Este primordială atracția omului către foc, către discuțiile de seară în jurul unor flăcări ce dansează. Te fac să aluneci în visare, în melancolie uneori și indulcește conversația, unește suflete, dezleagă limbi și chiar în tăcere umple spațiul cu o prezență liniștitoare. Dacă până acum nu v-ați bucurat de tihna focului atunci ați ratat una dintre cele 100 de chestii de făcut în viață.

focul

Am realizat că băiatul meu cel mic nu a ajuns să vadă flacăra focului decât la o brichetă pentru că acasă avem plită pe inducție. La bunici, unde are un șemineu la dispoziție a fost cu totul altă poveste dar e greu de făcut corelare între ceva fierbinte cum e ceaiul sau caloriferul și foc, cel care generează pe lângă căldură și lumină. Sunt expresii pe care le folosim zi de zi dar pe care practic ne este greu să le explicăm copiilor crescuți pe asfalt.

focul

Cum îi explici ce înseamnă să tragă mâța de coadă, să doarmă în fân sau să se bucure de urcatul în copaci dacă locul lui de joacă este în apartament sau în parc unde nu interacționează decât cu câini dresați ( mai mult sau mai puțin), iar de suit în pom să mănânce cireșe nici nu poate fi vorba.  Acum mulți ani am râs de un pui de francez care nu știa că laptele provine de la vacă, ci credea că e produs îmbuteliat, ca și un suc. A stat efectiv cu camera de filmat în grajd lângă badea ce mulgea vaca, vrajit de procesul în sine și de rezultatul cu gust complet diferit față de zeama albă ce se vinde cu inscripția 1,5 sau 3,5 %.

Revenind la foc, mi-aș dori să reaprindem focul în căminele noastre, cu grijă pentru siguranță, pentru mediu și pentru consumul de lemn ca materie primă pentru încălzit. Puteți folosi peleți, cu puterea calorică de multe ori superioară lemnului brut. În țara noastră speciile de lemn disponibile care sunt recomandate pentru eficiența lor sunt următoarele:

  1. stejar
  2. carpen
  3. fag
  4. ulm
  5. mesteacăn
  6. anin sau lemn câinesc

Poate vi se pare că încurajez tăierile de lemn pentru foc, dar gândiți-vă că sunt păduri unde carpenul este specie invazivă și sufocă fagul și stejarul, specii cu valoare economică. Ordinea de mai sus este alcătuită pornind de la lemnul cu esența cea mai tare, însă nu uitați de speciile de rășinoase core sunt extrem de utile la pornirea focului. Chibritele se fac din molid, se aprind foarte ușor. Oare mai aveți în casă așa ceva? Ați încercat să cumpărați chibrite lungi, de 10 cm pentru grătar vreodată? Sunt scumpe de te frige buzunarul.focul

Am scris anterior despre soluția de amenajare pentru terase cu mese echipate cu focare –Modele de mese cu focar de ardere sau vatră pentru foc de lemne– care mi se pare o idee extrem de ingenioasă și la care nu am renunțat să o pun în practică. Recent am notat că tendința de a reintroduce focul deschis în casă este considerată ca o caracteristică de lux, amenajările care își permit să înglobeze așa ceva sunt dintre cele generoase, care pot aloca spațiu pentru o vatră de foc.

Poate dețineți o casă înconjurată de gard viu ( eu am gardul viu- 400 de m- dar nu am casa :)). Este adevprat atunci că îl și întrețineți, corect? O masină de tocat crengi este relativ ieftină, iar o presă de bricheți, manuală se poate construi ca proiect DIY. Dacă nu aveți idee cum, am să public curând o soluție, dar nu e greu de apelat la o masină de fabricat peleți, atâta vreme cât puteți produce singuri materia primă.

Poate imaginile de mai jos vă surâd, ca soluție și direcție în care puteți în 2016 să adăugați casei voastre o scânteie de fericire.

focul
amenajare interioara cu vatra de foc si cos de fum
focul
foc la interiorul unei verande inchise
focul
idei pentru masute de terasa cu focar
focul
idei pentru masute de terasa cu focar
focul
idei pentru amenajari de terasa cu focar
focul
soba pentru busteni intregi

Cu drag, de vremuri de tihna.