Scaunul Adirondack

            După 2 ani de lucrat în lemn diferite proiecte am acumulat o oarecare experienţă. Incă mă consider la început, încă am multe de invăţat şi, desi am un mic atelier, încă sunt multe scule pe care mi le doresc. Totuşi, acum 2 ani cand am văzut prima dată o poză cu un scaun Adirondack, eram mult mai nepregatit ca acum. L-am văzut pe net, cu spătarul şi sezutul curbat, cu mânerele deosebit de mari, părea un scaun foarte comod. Am aflat despre el ca a fost creat în State în 1903 şi restilizat în 1938 si îsi trage numele din munţii care se înalţă in regiunea de unde este originar. Foarte răspândit in State şi Canada, ajută oamenii să se relaxeze de peste 100 de ani. M-am hotărât ca imi trebuie neaparat. Nici nu mă gandeam sa îl cumpăr, am ştiut ca ma voi bucura mai tare de el dacă mi-l construiesc singur. Din păcate stăteam prost la capitolul experienţă şi scule de tâmplărie, din fericire compensam la calculatoare. Aşa că am downloadat cât mai multe poze şi planuri, am lucrat nişte schiţe 3D în Sketch Up şi m-am apucat.

Am decupat cu grijă fiecare piesa, le-am şmirgluit (acum ştiu ca 90% dintr-o lucrare de tâmplărie este finisarea, atunci nu ştiam) şi le-am aranjat frumos pentru imortalizare:

proiect DIY - scaunul Adirondack din lemn
elementele scaunului Adirondack

Respectand cu sfinţenie schiţa 3D am inceput asamblarea (foarte important în acest pas este nivelul solului. Pentru că nu era foarte drept am pus 2 scânduri jos):

proiect DIY - scaunul Adirondack din lemn
constructia bazei

După ce am montat şezutul m-am asezat. Era fix cât de comod părea din poze :

proiect DIY - scaun Adirondack din lemn
faza intermediara de asamblare
proiect DIY - Scaunul Adirondack clasic cu masuta
Scaunul Adirondack clasic cu masuta

M-am luptat un pic cu unghiul spătarului, dar pană la urmă l-am dovedit. A urmat apoi al doilea, o măsuţă şi după aceea multe alte proiecte. Tot ce am facut din lemn imi este drag, dar cosntrucţia acestui scaun rămâne speciala pentru că prin el mi-am descoperit dragostea pentru lemn.

Tot în stilul construit pentru scaunul Adirondack am mai construit două scăunele pentru copiii unor prieteni şi un leagăn:

proiect DIY - scaunul Adirondack din lemn
imagini finale cu scaune Adirondack si derivatii
proiect DIY - scaunul Adirondack din lemn
Scaunul Adirondack clasic

Sper ca nu v-a plictisit povestea mea, cat despre Scaunul Adirondack, sunt convins că vă place şi vouă.

Dan Subert – Moldova Nouă

Din aceeași serie :