Festool și Avalon Tools – scule de mână profesionale pentru tâmplărie

festool Rotex RO 150 FEQ înainte de testare

Avem Festool Romania disponibil online, reprezentanța brandului german care produce o serie de scule de mână pentru meseriași din mai multe sectoare, printre care și tâmplari. Brandul Festool s-a poziționat aparte de la bun început, prin sistemul stackabil de cutii pentru scule și părțile interschimbabile utile mai multor mașini.

Considerații generale Festool

Este un business de familie fondat de Fezer și Stoll, și deținut și astazi de moștenitorii unuia dintre fondatori. Ca urmare, tradiția și bunul renume al casei este un atribut la care aportul calitativ al sculelor fabricate și inovațiile patentate în timp au adus un plus valoare de necontestat. Mult timp a fost cunoscut sub numele de Festo. Din anii 90 este Festool, cred că de la apariția primului model ROTEX RO 150, o soluție inovatoare pentru șlefuire cu atenție deosebită pe partea de colectarea prafului – exhaustare.

Festool istoric
Festool istoric

Ca tâmplar, Festool este de la bun început sinonimul calității de top, nu cred că cineva știe detalii negative privitoare la brand. E greu să te poți poziționa astfel într-o piață în care competitorii vând soluții la o zecime de preț. Sigur că această calitate are o valoare, se plătesc bani serioși pentru fiecare unealtă în parte, însă i-aș vedea mai mult ca o investiție.

Îmi permit să cataloghez sculele în câteva segmente, având experiența de a lucra cu mai multe tipuri:

  • Cele de buget, fabricate pentru vânzările de supermarket au cel mai scăzut preț și sunt destinate utilizatorilor ocazionali, care poate o dată sau de două ori pe an meșteresc ceva.
  • Apoi vine o suită mare de branduri middle unde poți găsi scule care fac treaba, cu o durată de viață decentă și o intensitate a utilizării mare unde bătălia se duce pe comercianții care le pun mai în față sau mai în spate pe raft.
  • Categoria de top calitate, cu costuri ridicate este rarefiată, sunt relativ puține branduri unanim recunoscute ca fiind aproape impecabile și sunt folosite de cei care pe lângă rezultatul muncii lor de care sunt mândri, savurează și plăcerea de a lucra în condiții extrem de bune, cu precizie, efort scăzut, rezultat scontat predictibil și mentenanță foarte rară. Aici se poziționează Festool.

Am în minte o comparație, poate atipică, dar la soferi mă duce gândul. Am învățat să șofez pe o Dacie, apoi am exersat cu un Oltcit. Am trecut la Peugeot, apoi pentru termen lung la Audi. Am perceput totul ca un avans, pe măsura creșterii experienței și a capacității de a stăpâni caii putere. Ultima mea mașină de suflet rămâne și va fi Audi, însă m-aș vedea azi în postura de a conduce fără griji și ceva din clasa superioară, de top, fără emoții că nu aș face față pilotajului. Am condus în ultimii zece ani diverse automobile de top și aici apare selecția după preferințe. Chiar dacă aș dispune de banii achiziției unui bolid de peste 100.000 de EURO, decizia ar fi extrem de grea, fiind vorba de simbioza cu bolidul.

Cam așa este și cu Festool, trebuie să fii tâmplar pasionat, să-ți încerci puterile în prelucrarea lemnului cu scule ce iartă (financiar) greșelile, să te perfecționezi. În timp vei aprecia diferențele dintre uneltele tale, le vei prefera pe cele de calitate, vei vrea mai mult de la tine, vei investi în mașini și scule care te ajută, care dau randament și care compensează efortul fizic. Când cei ce-ți cumpără mobila fabricată de tine ajung să îți confirme că ești un meșter priceput, vei investi în tine, alegând scule care să te reprezinte și care să-ți facă munca cu adevărat o plăcere. Cred că momentul în care te decizi să achiziționezi Festool coincide cu consacrarea ca meseriaș. De aici înainte vrei să te respecți. Poate deja deții o unealtă Festool, achiziționată întâmplător sau ocazional și realizezi că momentul când ai lucrat cu ea este partea preferată din procesul prelucrării lemnului. Ajungi să te interesezi de istoricul unor branduri, să selectezi furnizori și să te focusezi pe un sistem de lucru optimizat.

Eu n-am lucrat cu Festool niciodată până acum 4 zile. Știam brandul, opinia era bună, dar doar teoretică. Îi cunosc pe cei de la Avalon Tools din București, reprezentanți Festool Romania, printre alți 23 de comercianți oficiali recomandați de site-ul Festool Romania.

Avalon Tools Festool Romania Bucuresti
Avalon Tools Festool Romania Bucuresti

Ceea ce contează când investești bani serioși este ca partenerul tău să fie la un nivel egal de comunicare cu tine. Cu Razvan Dinu am luat legătura acum câțiva ani și știu că printre meșterii recomandați de mine în București are o reputație bună, fiind el însuși fan Festool, om care a pus mâna pe scule și a lucrat efectiv cu ele. Am convingerea că valorile comerciale sunt similare între toți distribuitorii Festool, toți beneficiază de aceleași oferte și discounturi pe care la rândul lor le promovează către cei care vor să cumpere. Diferența o face OMUL cu care interacționezi.

Experiența mea cu Festool

După ce am stat de vorbă despre Festool vreo oră telefonic, i-am cerut să îmi permită să testez un șlefuitor orbital Rotex RO 150 FEQ, despre care știam că este vârful de lance printre produsele tractor ale Festool. Poate slefui grosier, fin și face polishare, adică este un 3-în-1 pentru pregătirea și șlefuirea suprafețelor. Am primit și un Aspirator CTL SYS, pe sistemul de cutii Systainer, forma compactă și foarte puternică ( peste așteptările mele ) pentru a colecta firisporul provenit de la șlefuitorul orbital.

Le-am testat timp de două zile, vineri și sâmbătă în weekendul ce a trecut, la casuța de copiii de la livadă. Cred că Răzvan Dinu a fost optimist și a crezut că scândurile mele de brad sunt măcar geluite sau rindeluite, însă podeaua căsuței a fost construită din poștă de gater, cu suprafață foarte rugoasă. Au trecut cca 3 luni de când am montat scândurile și lemnul era bine uscat, dar suprafața expusă intemperiilor arăta jalnic, cu tentă gri, firească. Am folosit prima dată câteva discuri de 100, cele primite în colet, dar a trebuit să dau o fugă la magazin și să cumpăr altele de 40-60 granulație, pentru munca brută.

Vroiam să tratez suprafața cu ulei Woca, pentru a o proteja de intemperii pe timpul iernii și ocazia oferită de Avalon Tools a fost prea frumoasă pentru a nu încerca să profit.

Vineri am lucrat vreo 3 ore, iar sâmbătă alte 4 ore, alimentat de un generator de 3kW pe benzină, cu ambele scule conectate. Însumate au cca 1800 de Wați – 720 W ( șlefuitorul ) și 1000 W (aspiratorul). Nu cred că am consumat mai mult de 5 litri de benzină, se pare că duce ușor generatorul meu funcționarea celor două scule Festool. Prima impresie cu șlefuitorul orbital Rotex Ro 150 în mână a fost că mă lupt cu el, nefiind obișnuit cu puterea lui. Scândurile mele nu aveau suprafața plană și ca urmare la atingerea de margini  ”sărea” foarte tare.

Festool

Vineri am șlefuit o bună parte din podeaua de 8 mp și scara de acces, tot din lemn. Am învățat eu cum să lucrez cu un șlefuitor orbital Festool și mă bucur că a rezistat fără să clipească la nepriceperea mea, schimbând des hărtiile abrazive. Am fost uluit de puterea de aspirare și de eficiența cu care firisporul dispărea. Am golit sacii de vreo 4-5 ori, ceea ce înseamnă că volumul de lemn îndepărtat a fost mare. Când am schimbat hărtiile de pe disc cu altele de granulație mare, luate din primul magazin disponibil, am văzut că găurile de aspirare erau mai puține, dar potriveau cu cele mijlocii de pe talpă. Nu s-a mai aspirat la fel de eficient, însă am putut lucra, însă când am decuplat aspiratorul de pe șlefuitor am aflat că este foarte inconvenabil de șlefuit cu tot firisporul rămas pe lemn. Efectiv nu mai vedeam unde urmează să îndepărtez suprafata brută.

stiati ca?Notă : Am luat discuri de 150 mm diametru marca Klingspor din Dedeman, cu găuri, însă nu au potrivit niciuna dintre găuri pe talpa Rotex-ului. Fără aspirare nu avansează munca ușor, așa că am revenit la cele no Name, duritate 40, care aveau găuri corect poziționate.

Festool

Sâmbătă am revenit determinat să termin treaba, iar gândul la ziua anterioară m-a făcut să pun în aplicare tot ceea ce am experimentat. Am curățat de 3 ori mai rapid știind cum să apăs sau să înclin talpa la contact cu lemnul. Dintr-o dată mi-a venit să râd, chiar am înțeles că nepriceperea mea făcea să mi se pară greu. Puterea constantă și ușurința în utilizarea unui Rotex RO 150 ține foarte mult de priceperea celui care-l mânuiește. A fost cu totul altceva, o experiență complet diferită. Deja regret că l-am expediat înapoi, parcă acum aș mai avea ceva de făcut, suprafețe ce trebuie aduse la o planeitate bună.

Festool

 

Am fost vizitat de 3 prieteni și reacția lor la vederea sculelor Festool este foarte edificatoare. Doi sunt amatori, ca mine, în ale tâmplăriei, care însă nu se feresc să se murdărească pe mâini. S-a fluierat ” … Festool … te-ai ajuns, nene!” – semn clar că percepția generală este binecunoscută și apreciativă. S-au și arătat interesați să continue testarea, evident mai mult de dragul folosirii unor unelte Festool decât de iminența necesității.

Al treilea prieten este meșter, cu ani mulți vechime în dulgherie, construind case din lemn. A zâmbit și mi-a spus că folosește pe șantier aceeași sculă de șlefuit orbital, însă varianta de generație anterioară. L-a luat în mână, cu gesturi sigure, l-a pornit, a dat pe o treaptă cu el și s-a declarat extrem de încântat. ”Scula merge perfect, învață tu să o stăpânești ” mi-a spus.

Ideea este că azi aș lucra în cu totul alte condiții din nou, folosind mai bine un Festool Rotex RO 150 și un Aspirator CTL SYS. Ca idee de achiziție deja am o problemă, pentru că standardul s-a schimbat și mi-ar fi greu să îmi doresc ceva mai slab.

Am să urmăresc ofertele celor de la Avalon Tools, sper ca Răzvan Dinu să mă țină la curent cu promoțiile.

Când scriu aceste rânduri, sunt la birou și după ce am răsfoit catalogul Festool 2018 am dat peste ceva ce mi-ar fi ușurat munca fantastic și este dedicat celor care apreciază uleiurile ca finisaj.

festool
polisharea uleiului dupa aplicare

După pregătirea suprafeței am aplicat ulei Woca de exterior, folosind doi trafaleți de burete, treabă ușoară și rapidă, de 25 de minute pe toată suprafața de 8 mp și scara. Apoi am montat talpa de polishare primită în coletul de la Avalon Tools și padul negru. Am trecut peste toată suprafața la 15-20 de minute de la aplicare, uniformizând zonele unele uleiul a fost în exces. Este bine ca la aplicarea uleiului să faceți o polishare după ce lemnul a tras primul strat, urmând să îi dați un termen de uscare și să reaplicați procedeul pentru o suprafață tratată ca la carte. Prin polishare se încălzește puțin suprafața, iar uleiul pătrunde mai bine în fibră. Procedeul are darul de a întări finisajul cu ulei, fiind recomandat de toți producătorii de uleiuri ca parcurs de aplicare normal.

Nu știam la momentul aplicării uleiului despre Surfix OS de la Festool. Un aplicator cu burete destinat uleiului, cu posibilitatea de reumplere. Se livrează într-o cutie metalică care poate proteja buretele între aplicări și care permite reutilizarea aceluiași burete de multe ori.

surfix OS
Surfix OS – aplicator de ulei

Am găsit și un filmuleț pe această temă. Valoarea în bani este relativ scăzută, comparativ cu alte scule Festool, dar cred că este ceva extrem de confortabil de utilizat.

Concluzie despre Festool:

Trebuie urmărite ocaziile când se fac oferte de preț la aceste scule și achiziționate pe rând, după ce în prealabil au fost testate. Puteți cere celor de la Avalon Tools ocazia de a le testa în atelierul lor, sau împreună cu reprezentantul Festool să vină la fabrica sau atelierul vostru ca să le încerce cei ce vor lucra efectiv. Cred că este extrem de relevant, mai ales dacă există și termeni de comparație, oamenii din atelier deja lucrând cu scule echivalente.

Vezi un test comparativ Bosch – Festool!

Partea de exhaustare trebuie privită cu mai multă atenție, pe lângă protecția muncii. Suprafața curată a lemnului prelucrat este mult mai ușor de șlefuit dacă nu se acoperă de firispor. Cunosc multe ateliere dotate cu Festool, cred că și Ciprian Manda este unul dintre cei bine echipați, la fel ca și colegii de la Dippanels. Când cel care vă prestează o instalare lucrează cu scule de calitate, munca prestată nu poate fi mediocră. Aviz beneficiarilor care sunt în situația de a primi echipe de meșteri ce lucrează cu lemnul.

Am ajuns să îmi doresc să upgradez dotarea de care dispun și voi fi atent la ocaziile de a-mi cumpăra scule Festool. Am în plan o lucrare mai mare de dulgherie și sfătuit de Adrian Cramăr, de la Qual Construction Bois intenționez să fac în regie proprie un demers mai amplu. Voi merge în Belgia cu prima ocazie de a asista la începuturile unui șantier și am să pun mâna pe scule Mafell și Festool, ca să învăț mai multe despre acest nou segment care m-a prins foarte tare: dulgheria.

Sunt de sâmbătă încoace mai convins că Festool își merită renumele și că comunicarea cu un partener deschis, ca și cei de la Avalon Tools din București te poate face să alegi chibzuit, să testezi înainte de a cumpăra și să te bazezi că sculele achiziționate vor funcționa cu cele mai mici pauze de întreținere posibile. Utilizarea unor scule de calitate te ferește de greșeli, poți să înveți mai repede tainele prelucrării lemnului și cu rebuturi mai puține la număr.

Merită să citești și despre Atelierul mobil MW 1000 

Pentru ultimul update despre noutăți Festool 2018 vă recomandSeparator preliminar CT-VA-20 Festool pentru aspiratoare din seria CT și Acumulator gratuit pentru scule Festool cordless

Așchiile se scot duminica din mână, e drept, însă poate reușim să avem mai puține sau chiar deloc. 

Festool istoric
21 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.