Dozatoare de vin cu aspect de butoi de lemn … doar aspect, din păcate !

aranjament pentru vin

Astă seară am sa fiu Gigi Contra, nu așa de rău ca și un coleg cu blog de enervat oamenii pe care Lucian Mândruță l-a avut invitat la talk-ul lui online Schimbă Vorba, de pe gandul.info. Nu așa rău, omul era foarte împotriva a tot și orice, negativist și spre admirația mea, Mândruță s-a simțit și s-a abținut la comentarii vis-a-vis de pozițiile omului, mulțumindu-se să-l întrebe despre de toate.

Eu am să explic de ce-s nemulțumit de ceva simplu, de cramele de cartier. Am senzația că e cumva e prefăcătorie. E vin vărsat, dar vărsat înseamnă la fiole de staniol cu folie de plastic de căte 20 de litri? Cumpărăm vin de marcă, vrem să apreciem culturile de vin din țara noastră și să ne ținem cumva naționaliști, dar turnăm în pahare ceva ce nu provine dintr-un butoi, nici din sticle îmbuteliate și ne autoconvingem că nu e făcut din pastile.

Am găsit absolut întâmplător imaginea cu dosul ”butoaielor” de cramă și m-am revoltat. Am scris de atâtea ori despre lemnul de stejar nobil ce stă la baza oricărui producător de vinuri respectabil. La noi, în Maramureș, la Sighet știu că este o fabrică de doage ce merge de zbârnâie, patronii cred că pușcă din degete de fericire, avem lemn cât încape și-l tăiem de multe ori fără minte, dar bem vin fabricat în cuve de inox, transportat în pungi de plastic sau PET-uri? Și dozat ca sucul de TEC?

Am fost la Miniș în Arad și mi-am luat pe bani subțiri, sticle de vin cu dop de plută, ceruite. Le-am băut cu plăcere, cu drag de vin neaoș românesc. Am fost pe la Jidvei, la Recaș, la Cotnari. Nu știu ce să mai cred, oare vinul de acolo e al lor sau cumpărat praf sau tablete? Oare asta înseamnă progres? Modernizare? Eu nu o vreau, nu chiar orice trebuie să ”avanseze” tehnologic.

Ceva nu e ok, ceva nu e bine, așa cred eu.

Coloana pentru dozatoare de vin - gen butoi
Coloana pentru dozator de vin – gen butoi
fatada de la dozatoare de vin
Fatada de la dozatorul de vin

Cu amărăciune, pe bune.

2 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

3 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Se poate comanda genul asta de carcase.??daca da.. unde pot comanda, ce modele sunt disponibile si cat costa o carcasa??

 2. #2 Comentariu nou

  Din pacate sau din bucurie aceasta este evolutia tehnologica a vinificatiei impusa fortat de A.N.S.V. (autoritatea nationala sanitar veterinara si siguranta alimentelor), vinariile clasice sunt cele din vechi care au antecedat noilor legi atat de riguroase in cat unica scapare este o punga de aluminiu si o instalatie cu mult prea scumpa pentru utilitate/performante.
  Pe cealalta parte … e mult mai igienic, scade costurile de depozitare, nu se deterioreaza atat de repede (o sticla desfacuta o consumi in max 48 de ore datorita aerului care intra in contact cu vinul). Chiar daca vinul il servesti din punga, asta nu inseamna ca nu a fost maturat in baric de stejar (butoi de lemn).
  Cu respect, un mic producator de vin.

  • Apreciez comentariul dumneavoastra, totusi nu se poate sa nu apara dezamagirea la consumatorii care vad butoiul pe dinafara. Si eu consum suc de mere pasteurizat din ambalaje de aluminiu si sunt incantat de gust, dar nu este nimic care sa se prefaca a fi altceva decat este.
   Butoiul este si va ramane emblematic, desi sunt producatori care specifica in mode expres ca maturarea nu s-a facut in butoi de stejar. – https://www.stejarmasiv.ro/vinul-chardonnay-stejar-sau-ne-stejar/
   Multumim ca ne cititi.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.