Hedonismul este alegerea orientată spre plăcere în detrimentul … eticii?

MuseLabțs Hedonist Collection Hedonism

Hedonismul este un termen care include epicureismul, însă moralitatea alegerii în funcție de individ face întreaga mare diferență.

Un fel de glosar de termeni :

Epicur – filozof grec care credea în explicația atomistă a lumii. Considera omul ca un conglomerat de particule și moartea ca și destrămarea legăturilor ce ținea acești atomi împreună. Propovăduia fără tentă religioasă căutarea plăcerii și evitarea durerii, dar cu accent pe elevarea mentală în locul depravării fizice sau morale. Considera zeii inofensivi pentru cei care au dus o viață ascetă, era înconjurat de discipoli și adepți, iar sfârșitul lui a fost descris ca o moarte senină a unui om perfect stăpân pe el.

Hedonismul lui Aristip din Cirene este desfătare, căutarea plăcerii cu accente pe voluptate, desfrânare, decadență. Renașterea l-a adoptat mai târziu pe baze raționale, însă rămâne în continuare curentul ce descrie excesul asociat unei morale îndoielnice. Chiar și gurmanzii suferă de hedonism, cafengii, microbiștii, voyeur-iștii …

Bănuiesc că hedonismul este preferat în scrierile contemporane, fără o aprofundare a înțelesului fiind un termen mai ușor de pronunțat și memorat, deși cei care-l menționează nu doresc promovarea laturii lipsite de etică.

Suntem prin definiție Hedoniști dacă ne rezumăm la căutarea plăcerii. Nimeni nu-i nebun să vrea durere, supărare, neîmplinire. Atâta vreme cât hedonismul nostru are principii și urmăm logica lui Epicur, căutând bucuria intelectuală, de orice fel, rațională sau estetică, bucuria simțurilor fără decadență, suntem morali. Bucuria unui matematician care trece dincolo de limitele unei ecuații, intuiește o soluție și rezolvă o problemă emană endorfine similar cu plăcerea sunetului pentru un muzician sau încântarea privirii pentru un pictor. Artele se completează cu științele exacte iar oamenii care le pătrund tainele sunt hedoniști neîndoielnic.

Chiar și tâmplarii pot fi hedoniști, un exemplu de design din pură încântare, fără urmărirea scopului practic a fost dat de MuseLab din Mumbai cu colecția Hedonist. Aprecierile au curs pe bandă, menționările demersului au apărut în toate revistele de specialitate.

În viziunea mea, creatorii acestor piese s-au bucurat de procesul materializării ideii în fapt, căutând forme și materiale care să surprindă atât ca formă cât și ca amplasare. Rezultatul este neașteptat, intrigant, frumos prin unicitate, deși utilitatea este îndoielnică. Nici nu prea contează.

Hedonismul în forme

MuseLabțs Hedonist Collection Hedonismul
MuseLabțs Hedonist Collection Hedonism
MuseLabțs Hedonist Collection Hedonismul
MuseLabțs Hedonist Collection Hedonismul

Îmi aduc și eu obolul și vă prezint aceste piese spre încântarea voastră, a tuturor celor ce iubiți lemnul și formele derivate din acesta. Dezeen i-a dedicat un articol colecției respective cu termeni preluați de toate publicațiile. Hedonismul indienilor este descris ca fiind non-conformist și non-contextual. Da … n-am înțeles, doar am apreciat formele și le lăsăm libere spre apreciere.

Sinonimele pentru un hedonist sunt multe, iar traducerea și adaptarea în diverse limbi schimbă și sensul, după mine. Hedonismul unui Bon Vivant nu este similar cu cel al unui Dolce Far Niente sau cu un sibaritic.

hedonismul

Pe teme similare am mai scris – Giger Bar – un bar care imită filmele SF ori Te-ai gândit vreodată că așa se face designul de mobila?

hedonismul
9 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.