Masa Hayrake – un model englezesc din vremea Arts and Craft

model constructiv Hayrake

La început de secol XX curentul Arts And Crafts cuprindea lumea din Anglia până în Japonia și printre piesele deosebite produse în acea perioadă se afla și masa Hayrake. Hayrake este tradus simplu – furcă de fân, în forma ei ancestrală, din lemn, un T cu unul sau mai multe semicercuri din lemn, de întărire. Cum viața rurală influențează și meșteșugurile s-a produs această formă de legătură între picioarele mesei. Cred că de fapt îmbinarea, stilizată și măiestrită de meșterii tâmplari este o formă mai solidă de legătură, diferită de cea folosită la confecționarea greblei.

Am prezentat de-a lungul timpului toate tipurile de mese pe care le-am întâlnit și despre care m-am documentat. Sunt fascinat de diversitatea soluțiilor tehnice, mai ales a celor mai vechi, din timpuri fără tehnologie. Cred și azi că tehnica și miniaturizarea au dus la o tendință de perisabilitate tot mai mare, care amenință cumva ca tendință toate produsele construite recent. Acum 100 de ani tendința era de durabilitate, tot ceea ce s-a construit când nu existau calculatoare a fost mai durabil, cu accent pe robustețe.

model constructiv

Și azi, modelele care se inspiră din acele vremuri, cum este și masa Hayrake, ca concept au o priză deosebită la piață, printre cei ce nu renunță la sentimentul de încredere pe care un produs ți-l inspiră. Tâmplarii moderni regăsesc idei vechi, le reproduc și au succes cu ele.

Masa Hayrake din nuc

Nu producem noi modelul de masă Hayrake, scriu azi doar pentru a-l readuce în atenția meșterilor care produc unicate. Oferta Mobel Amadeus este centrată pe produse de serie, universal apreciate, însă cred că timpul va genera schimbări și în portofoliu nostru de produse. Cred că vom reproduce tot mai multe idei uitate, pentru că gama nostră de mese are bazele adânc înfipte în tradițional.

masa de cafea Hayrake - Roger Michael Fine Furniture

Modelul Hayrake impune neapărat un Y cu legătură curbă și dibluri de lemn. Acolo se vede mâna meșterului, la precizia îmbinărilor. Se mai produc mese cu forme similare, cu denumire identică care doar simbolizează forme asemănătoare, fără toate elementele complete. Un simplu Y nu este Hayrake, deși arată destul de bine. Mesele cu legătură între picioare sunt mai trainice, producem de exemplu modelul de masă Rustic care este ranforsat oarecum similar, fără a avea însă eleganța ( concretizată și în cost) a modelului Hayrake.

Pseudo forma de masa Hayrake

S-aveți parte de inspirație, când munciți!

îmbinare de legătura Hayrake
9 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Foarte frumos si interesant articolul! Felicitari!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.