Am citit și încă mai citesc despre acest subiect, lemnul și cultura unei plantații de paulownia. Pare lemnul mirific și salvator, se cultivă și se exploatează cu succes, cu contracte pentru cherestea încheiate înainte de recoltarea masei lemnoase, cu subvenții generoase și totuși ceea ce mă miră este cum de nu e plină România de plantații de acest gen. Am citit și un studiu despre creșterea și exploatarea lemnului de paulownia, din hibrizi adaptați și aclimatizați țării noastre realizat prin anii “80, pe la mijloc. Nu e noutate, nu e mirajul aurului, nu s-a inventat ieri mersul pe jos, se știe de mult despre acest lemn, de atunci puteau fi împădurite aproape toate pârloagele de pe marginile de drum ce zac în nepăsare și paragină.

Și totuși nu se întâmplă. Am căutat poze cu mobilă de înaltă calitate fabricată din acest lemn, dar abia am reușit să selectez câteva mai acătări care recunosc, arată bine, fibra lemnului e curată. Ori e ceva, ori merge undeva, vorba țăranului care nu știa ce să zică când a întâlnit pentru prima dată în viața sa broasca țestoasă. Se presupune că se folosește la aplicații pretențioase, la iahturi de lux, mobila scumpa sau instrumente muzicale, bașca plăcile de surf pentru cei mai cu moț.

Chinezii arată ceva imagini, cu watermark, în rest… ceață la mal. Poate nu apucă fotografii să facă poze așa de repede dispare marea masă lemnoasă.

Mai sap, revin pe acest subiect căci ceva nu se leagă. Țiriac zicea acum câteva săptămâni că ar cumpăra 10.000 de hectare a doua zi dimineață cu banul cash, de ce n-are el măcar în proprietate un sfert din România ca pădure de paulownia?

paulownia
busteni de paulownia
paulownia
cabinet din lemn de paulownia
paulownia
corp cu sertare din lemn de paulownia
paulownia
corp de chitara din lemn de paulownia
paulownia
dulap cu multe sertare
paulownia
placi de pardoseala din lemn de paulownia

 

paulownia
Panouri din scandura de lemn paulownia
paulownia
mobilier de lux din lemn de paulownia
paulownia
Mobilier din lemn de paulownia din Germania
paulownia
placi de lemn de paulownia de diferite calitati
paulownia
padure de paulownia