și pare ciudat ca cineva să mai îmbunătățească armele albe azi, când rachetele nucleare fac legea în zona militarilor. Dar cu cea de-a doua, adică topor de spart lemne e cu totul altă poveste.

Am urmărit online mai multe prezentări, apoi filmulețe pe Youtube și oamenii au construit povestea foarte frumos in jurul unui vârstnic care spune că a fost mânat de ingeniozitate și nevoie să modifice forma unui topor clasic pentru a-și ușura munca. Partea cu bușteanul așezat în cauciucul de mașină este genială, iar toporul necentrat, cu lama lateral de axul mânerului, pare să facă spartul de lemne o joacă. Apoi tinerii care apar și îl susțin pe bătrân, adăugând proiectului prezență online și publicitate media și social media face trecerea în modern a unei scule consacrate.

topor leveraxe
Leveraxe model 2 big

Vine toamna, vine vremea spartului de lemne, iar omul gospodar care și-a făcut deja sanie, așeaptă ploaia, una la fel de bună ca și cea de astăzi din Baia Mare. După ce se mai răcorește ar cam fi timpul de pregătit lemnele pentru iarnă, iar daca aveți ceva zile de naștere a unor apropiați cu îndemână la muncile fizice v-ați scos cu un asemnea cadou. Eu personal mă gândesc că e varianta numărul 2 azi, ca și cadou pe care să mi-l fac singur, dacă achiziția unui motocultor cu plug, freză, cositoare și remorcuță eșuează. Mai am timp până în ianuarie să decid.

Am prezentat acest material dezinteresat și gratuit pentru că sunt deschis tuturor celor care fac o treaba bună, produc sau inovează în scopuri clare și practice. Căutați online Leveraxe, veți găsi această secure de cumpărat chiar și pe Amazon sau Ebay cu livrare în România.

S-aveți spor la treabă !