Despre sindrila taiata folosind utilaje, comparativ cu cea despicata manual am aflat niște adevăruri relative, pe care nu le-am putut contrazice fiind argumentate. În timp, am aflat și alte variante despre această formă de a produce șindrilă și se pare că totul este stabilit, însă mai trebuie să vorbim. Nu contrazic nicidecum meșterii tradiționali maramureșeni, care spintecă șindrila cu mezdrea sau Froe cum o numesc englezii. Explicația că lemnul de rășinoase crăpat pe fibră rezistă mai mult în timp decât sindrila taiata cu utilaje, care întrerup fibra lemnului, are un sâmbure de adevăr, desigur. Este argumentul forte pe care doar deceniile care urmează îl pot proba și poate că încetățenirea unui crez, într-o zonă geografică, duce la absolutizarea adevărului.

Când vrei să faci o treabă pe care toți spun că e imposibil de făcut, aduci un om care nu știe asta și el va găsi soluții nefiind convins că munca e de la bun început sortită eșecului.

sindrila taiata din salcam

Am fost în Ungaria, așa cum v-am povestit în articolul –Atelierul de cherestea de salcam din Ungaria– și am văzut sindrila taiata de salcâm, pregătită pentru țări din nordul Europei. S-a comandat același tip de sindrilă și de către Qual Construction Bois, unde meșterii au mai lucrat cu acest tip de material și nu a putut nimeni pretinde că nu e bun, deși se acceptă afirmația că cea crăpată este ”mai de calitate”. Sigur că prețul dictează multe în această industrie, iar valoarea unei șindrile uzinate fața de una produsă manual ar trebui să fie net mai scăzută. În acest moment, în cunoștință de cauză, cu materialu văzut și pipăit de mine vă pot spune că la metru pătrat, socoteala nu este chiar atât de diferită.

Sindrila taiata – uzinată – din salcâm

  • lungime 500 mm
  • grosime 20 mm la un capăt și 4-5 mm la celalalt
  • lățimi de 75, 100 si 125 mm
  • straturi de montaj – 2
  • nr de bucăți / mp – 55 ( în medie )

Șindrila românească maramureșeană – crăpata manual

  • lungime 600 mm
  • lățimi incerte – maxim 100 mm
  • grosimi – 0-2 mm la capătul subțire – 5-8 mm la capătul gros
  • straturi de montaj – 3
  • nr de bucăți / mp – 96 ( în medie )

La valorile actuale de prețuri, diferența este de 25-35 % mai mult pentru cea uzinată din salcâm față de cea din rășinoase românească. Montajul românesc aproape dublează prețul materialului, rezultând un cost total de 2 x valoarea lemnului folosit. Montajul celei de șindrilă din salcâm, cu dimensiuni repetabile – 3 variante, cca 25 % din valoarea materialului, la prețurile pe care le știu eu. Trag concluzie că cea din brad costă ca rezultat final mai mult.

Șindrila din salcâm montată pe acoperiș și pereți:

Dacă cineva poate să-mi justifice că la caracteristicile prezentate mai sus sindrila taiata din salcâm folosind utilaje pare și poate fi mai slabă calitativ sau ca durabilitate fața de cea din brad, aștept opinii cu argumente clare. Vă rog nu aduceți pe cântar justificări privitoare la tradiționalism, preferințe estetice și că așa se face. În Maramureș avem dranița și ca urmare, draniță am și eu pe casă.

Sper să țină atât cât au afirmat meșterii că va ține, că de plătit am plătit-o și pot afirma că este cea mai scumpă soluție pentru învelitoarea de acoperiș, dintre toate disponibile pe piața, aici incluzând țiglele metalice, tabla fălțuită sau țigla ceramică.

Pe întreg mapamondul acesta, în Germania sau Marea Britanie ori SUA se fabrica sindrila taiata, sunt mașini specializate pentru această operațiune, mașini vechi, nu utilaje noi, deci se folosește această practică. Cum sunt convins că oamenii nu fac asta de pomană, ori pentru că n-ar fi bun sau bine, am ajuns la concluzia că se poate și altfel și că poate, în anumite condiții, și această variantă este funcțională. Dacă vorbim de cedru, de salcâm, de o altă metodă de montaj, de alte condiții climaterice, de panta acoperișului … sunt multe cele care pot schimba eșecul în reușită.

3 variante de filme de pe Youtube care arată procesul mecanizat de producere a șindrilei tăiată – uzinată:

Eu trag concluzie că n-aș lua de bune toate câte se spun și fac, că e nevoie de minte destupată și deschisă, că se poate în multe alte feluri, același lucru. Că nu e corect de afirmat că sindrila taiata comparată cu cea crăpată nu e bună. Mai vedeți și voi, poate ne extindem cunoștințele. Exista chiar un curent de arhitectura denumit Shingle Style Architecture.

Cu drag, de lucru bine făcut.