Chibrite, pe post de materie primă pentru bricolaj

case din chibrite

Chibrite, forma greșită conform noului val de gramatică care stipulează norme neinteligibile pentru mine, este forma la plural a banalului chibrit. Ace, brice și carice, se vor transforma în acuri, briciuri și cariciuri … ? Într-o se scrie legat fără cratimă. Nu e de mirare că singura replică ce-mi vine în minte este forma maghiară a celebrului anunț – Așe, Feri, dă foc!

case din chibrite

Sper că Pruteanu se perpelește auzindu-ne cum vorbim românește, dar bine că nu ne mai și citește, că n-am auzit despre ”cei pe veci duși” să citească lumea celor ce încă hălăduiesc pe acest pământ. E sfârșitul lumii, în materie de gramatică, nu mai suntem în stare să corectăm lucrările copiilor din școala gimnazială, mai ales după ce am auzit subiectul dat clasei a 5-a de o profă’ cu pretenții : Spiritualitatea poporului român în opera lui Lucian Blaga … Serios? Nici cei care poartă colecții de note către sala profesorală nu-s în stare să scrie de nota 5 la acest subiect.

Nah, dacă aste fapte ne depășesc, trebuie musai să vă arăt cum și la ce mai sunt bune aceste chibrite, că la jucat cu focul nici nu se mai pune socoteala. Cu plitele pe inducție sau vitro-ceramice sună inaplicabil când îi spui copilului să aprindă focul, e doar vorbă goală, ca aprinsul becului. Ce copilărie … atâtea fapte senzaționale pierdute în favoarea tabletei. Dacă aș publica un îndrumar despre un anume dispozitiv, care conține : două șuruburi de 14, o piuliță, o pungă, sfoară și o cutie de chibrite … m-ar împușca niște părinți grijulii.

Nu se mai fabrică chibrite nicari în țara noastră, aveți la dispoziție doar produse de import. Pentru pasionații de istorie puteți consulta catalogul modelelor fabricate în România. Eu știam doar de Gherla, unde făceau facultate și cei ce nu au dat BAC-ul. Sursa mare de pe internet oferă multe idei la căutarea de Match House, pe românește nu veți găsi nimic. Mă sună lumea într-o veselie să mă întrebe de războaie de țesut, de parcă noi, ca nație am avea ce face cu minunățiile alea. Lasa, tată, fac japonezii.

Astfel încât, pentru liniștea voastră, sau poate tocmai pentru părinți, ca să mai piardă vremea și să arate copiilor că nu-s de tot copți la cap și mai le dă ghes inima să se joace … poftiți de luați de aici, idei cu chibrite.

Aproape 10 milioane de vizualizări, da? Să ne-nțelegem … se scrie oare fără cratimă?

S-aveți parte de bucurii, cum le-ați avut când vârsta voastră se scria cu o singură cifră!

Nu pot să nu fiu mucalit, fără curent n-aș fi scris articolul –Review 1 stea pe Facebook – Recenzii negative – Cum reacționăm noi, la StejarMasiv! și singurul review care putem să-l primesc începea cu o fluierătură de admirație de la un om fizic prezent. Ce vremuri dom’le, cândva oamenii se întâlneau față-n față.

case din chibrite
2 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.