Mesele din lemn masiv construite pe cadre de rezistenta

masa din lemn masiv Model Hampton

Mesele construite pe cadre de rezistenta poarta denumirea de Trestle Table și sunt definite de un blat susținut de 2-3 picioare cu legătură mediană sau la nivelul pardoselii.

Declar că e imposibil de făcut o traducere corectă a unor termeni tehnici care se folosesc contextual și a căror însemnătate este variabilă. Engleza lui Shakespeare este mult mai  permisivă și se joacă cu contextul mai lejer decât româna lui Eminescu. Limba noastră-i o comoară, dar nu din punct de vedere a terminologiei tehnice. Așa cum gâtlegău și suflănas nu au putut înlocui cravata și batista, cuvinte împrumutate din alte limbi, tot așa e greu de explicat ce înseamnă frame sau trestle pentru englezi, la fel de limpede și pentru români.

Primi realizatori timpurii – căci fabricanți sau producători e supra-estimat (era să scriu overrated) – de piese de mobilă au imaginat și construit obiectele din rațiuni pur practice. Partea de design a fost aplicată pentru îndulcirea elementelor brute rămase după asamblarea grosieră a mobilei. La început au fost scaunul și masa plus rafturile ca mobilier auxiliar patului. Cam așa începea minimul nevoilor unei familii, iar bărbatul casei a imaginat și făcut cu propriile sale mâini, din materialul cel mai la îndemână, lemnul, toate aceste obiecte. Rafinarea formelor și finisajelor a fost un aspect mult mai tărziu, partea practică prima la început fără tăgăduială. Am să vorbesc astăzi despre masa din lemn. Tipologia masa pe cadre de rezistenta.

masa de lemn pe cadre de rezistenta
Model Cornwall de masa Amish

De aceea, primele mese au fost construite, pentru a fi solide, din cadre, ca și grinzile zăbrelite, similar conceptului de pod, ca structuri ce trebuiau să fie susținerea pentru o platformă, tăblia mesei. Elementul care denotă un design timpuriu, pentru mesele de astăzi, fabricate mult mai atent și cu finisaje elaborate, fără muchii barbare sau denivelari, rămâne elementul de legătură dintre cele două structuri laterale de susținere a blatului. Acestea se realizau fie printr-un stâlp fixate pe talpă cu pene, fie din rame cu întăritură diagonală( cunoscute popular ca și capre) sau sistemul de X-uri regăsit azi la mesele ”de fermă”.Cele două structuri laterale fie cadre, fie stălpi, mai rudimentar sau mai elaborat realizate sunt conectate cu un element de legătură ce întărește întreaga structură de susținere a tăbliei mesei. Inițial conceptul permitea o demontare rapidă, adică independența blatului față de cadrul de susținere. Demontarea era necesară pentru o depozitare cât mai facilă, în perioada în care masa nu era necesară.

Până la urmă ne tragem toți de la sat, de la țară, de la coada vacii, nu? Originea arborelui genealogic conține pentru oricine oameni cu palme bătătorite, simpli, cu iz de bălegar și fân cosit. Poate de aceea, veți regăsi printre modelele moderne, derivate din sistemul constructiv de mai sus forme cu care rezonați, impregnate în ADN-ul rural al fiecăruia dintre noi.

Masa Rustic

Masa Rustic pe cadre de rezistenta
Masa din lemn masiv de stejar model Rustic

Masa Farmer

masa model Farmer pe cadre de rezistenta

Masa Britain

masa Britain pe cadre de rezistenta
masa model Britain

Sunt modele aflate curent în producție pe care le puteți găsi în catalogul de mobila din lemn masiv produsă de noi la Baia Mare și Satu Mare.

Familia de mese din care aceste mese construite pe cadre de rezistenta fac parte are și forme ca și cele de mai jos :

masa din lemn masiv
Masa cu structura pod stil Amish
masa din lemn masiv Trestle Table
Masa ingustă cu susținere la mijloc
masa din lemn masiv
Model Amish Shipshewana
masa din lemn masiv
Model Bay Ridge Amish de masa pod – structura de rezistenta
masa din lemn masiv
Model Hampton
masa din lemn masiv
model Rustic
masa din lemn masiv
Model Stratton

Cu drag de tradiție și modă veche.

masa din lemn masiv
11 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.