Lemn pietrificat

lemn pietrificat masa din lemn pietrificat

Am să definesc conceptul de lemn pietrificat așa cum un pasionat de lemn înțelege asta.

Atunci când mama natură hotărăște să ne impresioneze, fără să știe denumirile pe care noi le atribuim diverselor acțiuni pe care le întreprinde, poate trimite minerale să înlocuiască materia organică dintr-o plantă sau un animal, fosilizând-o. Permineralizarea este procesul prin care trece un copac sau orice altă plantă, lipsite de oxigen care să permită descompunerea organică, atunci când este încapsulat într-un strat gros de sedimente și prin înlocuirea treptată a materiei organice cu minerale purtate de apă de-a lungul structurii originale se ajunge ca ligninul și celuloza să dispară și să fie înlocuite cu rocă, transformându-se în lemn pietrificat.

lemn pietrificat
lemn pietrificat din Rusia

Lemnul capătă niște culori și irizații absolut uluitoare, în funcție de compușii care iau parte la procesul de pietrificare.

Culorile date de elementele chimice sunt :

  • Carbon – negru
  • Cobalt – verde/albastru
  • Crom – verde/albastru
  • Cupru – verde albastru
  • Oxizi de fier – roșu/maro/galben
  • Mangan – roz/portocaliu
  • Oxizi de mangan – negru strălucitor /galben

Sursa-Wikipedia

Din aceste instantanee sau imortalizări ale unor timpuri prea de demult pentru a le putea cuprinde cu mintea, pentru o impresionare de netăgăduit a sufletului se pot realiza piese de mobilier, centrate pe diversitatea de culori și frumusețea clipei încremenite din acel timp.

lemn pietrificat
lemn pietrificat
lemn pietrificat
masa de cafea din lemn pietrificat
lemn fosilizat
masa din lemn pietrificat

Articolele în care am vorbit despre rasina epoxidică pot fi de real ajutor la producerea unor piese de mobilă, blaturi în special, în care acest lemn pietrificat să fie pus în valoare în cea mai bună formă. Rășinile epoxidice sau poliuretanice sunt un segment diferit de arta tâmplăriei, însă am văzut realizări impresionante cu această tehnică. Imaginile din acest articol arată măsuțe empirice, foarte puțin ” lucrate”, în care lemnul fosilizat este pur și simplu parte componentă din structura mobilierului.

Cu drag, de timpuri vechi.

lemn fosilizat
3 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.