Cei mai mari copaci din lume

cel mai batran copac din lume Methuseleh – cel mai batran copac din lume

cel mai inalt copac din lume

Gata, am renuntat sa ma mai documentez despre cei mai mari copaci din lume. Se pare ca toate natiile pamantului au cate un copac si multi pretind ca al lor este cel mai …. ceva.

E ok, pana la urma e frumos sa te poti lauda ca al tau e cel mai : mare, inalt, gros, intins, vechi, batran, greu … orice.

Imaginea din stanga arata cel mai inalt copac care are 154 de m, un Sequoia Gigantum numit Hyperion si se gaseste in SUA in Parcul statului California, rezervatia Redwood. Varsta lui ar fi undeva intre 700 si 800 de ani.  Imaginea arata trunchiata pentru ca e imposibil de fotografiat altfel decat pe bucati si apoi de ansamblat intreaga imagine.

Cel mai greu copac din lume se presupune ca ar fi Generalul Sherman, un alt Sequoia, la poalele caruia este un adevarat periplu de vizitatori. S-au facut chiar si reprezentari ale sectiunii acestui urias care sa justifice impresionanta greutate estimata la 1385 de tone, 85 de m si 2700 de ani. Incredibil, nu?

Montezuma este numele unui chiparos care este considerat cel mai gros copac din lume, si se afla in Santa María del Tule in Statul Mexican Oaxaca. Are 1400 de ani si un diametru al trunchiului de 11,62 m.

Un alt gigant este in Africa de Sud si se numeste Wonderbroom, un smochin cu frunze de salcie care are peste 1000 de ani si poate adaposti sub frunzisul sau, la umbra cca 1000 de oameni sub coroana care ar ocupa 20 de vagoane de tren ca si cherestea.

Curios referitor la acest fapt, motiv pentru care am renuntat la documentarea online este ca am citit recent o enciclopedie a arborilor si datele erau extrem de confuze, unii copaci comparati aveau diametre de 18 m fata de un altul ce era si mai mare cu 36 de m circumferinta. 2pir, matematica, geometrie. Nu e clar. Matematica nu minte.

Din pacate aprecierea americanilor nu i-a insotit pe acesti giganti cand au fost adusi ca piese rare in Europa si cu toate ca si Romania se poate lauda cu vreo 10 bucati, imprastiate de-a lungul teritoriului, totusi conditia lor lasa de dorit, promovare ioc, doar o mana de entuziasti le mai mentioneaza numele si locatiile.

Langa Baia Mare, la Ardusat, unul dintre cei mai mari copaci din Romania este slab promovat ca punct de atractie. Acolo se gaseste un arbore sequoia care ar putea deveni punct obligatoriu de vizitat la ora de biologie pentru orice copil din zona. Altul care era in Bucuresti am citit ca s-a uscat. Urmariti filmuletul de jos postat de cineva pe Youtube.

 

Mare pacat, mare.

 

 

cel mai mare copac

sequoia - cei mai mari copaci

sectiunea copacului - cei mai mari copaci
sectiune prin circumferinta copacului General Sherman
cel mai batran copac din lume - cei mai mari copaci
Methuseleh – cel mai batran copac din lume
Copacul Wonderboom cei mai mari copaci
Copacul Wonderboom
casa din copac cei mai mari copaci
cea mai mare casa din copac – 10 etaje si 1800 de square feet

Sursa imaginilor si informatiile

Sequoia din Ardusat, multumim autorului filmarii.

7 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →