Am scris obiecte pentru că în general se aleg mese, dar uneori oamenii preferă ca decor sau ornament pe un perete, în locul clasicelor tablouri sau oglinzi, o scândură, deși e impropriu denumită așa, mai degrabă o fășie dintr-o bucată, extrasă din inima copacului, pe care englezii o denumesc ”plank” sau ”slab”. Și numai slabă nu e.

mobila din lemn masiv
1365 de dolari

Rețeta e simplă, se caută una bucată copac cu diametru impresionant, se estimează cât de sănătos este și dacă forma exterioară promite o piesă excepțională, se doboară copacul și de cele mai multe ori se aduce la fața locului un gater demontabil extra-lărgit.

La noi în țară, un copac cu diametru de 60-70 de cm este considerat mare, dar alte țări au noroc de păduri ce adăpostesc giganți ca și Generalul Sherman cu un diametru al trunchiului destul de frecvent la 200 cm. Având în vedere că lățimea unei mese de dining, de cafea sau un birou nu depășește intervalul 70-110 cm, un asemenea exemplar este de dorit. Aceste fâșii se folosesc perfect natur, cu marginile neregulate ale alburului de sub coajă, tăiate predominant la grosimi de 10 cm. Unii și le doresc perfecte, alții preferă crăpate, oricum, naturalețea costa mii bune de dolari. Depinde de esența lemnului, de frumusețea fibrei, de dimensiunile gabaritice, de cum se păstrează și cum se uscă lemnul fără deformări mari. Sunt firme și oameni pasionați care au făcut din aceasta o afacere, așa că nu e nevoie să vă rugați de nici un pădurar de la noi, cumpărați din copacii altora. În cazul folosirii unor elemente de acest gen chiar poți spune liniștit că ai mobila din lemn masiv.

Se cere și la noi în țară genul acesta, ”dintr-o bucată” dar e foarte greu de găsit în pădurile autohtone giganți care să se poată exploata, în general aceștia sunt ocrotiți și apărați de viziunarii ce văd mobila într-un copac. Aș îndrăzni să afirm că tâmplarul este meseriașul care dă cea mai mare valoare lemnului, dacă nu ma crezi citește articolul despre pădure.

mobila din lemn masiv
birou cu design aparte
mobila din lemn masiv
de vanzare
mobila din lemn masiv - Obiecte
depozit de scanduri
mobila din lemn masiv
gater portabil
mobila din lemn masiv Obiecte
masa de cafea exceptionala
mobila din lemn masiv
Masa de consiliu dintr-o singura scandura
mobila din lemn masiv
masa din lemn de salcam recuperat (Black Locust)
mobila din lemn masiv
scandura de castan
Niște obiecte din lemn masiv
scanduri
mobila din lemn masiv - obiecte
set de masa cu scaune
mobila din lemn masiv
masa similara cu Fat Boy fabricata la Baia Mare