Un cititor a postat un comment referitor la tocătoarele de lemn, subiect care la fel ca si cel despre blaturi de masa se numără printre cele care am senzația că atrag atenția. Sunt obiecte simple, uzuale, poate din acest motiv sunt trecute cu vederea și singurele variante disponibile pe piață fac parte din categoria ”ieftinituri”.

tocator de lemn - blaturi de masa End Grain
poziționarea lemnului cu contrafibra

Chiar și atunci când am primit o cerere din partea unei firme mari din domeniul alimentației publice, privitor la ofertarea unor seturi de obiecte de lemn pentru bucătărie, ca și linguri, spatule, tocător, coș de paine, și acolo prețul era cel ce dicteză achiziția. Materialele promoționale de acest gen au darul de a se erija în daruri, dar nu se dezmint de vorba: Cât dai pe el, atâta face.

Promovarea prin astfel de cadouri ieftine, care se dau ca omul să simtă că a primit pe gratis nu are de-a face cu partea cealaltă, acolo unde calitatea primează și încântarea nu se referă la GRATIS ci la calitate, frumusețe, durabilitate. Alin mi-a atras atenția că pentru bucuria sufletului și românul e dispus să plătească mai mult, adică un preț decent, la nivelul României pentru calitate. Ceea ce mi-a atătat a fost indicația către un site american unde din fabricarea de blaturi de masa și blaturilor pentru bucătării, a tocătoarelor sau fundurilor de lemn pentru măcelari s-a făcut o afacere reală, pentru cei ce caută … hai să-i zicem excelența, adică nu se mulțumesc cu mediocritatea. Vor pentru ei, personal, ce e mai bun, refuză să folosească ceva doar pentru că merge și așa.

tocator de lemn - blaturi de lemn
debitarea elementelor pentru tocător pe contrafibra

Detaliul pe care noi nu l-am aplicat în fabricație și e sugerat de Alin se referă, ca și în toate imaginile din acest articol la repetarea tăierii blatului din elemente lipite, apoi întoarcerea segmentelor cu capătul de fibră în sus și relipirea lor pe partea de lemn care e de-a lungul fibrei.  Astfel tăișul cuțitului va atinge capete de fibră de lemn și nu fibra transversal. Cănd mai luăm în considerare și un blat de grosime considerabilă, de la 40 de mm în sus, se pare că produsul rezultat este unul de top, conform celei mai bune soluții pentru această utilizare. Revenind la lemn, la partea de soluție tehnică care este studiată și aplicată pentru cel mai bun rezultat și efect, Alin susține că în beneficiul tăișului de cuțit, este recomandat ca placa de tăiere să fie fabricată din elemente de lemn înguste, lipite între ele, similar cu modul în care am construit și noi tocătoarele de lemn de aici – Tocător din lemn  – și cele oferite cadou în cadrul concursului Câștigătorii campaniei StejarMasiv pe BlogAwards.

fabricarea - blaturi de masa End Grain
finisajul frezajului la un tocator de lemn

Este clar că pentru lemnul de esență tare, ca și stejarul, acest mod de fabricare pentru blaturi de masă elimină problemele de deformare ulterioară a lemnului pe de o parte, plus că se pot obține efecte cromatice spectaculoase din lipirea esențelor de lemn cu culori ale fibrei diferite, contrastante. Pornind de la tocător, pe același sistem constructiv s-a mers mai departe și au fost produse blaturi de masă sau de insule pentru bucătării extrem de frumoase, cu modelul rezultat natural din combinațiile de lemn. Se pot fabrica blaturi de masă la comandă, de orice formă, mese pentru tranșat sau tocătoare pentru bucătărie de cele mai interesante forme sau cele mai variate combinații de lemn sau design.

Pentru mobilă cu lemn vizibil pe capăt de fibră merită să citiți – Lemn pe capat de fibra – mobilă germană cu elemente din stejar aparte

Cred că vom încerca să facem așa ceva, poate nu în fabrică, eventual cu un atelier cu care lucrăm pentru prototipuri.

Din imaginile de mai jos puteți înțelege mai bine ce minunății pot ieși, fără nimic altceva decât muncă multă și ceva ingeniozitate.

blaturi de lemn - blaturi de masa End Grain
insula de bucatarie cu tocător
blaturi de lemn pentru insula - blaturi de masa End Grain
Dahl Design – blaturi de masa End Grain
blaturi de lemn - masa end grain
blat de masa din cires brazilian
blat sub forma se tabla de șah
blaturi de masa End Grain din lemn wenge si frasin

Depinde de esența de lemn folosită, efectul cromatic și estetic final diferă. Eu am recomandat fagul pentru că reacționează cel mai puțin cu alimentele care se taie pe el, pe când stejarul își schimbă culoarea foarte repede. Arțarul și frasinul sau lemnul de wenge se mai încadrează în această categorie a esențelor tari care pot fi folosite pentru blaturi și tocătoare. Până la urmă e la alegerea și inspirația meșterului ce lemn folosește, mai ales dacă cel care plătește nu impune limite de cost și urmărește aspectul final.

Piesele astfel realizate sunt singulare, nu e vorba de ceva banal ci chiar de piesa centrală, cea mai folosită, atinsă și vizibilă, cea cu care interacționăm zilnic ca și beneficiari, astfel încât, zic eu, merită o atenție și o investiție considerabilă. Avantajul major la astfel de blaturi de masa este că sistemul de end grain previne deformarea in timp a acelor blaturi de masa solicitate și supuse diferenteleor mari de temperatură sau umidității. Nu există lac care să protejeze lemnul pe termen lung, mai ales dacă se aplică șocuri pe acele blaturi de masa unde se găteste. Lacul este casant, iar o microfisura va permite apei să se infiltreze. Sfârșitul începe chiar de aici.

Priviți cu atenție la fibrele de mai jos, sunt sigur că e greu să le treceți cu vederea dacă le vedeți undeva.

Blaturi de masa și tocătoare

blat din lemn fabricat la comanda - blaturi de masa
blaturi de masa End Grain fabricate la comanda
detaliu de fibra - blaturi de masa End Grain
detaliu de fibra – blaturi de masa End Grain
model hexagonal blaturi de masa - realizare
model hexagonal
modele blaturi de masa
modele
placa de tocator pentru macelar blaturi de masa
placa de tocator pentru macelar
tocator din lemn de zebrano lipit pe contrafibra blaturi de masa
tocator din lemn de zebrano lipit pe contrafibra
tocator din lemn lipit pe final de fibra blaturi de masa
tocator din lemn lipit pe final de fibra