Dacă poți, vrei și îți place ideea de a nu avea uși între aceste trei spații atunci Open Space este trendul de amenajare pe care designerii de interioare îl folosesc pentru acest gen de interior. Pentru o familie care preferă să se afle în aceeași încăpere, chiar dacă termenul e generalizat pentru un spațiu cu mai mult decât 4 pereți, deschiderea și unificarea locului de preparare a hranei cu cel de luat masa și cel de living este o soluție care prinde tot mai mult.

Eu am avut pereți de BCA care delimitau bucătaria de sufragerie. Au dispărut și acum am și eu în apartament un open space ce înglobeaza Hol de intrare, living, dinning și bucătărie. Dinningul a apărut ca denumire mai recent, pe vremuri bucătaria avea o masă cu scaune și dinningul nu exista ca și concept separat. Sufrageria era denumirea comună a camerei cu mobilă moștenită de la părinți, cu fotolii sau canapele, cu vitrine pline de bibelouri si tablourile acelea uriașe cu peisaje. Era pentru cei de la țară camera de oaspeți sau ”casa de la drum”. Era un spațiu semi-sacru, neutilizat în realitate ca spațiu de locuit, decât cel mult pentru privitul la televizor și primit musafiri. Atunci, și televizorul era o piesă importantă de decor, punctul central al camerei, de puteai să înlocuiești denumirea de sufragerie cu camera televizorului.

Astăzi televizorul este considerat electrocasnic de rând, masa din bucătărie a primit o nouă însemnătate și locul de luat masa este în sine un spațiu aparte, iar bucătăria și-a modificat semnificația și a mai coborât câteva trepte pe scara ierarhiei. Bucătăria nu mai este acea încăpere de sine stătătoare, dedicată preparării hranei, unde mirosul de ciorbă de burtă, fiartă la foc mic 12 ore sau cratița cu slănină de după taierea porcului nu mai împrăștie miasme greu de suportat pentru restul casei. Parcă nu aș discredita în totalitate acele vremuri, mama și bunica mea făceau magie în bucătărie, preparatele tradiționale, care necesitau mult, mult timp aveau o savoare aparte pe care încet, încet o pierdem. Bucătăria de astăzi este un spațiu de trăit nu de lucrat. Preparăm cafea, încălzim ceva semipreparate, fierbem un ceai sau prajim ochiuri, gătitul este în realitate mult redus. Ca timp și complexitate.
Din acest motiv pereții dispar, livingul s-a dotat și cu amplituner cu surround 7.1, cu alte device-uri inteligente, laptopul poate sta pe masa care acum separa trecerea de la bucătarie spre living, porțelanurile au disparut (și asta mă bucură), iar familia se bucură de timpul petrecut impreună în timp ce fiecare face ce face, fie se joacă, fie navighează pe Internet sau prepară ceva pentru cină. Căci prânzul l-am pierdut, din păcate, ca moment comun al zilei pentru familia modernă. Trendul de amenajare interioară trebuie să țină pasul cu timpurile.
Poate noi, cei ce provenim din generația cu cheia la gât, care încă ne amintim cum era ÎNAINTE, și ne e dor și acum de copilărie, vom avea puterea de a face adaptarea modernismului cu valorile tradiționale de odinioară. Curentul gătitului sănătos e o parte din trendul de amenajare, familia redevine după 20 de ani postrevoluționari iarăși în atenția noastră pentru traiul cotidian.
Presimt ca vom ajunge și noi, moși și babe ce povestesc celor tineri, care dau din mână a lehamite, ce bine era mai demult și ce de neînțeles e ceea ce e acum/atunci, peste vreo 30 de ani.













Cu drag, de vremuri noi, sper că mai bune.
6 comentarii Adaugă comentariu
Buna ziua, ma numesc Petrescu Alina si as dori daca se paote sa imi faceti un pret la scara de interior tip spirala cu trepte de lemn la o inaltime de 2.5 metri.
cu stima consideratie
da eu sunt , ador aceasta sufragerie .
da eu sunt , ador aceasta sufragerie .