Mese tehnice – cu blat rabatabil, plan inclinat și instrumente de desenat

mese tehnice de desenat

Poate denumirea de mese tehnice nu este cea mai nimerită pentru a descrie acest tip de utilitate, când ne referim la mesele care au blatul rabatabil în plan înclinat. De regulă această caracteristică se găsește în birourile desenatorilor, indiferent de specializarea pentru care aștern pe foaia de hârtie desene. Pot fi arhitecți, designeri, topografi, graficieni. În perioada ante-industrială, înainte de Revoluția Mașinilor care a marcat mijlocul secolului 19, putea fi găsit acest tip de masă pentru desen alături de biroul de studiu al oricărui gentleman de vază.

Formele incipiente au fost produse predominant din lemn și alama, dar evoluția materialelor le-a adus aportul metalului și a plasticului. Au devenit larg răspândite, părăsind spațiul bibliotecilor și a camerelor de studiu și pătrunzând în birourile de proiectare. Scopul principal a fost de a permite desenarea pe foi de hârtie de dimensiuni mari, iar complexitatea mașinăriilor și a utilajelor din era premergătoare Revoluției Industriale impunea desfășurări generoase pentru ideile celor care s-au aventurat la a imagina mașinării și clădiri de mari dimensiuni. Poate pare hilar, însă multe decenii, poate peste un secol, oamenii au fost capabili să dezvolte cu o viteză fără precedent un trend cu denumirea de Industrial fără aportul computerelor cu care astăzi suntem extrem de familiari. Nu pot să-mi imaginez cum arătau dosarele bancilor, însă sunt convins că nu exista o asemenea răspândire la nivelul unei populații a globului care a ajuns la 1 miliard doar prin preajma anilor 1900. Cu siguranță clienții bancilor erau extrem de reduși la număr comparativ cu zilele noastre.

mese tehnice de desenat
Kuhlmann Vintage Drafting Table

Multe modele de mese tehnice de atunci, în stare originala sau recondiționate sunt obiectul licitațiilor sau achizițiilor cu destinație de colecție printre nostalgicii vremurilor de boom industrial. Curentul actual, rustic industrial face cu atât mai mult ca aceste mese tehnice să fie văzute în cu totul altă lumină și să fie dorite tocmai ca trofee de colecție.

Mi-am propus să trec în revistă toate tipurile de mese pe care le găsesc descrise pe Internet și să prezint cu titlu informativ imagini care să readucă în memoria colectivă idei și fapte din trecut. Pe baza trecutului, a istoriei și a faptelor premergătoare și precedente se construiește prezentul. Totul este evoluție, iar evoluția implică stagii incipiente. Găsesc de multe ori idei deosebite, frumoase și extrem de ingenioase cu praful timpului așternut și căzute în uitare, care sunt soluții la prezent. Mulți își bat capul să inventeze din nou roata, când ea a fost deja inventată.

Mese tehnice pentru desenat/proiectat

Sunt fascinat de parcursul evenimentelor și de poziționarea lor în timp, deci primiți acest articol ca obolul meu adus ne-uitării. Scriu și mă bucur citind pentru a mă documenta. Aceste mese tehnice sunt doar o fărâmă dintr-un trecut ce ne aparține și vreau ca Internetul și paginile acestei reviste să fie parte din evitarea uitării.

Știi să desenezi din creion fibra lemnului?

Am scris anterior de câteva ori pentru spațiul vorbitor de limbă română despre alte tipuri de mese, cum este și biroul pentru bijutier, prezentat ca și concept inițial, apoi ca realizare. Mi-aș dori să experimentez același sentiment din nou, de a construi și mese tehnice pentru desenat, fie cu scop practic, fie decorativ. Biroul unui electronist l-am prezentat aici – Birou de lucru pentru un electronist

Cu drag, de modă veche.

mese tehnice de desenat
18 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.