Am mai scris despre masa de mănăstire, un articol în care m-am exprimat despre credință și religie sub termeni personali. De această dată am avut parte de o completare a propriei viziuni asupra a ceea ce înseamnă viața la mănăstire când am livrat personal masa de 4 m din acest articol. Admit că am acumulat un bagaj de percepții asupra a ceea ce înseamnă biserica și mănăstirile din România prin cererile de ofertă pe care le-am primit din partea unor firme care lucrează pentru aceste locașuri. Solicitările pentru piesele de mobilier și tâmplărie primite sunt sibaritice și oarecum în contrast cu austeritatea la care te aștepți pentru un cadru monahal.

manastirea Gabud

masa de la manastire

Pentru mine, distincția dintre credință și religie este foarte mare, cred că dăruirea și harul nu sunt totdeauna bine reprezentate de clerul bisericesc și că mai departe de instituția Bisericii Ortodoxe din care fac parte prin botez, este importantă percepția individuală a fiecăruia dintre noi la contactul cu reprezentanții bisericii. Dacă un preot care oficiază o slujbă este o persoană distantă prin ceremonia pe care o oficiază, cred că discuția cu un călugăr, fără iminența Celui de Sus altfel decât că ne înconjoară de pretutindeni este o altă experiență.

Părintele David a luat legătura cu mine direct și am stabilit detaliile constructive ale mesei pe care o dorește. Nu am reușit să țin minte denumirea încăperii pentru care era destinată, dar dimensiunile de 4.00×1.00 m mi-au dat de înțeles că este masa principală din amenajarea respectivă. Finisajul English Antik, lac lucios, este unul distins, clasic și elegant, potrivit cu ambientul sobru al unei mănăstiri. Termenul de execuție impus și particularitatea de a fi poziționat blatul de masă de mai sus pe 2 picioare în cruce, ca și cele de la mesele Britain rotunde clasice, m-au făcut să mă ocup direct de toate detaliile de producție și livrare. Cred că aspectul total al mesei se potrivește foarte bine în cadrul așezământului, este prima masă de această dimensiune pe care am construit-o cu acest tip de picioare, toate mesele de dimensiuni mari proiectate anterior erau așezate pe 3 picioare. Vezi – masa de 3×1,20 model Britain.

Zona Ludușului unde este amplasată mănăstirea, recent construită, este idilică. Arată foarte aproape de viziunea Edenului pentru Adam și Eva, iar experiența parcurgerii drumului cu dubița a fost o pregătire antemergătoare. Mănăstirea aflată pe versantul sudic al unui deal aparține unei zone extrem de frumoase și retrase, care este înconjurată de câmpuri cultivate și livezi. Călugării au fost extrem de binevoitori si destinși, eu mă așteptam la o atmosferă apăsătoare, cu aer mistic. Cred că dacă ar fi destinate aceste locașuri pentru familii și nu pentru pustnici, mi-ar face plăcere să stau acolo, cel puțin o perioadă. Părintele David cu care am purtat o scurtă conversație, fiind prins cu mai multe treburi, a lansat o invitație de a reveni cu familia, ceea ce pentru mine a fost surprinzător. Sincer, credeam că la mănăstiri se merge, se vorbește în șoaptă și poți doar să observi în liniște și de la distanță procesul de apropiere cu Dumnezeu. Ceea ce am văzut acolo au fost de fapt oameni muncitori, aspriți de munca fizică și cu fizionomii vesele. Voi reveni cu siguranță, am fost de-a dreptul încântat de ceea ce am văzut acolo.

masa de la manastire

Am mai scris și anterior, despre ideea mea asupra menirii Bisericii, cei care de secole au fost privilegiați și îndatorați să păstreze știința și învățătura de carte. Ar fi minunat dacă de bătrânii și copii acestei țări s-ar ocupa Biserica, să le ofere alinare la vârstele înaintate sau îndrumare la vârste fragede. Cred că o implicare socială mai puternică prin îngrijirea unor clase sociale defavorizate ar readuce credința alături de religie și ar face ca imaginea generală a religiei să primească înapoi creditul de încredere de care s-a bucurat de-a lungul timpului.

O tabără de vară pentru copii, fără calculatoare sau televizor, cu ateliere de meșteșuguri felurite, găzduite de o mănăstire ar avea un succes nemaipomenit. Eu unul mi-aș dori să îmi trimit copilul acolo. Orele de religie din școală înlocuite cu învățătura unor rugăciuni de la călugări, alături de viața simplă, lucrul pământului sau îngrijirea animalelor ar fi o experiență mult mai benefică pentru copiii noștri.

masa de la manastire

Imaginile sunt surprinse în timpul lucrărilor și mai este mult până să fie gata sala respectiva, dar din câte am înțeles urma să se țină hramul mânăstirii în curând și era nevoie de această masă, chiar și fără mobilierul aferent.

manastirea Gabud
fotografii preluate de pe panoramio- Dan H.

Doamne Ajută și ne luminează !