Scari din lemn sau piatră pentru aplicații outdoor

scari din lemn sau piatra

Vreau să păstrez pentru mai târziu ideile colectate azi despre scari din lemn sau piatră și de aceea public aici aceste imagini. Nu am realizat și nici nu pot oferi soluții pentru acest tip constructiv de scari, chiar dacă sunt realizate din lemn. În acest moment, scopul este unul personal, pentru că livada mea este plină de dealuri și văi, și trebuie să găsesc soluții pentru a facilita escaladarea unor pante pe care e greu de stat doar în picioare. Am locul plin de pomi fructiferi pe toate crestele și trebuie cumva simplificat accesul.

scari din lemn sau piatra

Soția mea este preocupată zilele acestea de peisagistica de acolo și deja începe să fie dificil de ajuns la trandafirii sau bujori plantați. Să nu mai vorbim despre curățenia implicată în întreținerea unei livezi când trebuie cărate în sus și în jos diverse … iarbă, crengi rezultate din curățarea gardului, plante sau recolta. Am procedat la construirea unui sistem interior de drumuri simple, utilitare, acoperite cu piatră sau pietriș, unele chiar goale, cu pământ, pe care tractorașul Pasquali se descurca foarte bine cu remorca mică.

Acum am încheiat lucrările din pământ, drumul principal de acces, fântâna și sistemul de drenaje, plus canalul în care am amplasat utilitățile, canalizare, apa de la oraș și cablul de electricitate. Urmează să construiesc 2 suporturi pentru 2 rezervoare IBC 1000, către care deja am tras prin pământ țevi de PEHD de 1 țol și care vor servi la irigații, urmând a fi umplute cu motopompa din fântână. Vreau să parcurg pașii necesari convins că am făcut totul cât de precaut și prevăzător la cerințele viitoare posibile. Mă văd cumva fermier în curs de devenire, și intenționez să mă bucur de spațiul oferit de livadă amenajând așa cum cred eu că ar trebui făcute lucrurile ca la carte, fără a irosi însă banii. Nu cred că munca cu speteală este productivă, mai ales azi când există disponibile atâtea mijloace și materiale care ușurează munca.scari din lemn sau piatra

Mă gândesc să iau în considerare și soluția cu traverse vechi de cale ferată recuperate, am și acum numărul de telefon de contact al unui cititor inspirat de articolul –Peisagistică cu traverse de lemn de cale ferată– care a gasit o sursa pentru astfel de traverse.

Pentru căile de acces pietonale am în vedere folosirea lemnului și a pietrei, de care dispun din belșug pe tot terenul. Vreau să construiesc scări din lemn sau piatră de acces, late de cca 1,5 m pe pantele greu accesibile pentru a ne ușura accesul la zonele de interes. Imaginile de mai jos sunt găsite online și nu reprezintă decât idei și sugestii de realizare. Filmulețul găsit pe Youtube mi s-a părut genial.

Peisagistica implica utilizarea materialelor naturale și aici lemnul si piatra sunt dominante. Lemnul care ajunge să stea pe pămțnt trebuie tratat în prealabil bine pentru a prelungi viața acestuia. AM văzut că americanii folosesc rășinoase fără reținere, dar eu aș merge pe salcțm sau stejar. Am lemn de prun rezultat din curățarea livezii și cred că are fibra suficient de densa pentru a rezista. Prunul face cărbuni minunați, sper să reziste și la intemperii pentru scări. Lespezile de piatră de Blidari, care se găsesc la noi în zonă sunt iarăși o opțiune pe care vreau să o iau în calcul, iar aspectul final îmi doresc să se încadreze în peisagistică fără a da senzația unor amenajări elaborate. Scari de lemn aparente, suspendate deasupra pămțntului as face doar la pantele foarte abrupte și acolo e necesară cherestea multă. Poate bradul s-ar descurca, însă trebuie tratat prin imersie înainte. Piatra e stabilă, tratată natural să reziste și cred că e recomandat să fie utilizată acolo unde e posibil. SIngurul inconvenient ar fi greutatea mare care trebuie manipulată. Am calculat că o lespede de piatră de aproximativ 1 mp are cel puțin 250 de kg la o grosime de 10 cm. Deja aici e nevoie de utilaje sau de mecanisme de ridicare și o altă abordare a construcției.

Mi-ar place să citesc comentarii din partea celor care deja au parcurs acești pași, eu sunt numai la început.

Imagini cu scari din lemn sau piatra pentru gradina

scari din lemn sau piatra

scari din lemn sau piatra

scari din lemn sau piatra

scari din lemn sau piatra

scari din lemn sau piatra

scari din lemn sau piatra

scari din lemn sau piatra

scari din lemn sau piatra
8 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Buna…ai facut scarile de care vorbeai? M.ar interesa si pe mine niste scari din lemn. Am vazut si eu multe pe net dar nu stiu cum se fac si nici pe nimeni care sa fi facut. Rezista lemnu nu putezeste? Multumesc. O zi buna.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.