Rama de pat din stejar masiv – varianta constructivă extrem de simplă

rama de pat din stejar masiv

Am căutat online o rama de pat inainte de a o fabrica, pentru ca am vrut sa evit introducerea in productie a unui model atipic pentru ceea ce facem noi in mod curent. Nu am gasit nimic care să corespundă principalului criteriu care mă preocupă, și anume stabilitatea. Sunt disponibile multe prefabricate, care incorporeaza si somiere, insa majoritatea sunt piese tapițate pe MDF sau PAL. Am o experiență proastă cu segmentul de pe lungimea saltelei, care în timp … sub 2 ani devine instabil în feroneria de prindere și se ajunge la scârțâieli deranjante.

Cumva, cu noroc, suprapunând cererile altor membri din familie am ajuns sa prind loc și eu la randul celor ce doreau un pat și s-a întâmplat minunea de în 10 zile am dus acasa patul din stejar. Mai exact rama de pat din stejar masiv, pentru că nu are somiera. Am utilizat pana acum una, amplasata pe picioare metalice, simpla, însă care s-a dovedit foarte instabila. Anterior, salteaua noastră a stat pe jos, pe covor vreo 3 ani, de când s-a născut Victor și până anul trecut. A fost comod, nu se mișca nimic când ne ridicam de lângă el, după ce adormea.

M-am gândit cu această ocazie să fotografiez procesul de montaj, o parte la care primesc întrebări din partea celor ce ajung să comande de la noi piese de mobilier. De regula ansamblarea meselor se reduce la fixarea unor șuruburi cu cap inbus prin găurile suportului metalic al picioarelor, direct în piulițele îngropate în blat. Durează 10 min pentru un bărbat cu două mâini stângi. Pentru pat, ansamblarea este ceva mai lungă, îngreunată mai mult din cauza dimensiunilor elementelor, de aceea e mai bine să fie 2 persoane. Cu o mașină de înșurubat cu cap PZ2 este treaba mult mai rapidă.

Capetele patului, de la picioare și de la cap, se prind doar prin poziționare și apăsare a feroneriei cu lateralele lungi, iar partea efectivă de montaj implică doar fixarea legăturii de la mijlocul saltelei. Aceasta se prinde cu 2 colțare metalice ce trebuiesc poziționate la mijlocul celor două capete și de care se fixează ulterior intăritura. În loc de somieră am preferat lețurile simple, plasate distanțat sub saltea, pe care urmează să le prind în holzsurtuburi atât pe capete cât și la mijloc. Ca urmare tot ansamblu va fi rigid și trainic mulți ani de acum înainte.

Am preferat ca designul pentru rama de pat să fie aproape inexistent, elementele care o compun sunt doar funcționale. Fibra stejarului, finisajul și durabilitatea sunt cele mai importante atribute și ne dorim ca doar utilizarea să fie confortabilă. Restul mobilierului care înconjoară această rama de pat este compus doar din două noptiere și o servantă cu 11 sertare. Nu avem în dormitor televizor și este o alegere înțeleaptă care persist[ deja de 4 ani.

Nu îmi doresc sa prezint altceva decât simplitate funcțională, o combinație pentru care nordicii au toată admirația mea. La ei se mai adauga si design, toate formele simple au rapoarte de proporții desprinse parcă din numărul de aur. Danish design pentru paturi frumoase gasiti si aici.

Cu drag, de simplitate dezolantă.

rama de pat din stejar masiv
21 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

5 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  simplu și bun. se fabrică la dv?

 2. #4 Comentariu nou

  Bună ziua,
  Mă interesează si pe mine un astfel de pat.
  Va rog sa imi scrieti un email si cu un nr de telefon sa va pot suna.

  Multumesc

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.