Knut Fjaestad – sculptor suedez de negăsit online

Knut Fjaestad

Am descoperit o lucrare din lemn a lui Knut Fjaestad pe siteul unei case de licitații online și am petrecut ultimele două ore căutând informații despre sculptor. Pe siteul unde apar câteva lucrări datând de prin anii 1900, scrie că acestea aparțin familiei Fjaestad, o familie suedeză, iar sculptorul a trăit între 1860 și 1937. Mi-a atras atenția pentru că mi s-a părut că lucrările sale seamană cu cele a lui Gheza Vida, în atelierul căruia merg destul de des în Baia Mare.

Knut Fjaestad

Detaliile de pe acestă măsuță reprezintă crengi de copaci pline cu zăpadă și a fost sculptată dintr-un singur trunchi. Speciile de pin au fost lemnul preferat de acest artist. Mai celebru online îl găsim pe fratele mai mic al lui Knut, pictorul Gustaf Fjaestad.

Lucrarea de referință, masterpiece-ul lui Knut Fjaestad, o reprezintă un tron din lemn, foarte bogat în detalii, la care a lucrat vreme de șapte ani.

Knut Fjaestad

Knut Fjaestad

Sunt foarte impresionată de grija pentru detalii și măiestria lor. Care artist mai lucrează azi ani de zile pentru a crea ceva? M-am străduit foarte mult să aflu povestea vieții sale, dar internetul nu mi-a fost de ajutor. Eram pregătită să traduc cu google orice articol aș fi găsit din limba suedeză, doar să mai văd lucrări sau să citesc ce-a fost cu viața lui, cum l-au văzut și tratat contemporanii. Oare învață copiii la școală despre el? Dar nimic! Fratele său are lucrare expusă în Muzeul Orsay din Paris, ceea ce mă face să cred că fie nu a sculptat atât de mult încât să aibă lucrări multe în lume, fie nu a fost considerat atât de valoros… Dar ce familie trebuie să fi avut? Și un sculptor, și un pictor celebrii într-o casă.. Apoi mă gândesc la câți artiști rămân necunoscuți, cât frumos se face în lume iar noi nu-l vedem?

Cu drag de bucuria revederii celor frumoși!

Lucrările lui Knut Fjaestad

Knut Fjaestad

Knut Fjaestad

Knut Fjaestad

6 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.