Lustra, candelabru, plafonieră – nu-i bun nici un nume

lustra cu spoturi LED

Am meșterit o lustra din corpul de iluminat pe care-l aveam și care s-a dat lovit. Avea 3 globuri din ceva sticlă ”scumpă” la care fitingurile s-au carbonizat și agonizând vreo câteva luni de iarnă a ajuns doar la un singur bec funcțional. L-am ignorat vehement, dar am rămas cu un sentiment aiurea privind la ceva ce nu funcționează în casa mea. Este corpul de iluminat înfiorător de scump despre care am scris – Cum stabilești valoarea unui produs?

corp de iluminat valoarea unui produs

valoarea unui produs

A venit ziua când am demontat lustra sau candelabru sau cum i-o fi zicând … pentru denumirea de lustra trebuie să aibă brațe, să fie suspendat de tavan. Al nostru n-are brațe, e din cercuri de lemn de zebrano. L-am demontat, i-am dat jos globurile, a căror prindere din ceva tăblițe subțiri era compromisă și am folosit cercurile la o nouă formă și design.

Din panel stratificat cu stejar pe ambele fețe am decupat 3 dreptunghiuri în care am încastrat ceva-uri cu LED, primite acum ceva timp ca mostre. Au un factor de eficiență ridicat, măsurat în jur de 70 %, consum redus. Pentru lumină ambientală noua lustra va avea 2 spoturi pe centru a câte 5W, cu lumină caldă, iar cercurile din exterior vor găzdui un cerc și un pătrat de 18 respectiv 26 de Wați care au lumină rece.

lustra cu spoturi LED

Ca să fie stabilă structura am adăugat 2 șipci de stejar pe laterale, pe care le-am prins de fiecare cerc, cu holzșuruburi. După ce fiecare piesă din lustră a avut forma finală am aplicat un ulei Woca, Master Colour Oil nuanța Walnut și s-a integrat foarte bine cu zebrano.

lustra cu spoturi LED
dosul lustrei, zona de conexiuni electrice
lustra cu spoturi LED
vedere de jos, aspect final

Am cumpărat cablu de oțel torsadat, colacul de 10 m – 14 lei și o bridă de legătură cu surubele de 4. Am agățat totul dintr-un singur punct, folosind cârlige cu ochi închis care se înșurubează ca un foraibăr, pe dos. Cablul electric l-am luat de la Docom, transparent, și mi-am dat examenul la împletit în 3 în fața consoartei. Stă foarte echilibrat, orizontal, mai sus ca și varianta anterioară, pentru mine e un avantaj.

Părerea mea este că nu-i ceva frumos, dar e ceva funcțional, reparabil, făcut fără nici un cost, cu 2 ore de muncă între glume și povești. Cred că prețurile corpurilor de iluminat sunt prohibitive, nu înțeleg cum poate un design extrem de simplu care înglobează materiale de 10 EURO într-o lustră să ducă costul la 1000 de EURO. Cu tot cu transport, adaosuri comerciale, drepturi de autor la designer, orice … Lumina-i scumpă, m-am decis să îmi construiesc singur corpurile de iluminat de acum înainte.

Irina mea este fanul nr. 1 pentru lustra, aprinde becul și stă sub spoturi încântată de lumina ca de reflector. Avem cel mai tânăr membru al familiei fericit, lumină suficientă în camera în care se aprinde foarte rar becul, totul e perfect.

Acum 7 ani scriam de miru’ lumii despre lampa de 1000 de EURO, ca și despre cercetările savanților britanici. Merită să arunci o privire și la Cumpăna sau macaraua – structuri pentru corpuri de iluminat din lemn

Nu-i glumă, pe bune, costă mult lumina!

vedere de ansamblu - lustra cu spoturi LED
7 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.