Imaginea cu acest hambar, prima imagine cuprinsă in acest articol este cea care mă pune pe gânduri dinainte de Craciun. Îmi place de nu mai pot forma, construcția și utilitatea acestui tip de construcție. Am scris de ceva vreme mai multe articole despre casa din lemn, cu utilitate pentru terenul cu livada, pe care intenționez să o construiesc. Modelul de hambar este tipic american, nu se găsește la noi această alcătuire.

Hambar

Funcția principală în acest moment este că mi-aș dori ceva cu utilitatea unei șuri de la țară, care are și un spațiu mare în care pe vremuri intra carul de lemn și o cameră adiacentă de locuit, gătit, etc. Logica spune că nu șură trebuie să construiesc azi, ar fi impropriu. Spațiul central e nevoie să-mi permită depozitarea tractorașului Pasquali pe care l-am achiziționat anul trecut, dar și utilajele aferente, plus cele necesare grădinaritului. Camera din lateral trebuie să permită șederea temporară pentru o noapte sau două pe timp de vară, iar spatiul de sus ( din porlaș pentru cunoscători) chiar dacă nu este amenajat de la început, să permită ulterior  sa functioneze ca spatiu de magazie extinsă. Lateral din nou o magazie, spațiul similar camerei de locuit care e deja antamatat de Adriana pentru treburi cu ghivece, uscator de plante si fruncte … mi-e teamă ca ar trebui să fie cea mai spațioasă cameră.

Fundația de beton, cu marginile pavate cu piatră este splendidă, iar terasa cu decking e un pic prea mult, când mă gândesc că pe acolo ar intra tractorașul.

Este un hambar până la urmă, nu mai e nevoie să găzduiască cai, doar cai-putere, dar utilitatea se păstrează. În online termenul după chare se pot găsi idei pentru acest gen de construcții sunt în engleză – tractor sheed sau pole barn. Am cochetat cu ideea de a cumpăra o casă veche de prin țară și chiar am găsit variante uimitor de bune în jurul valorii de 15.000 de lei, dar mă pune pe gânduri costurile de transport, dezansamblare/asamblare soluții și probleme tehnice survenite din aceste două procese, plus limitarea în dimensiunile existente. O casa de lemn de pe la Sibiu, cu pereții din bârne de stejar mi-a făcut tare cu ochiul, dar am abandonat ideea.

Am declarat anterior referitor la acest model de căsuță cu A-frame că este modelul ales – acum sunt în cumpănă. Nu mă dezic, incerc să împac și capra și varza.

Casa pe structura de lemn cu forma literei A

casa pe structura de lemn

Macin idei, caut soluții, îmi doresc să pot găsi compromisul cel mai bun atât ca și costuri, dar mai ales ca și aspect/idee pentru a se integra cu viziunea finală asupra intregii livezi.

Citește și – Transformă o anexa agricola în casă de locuit – case din hambare vechi

Poate mai sunteți pe acolo câțiva care aveți astfel de gânduri și încropim o discuție constructivă.