Denumirea lui provine de la sculptorul grec Phidas. Mai este cunoascut ca fiind proportia divina, sectiunea de aur,  raportul de aur – raportul divin. Sectio aurea in latina. Sau matematic, cel mai simplu, 1,618033.

Este numarul care guverneaza totul in natura, tangenta unghiului de rasucire a frunzelor in jurul tulpinii oricarei plante, dispunerea petalelor de trandafir, spirala cochiliei de melc, miscarea curentilor de aer, raportul de inmultire a animalelor, Si arta si tehnica graviteaza in jurul aceleiasi valori ce guverneaza simtul estetic, proportional. Ecranul unui televizor are cele mai placute dimensiuni atunci cind laturile dreptunghiului respecta acest raport. Mobila cu dimensiuni armonioase respecta raportul de dimensiuni conform numarului de aur. Dimensiunile arhitecturale, Templul lui Solomon, Coloana Infinitului, Mona Lisa, efectul de piramida, simfoniile lui Bach sau Beethoven.

Ochii mi i-a deschis profesorul de matematica Fornvald, un om exceptional, a carui amintire o voi pastra mereu in suflet.

Ovalul sau dreptunghiul perfect isi au proportiile corespunzatoare acestui numar.

spirala geometrica
Numarul de aur
Masa extensibila 160x100x78

 

Cu drag de stiintele exacte.