Menghina cu dublu ax – banc de lucru pentru tâmplarie

Apreciez soluțiile cu mecanica simplă, funcțională, care pot fi folosite vreme lungă fără prea multă întreținere

menghina cu dublu ax

Mi-a atras atenția soluția pentru menghina cu dublu ax prezentată în articolul din I Build It.

menghina cu dublu ax

Soluția cu 5 roți dințate din lemn pentru angrenarea simultana a celor două șuruburi ce strâng menghina diferă în sens pozitiv, estetic și funcțional, față de variantele cu transmisie pe pinioane și lanț de bicicletă. Detalii complete constructive găsiți direct în articol, deși am convingerea că pentru un meșter român imaginea face cât o descriere completă.

Varianta de menghina cu dublu ax și roți metalice

Poate că uzura sau timpul de utilizare diferă față de soluțiile produse industrial, însă mizez pe satisfacția omului care reușește să o facă funcțională pe cont propriu.

Cu valori cuprinse între 250-400 de dolari se pot cumpăra kituri pentru menghina cu dublu ax cu componente metalice. Folosirea unui banc de lucru este o alegere pentru fiecare meșter și am cunoscut două categorii distincte. Meșteri tâmplari care lucrează pentru a produce un produs finit cu minim de cheltuieli și cu investiții reduse în scule și echipamente și meșteri care se bucură de utilizarea acestor scule mai mult decât de rezultatul muncii, e ca și cum ar fi jucării pentru oameni mari. Aceștia din urmă poate ar investi timp și efort ca să își construiască o menghina cu dublu ax ca și cea cu roți dințate din lemn.

Aprecierea mea principală se îndreaptă spre ingeniozitatea mecanismelor mecanice, în timpuri care impun utilizarea unui laptop și a unei interfețe pentru diagnosticarea unui circular sau a unui abricht. În aceste condiții discuția despre o menghina cu dublu ax pare desuetă, având în vedere că poți face tâmplar din orice portar, când operează mașinării deștepte.

Tendința supratehnologizării unor operații de bază duce la mai multe puncte cu posibile defecte, azi nu mai schimbăm doar un rulment, ci senzori cel mai adesea. Utilajul nu e mai precis din construcția părților mecanice, ci din autoreglarea bazata pe sisteme embeeded.

Dacă învârți ceva poate cânta – Music Box – cutie muzicala angrenată manual, iar din lemn se pot face mecanisme cu figurine – Automata – mecanisme din lemn cu acționare manuală

Concluzia e simplă și nu e unanimă, așa că vă salut, cu drag, de modă veche!

Citește și – Flip Top cabinet – 2 scule pe spațiu restrâns

menghina dubla
7 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.