Rezultatul final al aplicării de rasina epoxidica pe un blat de lemn are efectul chihlimbarului pentru insectele capturate. Imortalizează într-o bulă a timpului tot ceea ce acoperă sau înglobează. Partea de suprafată este extrem de dură și lucioasă, asta dacă finisajul a fost realizat în condiții bune.

Pentru mine subiectul e foarte nou, am făcut asocierea cu cei care fac obiecte cu fibra de sticlă ori carbon sau cu cei care acoperă bărcile pentru etanșare cu astfel de pelicule. În schimb nu am văzut până acum efectul asupra unui blat de masă și mă declar extrem de surprins. Dacă toate finisajele pe care le recomandăm au ca final o suprafață mată, așa cum se preferă mai nou, aplicarea rășinii epoxidice este contrarul celei dinainte, rezultă un patinoar adevărat, extrem de dur și lucios.

rasina epoxidica
aplicarea rasinii epoxidice lichide

Din ceea ce am reușit să citesc, nu e chiar o documentare, rasina epoxidică se prepară lichid prin amestec de 2 sau 3 componente și are caracteristici diferite de la producător la producător. Contează capacitatea de autonivelare, timpul de solidificare primara și finală, mătuirea suprafeței, opacitatea stratului final, care ar fi bine să tindă spre 0 … Cam astea mi le amintesc și sunt doar o parte, dar pentru cei interesați sau care cunosc mai multe, mi-aș dori să deschid un subiect de dezbătut sau de contribuit cu păreri proprii.

Update 2018 – exista oferte de finisaje care se schimbă în prezența luminii negre – Finisaj fotoluminiscent pentru lemn – marca RoHol – Austria

Cred că este aplicabil pentru domeniul HORECA, unde durabilitatea aspectului în condiții de trafic intens este foarte apreciată. Sau pentru mobilierul rustic, care are imperfecțiunile extrem de evidente, dar se dorește o suprafață foarte netedă și ușor de folosit și întreținut. Rasina epoxidica mai are o aplicație pentru înglobarea diverselor obiecte sau imagini în blatul mesei, iar unii meșteri am văzut că au reușit fabricarea unor blaturi integral din rășină cu diverse forme abstracte sau de natură în masa de rășină transparentă.

Mike Warren a produs simplu o varianta cu rasina epoxidica fotoluminiscenta. Citește articolul Masa cu rășină epoxidică fotoluminiscentă

rasina epoxidica
masa cu suprafata extra lucioasa

Tehnica aplicării se reduce empiric la prepararea amestecului de baza de erășină + întăritor, aplicarea uniformă pe o suprafață perfect echilibrată în plan, îndepărtarea bulelor de aer prin trecerea unei flăcări deschise peste suprafața rășinii neîntărite și apoi timpi de uscare conform specificațiilor producătorului. Teoretic e simplu, eu nu am făcut așa ceva, dar dacă ați parcurs acest proces și aveți informații suplimentare, m-aș bucura să le împărtășiți cu noi. Suplimentar am remarcat realizări ale acestui gen de finisaj pe blaturi de mese metalice, chiar ruginite și se merge pe imortalizarea imaginii de sub pelicula de rășină, aici imaginația este nemărginită. În acest articol am preluat câteva imagini relevante, sper eu, pentru a vă face o idee.

Singurii specialiști pe care ii cunoastem sunt cei de la Guideco, au in portofoliu multe piese de design realizate cu rasina epoxidica. Comentariile din acest articol sunt extrem de binevenite și subiectul este unul extrem de dezbătut.

Finisaje cu rasina epoxidica

rasina epoxidica
www.mademandesign.com masa cu blat metalic ruginit finisat cu rasina epoxidica
rasina epoxidica
masa rustica cu banci finisate cu rasina epoxidica
rasina epoxidica
masa metalica ruginita cu rasina
rasina epoxidica
blat din castan finisat cu rasina epoxidica
rasina epoxidica
Blat din castan cu sticla lichida
rasina epoxidica
mese de bar patrate cu un picior

Aspectul final este similar sticlei, atunci când se folosește o formulă de calitate, eu am căutat dar nu am găsit nici o variantă dedicată acestei aplicații în spațiul .ro . Pentru ca se păstrează aspectul estetic al fibrei lemnului, chiar dacă e vorba de lemn rustic, dar se elimină inconvenientul unei suprafețe neuniforme, cred că merită puțintică aplecare acest tip de finisaj. Chiar dacă faci o mizerie îngrozitoare. Plus toxicitatea la aplicare, plus imobilizarea atelierului preț de câteva zile.

rasina epoxidica
Blat de masa cu rasina epoxidica
rasina epoxidica
blat de bar cu rasina epoxidica
rasina epoxidica
blat de bar

Aplicăm politica Be Nice la toate comentariile, adică pretindem și oferim decență în exprimare, evitarea conflictelor în cadrul acestui post și relevanță asupra subiectului.

Cu drag, pricepere si iscusință !