Incalzirea locuintei | Puterea Calorica a Lemnului

stiva de lemn de fag stiva de lemn de fag

Puterea calorica a lemnului este o preocupare pentru cei care aleg acest combustibil. Lemnul de foc este o sursa comuna de energie pentru incalzire prin ardere in sobe, seminee, centrale termice sau pentru utilizare la prepararea mancarii in cuptoare de restaurante/pizzerii sau la gratar.

stiva de lemn de fag - puterea calorica
stiva de lemn de fag
 • Valorile de mai sus sunt teoretice si poate nu reprezintă caracteristici practice. Considerați că pentru o casă de 140 de mp este nevoie de aproximativ 10 mc de lemn de fag. Metri cubi nu sunt metri steri. Pădurarii au ca unitate de măsură metri steri si puteti echivala 1,4 metri steri cu un metru cub de lemn. Măsurarea lemnului este cea mai importantă parte a costului când cumpărați lemn de foc și ceea ce la ochi pare a fi un volum impresionant de lemn, în cubaj fizic poate fi considerabil mai puțin. Alegeți lemn crăpat, din busteni mari sau lemn rotund, debitat în butuci de lemn de 40-50 de cm. Mai bine este să cumpărați busteni întregi și să vă ocupați de tăierea lor în butuci și crăparea lor, manual sau mecanizat.

Specialistul spune că : 10mc stivuiti de lemne de foc inseamna cca 18 000 kWh in conformitate cu SR EN ISO 17225-5 din 2014. Daca randamentul sursei de caldura este cel putin 80% rezulta ca anual pentru incalzirea imobilului se consuma 18 000 kWh/an x 0,8 = 14 400 kWh/an. Valoarea consumului anual specific aferent incalzirii rezulta a fi: 14 400 kWh/an : 140 mp = 103 kWh/(mp an)

Ochiometric, o stiva cum este cea de mai jos are 1mc de lemn de foc în condițiile de dimensiuni gabaritice exterioare de 1x1m la baza si 1,2 m înălțime.

Stiva de carpen paletat - puterea calorica depinde de umiditate
Stiva de carpen paletat

Lemnul de salcâm este o sursă importantă de lemn de foc în țara noastră, având un randament foarte ridicat atât în stare verde cât și uscat. Fibra salcâmului este foarte densă și întortocheată, ceea ce il face ca să nu piardă din masă prea mult prin uscare. Plantarea salcâmului este foarte ușoară, ritmul de creștere extrem de rapid și puterea calorica la echivalentul speciilor de lemn dur consacrate, carpen, fag, stejar.

Ca putere calorica, esentele tari, nerăsinoase sunt cele care au valoarea energetică cea mai bună. În ordinea descrescatoare a utilizarii lor si a puterii calorice tipurile de lemn utilizate pentru ardere conventionale sunt:

 • Fag, stejar, carpen – 4,1 kWh/kg sau 2100 kWh/mc
 • Artar, Mesteacan – 4,2 kWh/kg sau 1900 kWh/mc
 • Plop, Salcie – 4,1 kWh/kg sau 1200 Kwh/mc
 • Pin – 4,4 kWh/kg sau 1700 kWh/mc
 • Molid, Brad 4,5 kWh/kg sau 1500 kWh/mc

Update 2021Crește prețul lemnului

Brichetele si peleții sunt alternative pentru masa lemnoasă de ars, cu randamente foarte ridicate și reziduri mult mai scăzute cantitativ. Brichetele de foarte bună calitate pot rezulta doar 1% cenușă.

Trebuie specificat că în funcție de tipul agregatului utilizarea lemnului nu este de fapt normată de literatura de specialitate în corelație cu specia lemnoasă. Se folosește o valoare de 4kWh/kg pentru calcule. Unele sobe funcționează mai bine pe rășionase, altele pe lemn de esență tare. Alegerea ar fi bine să se facă în funcție de costuri, dar în strânsă legătură cu tipul constructiv preferat și potrivit utilizării în locația respectivă, ca și caz particular.

stiati ca?

Notă personală: Pentru că literatura de specialitate în România nu conține lucrări documentate pe subiectul încălzirii cu biomasă, deși lemnele predomină încă, aveți șanse mari ca un proiectant care să includă astfel de sisteme de încălzire să lucreze după folclor și știința transmisă prin viu grai, proiectând eronat, fără intenție, întreaga soluție.

Puterea calorica depinde mult de umiditatea lemnului, evident, cel uscat avand o putere mai mare, in acest sens existand 3 clase diferite pentru umiditate:

 • >35% – ( lemnul de esenta tare pierde pana la 40 % din randament)
 • 20% – 35 %
 • < 20 %

Uzual lemnul de foc uscat natural are umiditatea de 20%, mai ales dacă perioada de uscare depășește 6 luni, protejat de ploaie. Stivuirea lemnului pentru foc poate fi element de decor interior –Decor interior cu stive de lemne pentru foc – sau exterior – Fără comentarii Nr. 59 | Stive de lemne de foc … și nu doar atât

De retinut :

 • umiditatea lemnului uscat industrial nu ramane la nivelul de 8 % cât folosesc fabricile de mobila in productie, lemnul absorbind înapoi umiditate din aer până la 14-15 %
 • depozitarea e recomandat sa fie facuta protejat de ploaie sau zapada, in zone ventilate, aerisite
 • centralele moderne permit alimentarea cu lemn debitat la dimensiuni impuse care asigura autonomie pana la 36 de ore
 • semineele care au in constructie serpentine pentru circuitul de incalzire asigura pe lânga căldura directa si o sursa suplimentara de incalzire a caloriferelor, iar un sistem semineu + pompa de circulatie + centrala termica + unitate de control comandata de termostat poate asigura confortul termic, comutand automat între echipamentele aflate in functie
 • lemnul se comercializeaza in general la pret / metru ster. Un metru ster echivaleaza aprox 0,7 mc. Depinde cel mai mult de lungimea elementelor.
 • pt o centrala de 35 kW consumul mediu este de 9 kg/h, adica 1 mc=1,4 metri steri asigura 83 ore de functionare. In medie pe sezon cu 1 mc /1kW din puterea centralei esti asigurat – erată mai jos
 • Un Camion Saviem poate transporta cam 10-12 metri steri de lemn, adică 7-8 mc de lemn, sa aveti grija sa nu platiti pret de metru cub si sa vi se livreze metru ster.
Masina incarcata cu lemn de foc - puterea calorica
Masina incarcata cu lemn de foc – puterea calorica depinde de umiditatea lemnului

Nota Specialistului :

” In medie pe sezon cu 1 mc /1kW din puterea centralei esti asigurat.'” – NU „din puterea centralei'”, ci din necesarul termic al cladirii. Cantitatea de combustibil consumat este dictata de cladire, nu de centrala. Da, si centrala influenteaza prin randamentul acesteea, dar acea ‘”regula simpla” face referire la un kW necesar termic al cladirii. Spre exemplu, un focar de soba, de 15 kg de lemne, dezvolta o putere de : 15kg x 4 kWh/kg x 0,9 / 1,282 h = 42,12 kW.

In acest caz noi doar nu calculam ca pentru aceasta soba ne-ar trebui anual 42 mc de lemne.

Soba cu acumulare cu focarul de 15 kg de lemne alimentata cel mult 2 ori in 24 ore are o putere: (4kWh/kg x15kg x0,8 randament)/12h = 4 kW. Aceasta valoare deja e mult mai aproape de realitate, si de acea estimare de 4 mc/sezon. „

Adițional, am scris de nenumărate ori despre supărarea mea în ceea ce privește comunitățile care nu valorifică deșeurile de lemn rezultate din toaletarea copacilor sau brichetarea resturilor de masă lemnoasă de pe suprafața orașelor. Vorbim de cantități uriașe, doar Baia Mare are 74 % din suprafața urbana acoperită de păduri. O gestionare a acestei resurse care se irosește ar salva mulți bani de la bugetele locale cumpărând tocătoare de crengi și bușteni plus instalații de brichetat. Vezi –  Tocator de crengi pentru compost sau brichete din lemn și Furtuna in Baia Mare – impresii la cald din dimineata de 18 septembrie

Sursa

Neapărat trebuie să uscăm lemnul corespunzător. Se consideră că un lemn stivuit corect, acoperit, în loc ventilat, după 2 ani este potrivit a fi folosit în sobă. Ca recomandare foarte importantă este să aflați ce cantitate de lemn este recomandată a fi introdusă în focar. Puterea calorica a lemnului poate fi maximă, însă se poate irosi fără folos pe coșul de fum, dacă supraîncărcăm focarul și soba nu are capacitatea de a radia sau de a înmagazina în masa termică căldura degajată.

Mobel Amadeus catalog online de mobila din stejar masiv
Mobel Amadeus catalog online de mobila din stejar masiv

Criza energetică ce se prefigurează pare că vrea sa duca 1000 de m3 de gaz la 2000 de EUR, astfel încât, dacă poți izola corect o casă, cu aparență de pasiv, dar musai nZEB, și consumi 2000 de kg de lemn pe an pentru încălzire, dintr-o dată ești boier. Nu?

Mobel Amadeus catalog online de mobila din stejar masiv
3 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →