Mese cu sertare – o soluție tehnică marginalizată

mese cu sertare

Am fabricat mai multe tipuri de mese cu sertare și cred că modelul Provence a fost primul, în varianta cu blat fix. Avem în portofoliul Mobel Amadeus mese Provence și astăzi, însă numai varianta  extensibilă, pe 4 tipo-dimensiuni diferite. Singura masă cu sertare pe care o producem azi este varianta Porto, o masă fixă integral din lemn masiv de stejar la care sertarele sunt poziționate pe capetele înguste.

Masa Provence cu sertare
Masa Provence cu sertare – Model 2005

Sunt de părere și îmi asum ca fiind o opinie strict personală că mesele din stejar nu trebuie acoperite cu materiale textile și lemnul trebuie să fie vizibil pe o suprafață cât mai mare. În ceea ce privește utilitatea pentru depozitare cred cu tărie că la aceste mese cu sertare se demonstrează cel mai bine ușurința depozitării tacâmurilor doar prin utilizare. Dacă ai o astfel de masă și se întâmplă să o schimbi, vei regreta spațiul de depozitare cu care te-ai obișnuit, dar l-ai pierdut.

Volumul ocupat de o masă este relativ mare, putem vorbi lejer de 1,5 – 2 mc din totalul spațiului de luat masa. Genunchii noștri ajung la circa 60 de cm de pardosea iar blatul standard se afla la încă 15-18 cm distanță, deasupra genunchilor. Un volum de 1,5 spre 2 mp x 0,1 cm poate fi alocat sertarelor și vă asigur că în acel loc se vor putea păstra multe.

Nu se mai cer mese cu sertare, asta este o realitate, din cauza preferințelor de design, dar cred eu, și din cauza uitării. Am uitat sau neglijat rațiuni de utilitate, dar vor reveni cu siguranță. După 10-15 ani de maturitate, modelele se schimbă și mă îndoiesc că au mai rămas forme nespuse de design sau nerealizate de tâmplari. Ele doar așteaptă să fie redecoperite și reinterpretate.

Masa Porto - mese cu sertare

Segmentul de mese cu sertare include neapărat și mesele de perete sau consolele. Mobilarea holurilor este un aspect trecut cu vederea, atât de comercianți cât și de producători. Corpurile mici, utilitate, din spații de trecere sau auxiliare, cum sunt cramele au nevoie și ele de piese de mobilier. Căutând prin arhive, ideea articolului de față mi-a venit după ce am găsit o masă cu sertare și stativ de sticle de vin, fabricată demult, de peste 6-7 ani.

Imaginile sunt din fabrică, dacă aș fi avut parte de fundalul frumos al unei amenajări interioare, așa cum imaginile cu sobe din articolul –Teracota se numește Kachelofen când vorbești germana – sunt cel mai bine încadrate, poate că senzația inspirată de această masă de perete cu sertare și stativ de sticle ar fi fost de necesitate imediată.

masa de perete - stand de sticle - mese cu sertare

masa de perete - stand de sticle - mese cu sertare

Caut să-mi organizez gândurile și să alcătuiesc o listă a produselor pe care nu le fabricăm, dar se cer … cumva, cumva trebuie pusă în practică.

Să vă meargă bine, orice munciți sau gândiți.

P.S. Masa de cafea cu blat extensibil și sertare a fost prima piesă de mobilă din stejar masiv pe care am deținut-o în locuința mea.

mobila din lemn masiv
masa de cafea extensibila cu 2 sertare

Puteți citi și – Uși ascunse în corpuri de mobilier sau pereți

masa de perete - stand de sticle - mese cu sertare
9 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.