Patrimoniu imaterial – Harta Mestesugarilor – un demers Artis Periția

harta mestesugarilor

Pentru patrimoniu imaterial trebuie făcută o precizare și anume că reprezintă un ” tezaur de tradiţii, obiceiuri, meşteşuguri, producţii orale, mituri, modalităţi specifice de a practica o anumită îndeletnicire, în general – de realităţile culturale proprii unei anumite arii geografice sau etnice, dintre care multe cu caracter de unicitate, lipsite însă de suport material” – am citat din Dilema Veche.

harta mestesugarilor patrimoniu imaterial

Harta Mestesugarilor este o suită de îndeletniciri, cu caracter tradiționale reprezentând priceperea unui meșter de a lucra ceva cu mâinile sale, pentru a făuri, folosind tehnici moștenite și deprinse ca ucenic de la un înaintaș. Este patrimoniu imaterial prin definiție, cu condiția ca cei care se declară astfel, sau sunt făcuți cunoscuți pentru această pricepere să fie meșteri autentici, nu companii private, cu activitate comercială și metode moderne de producție.

Puteți înscrie un meșter care știe să prelucreze lemnul, lutul, metalul, var, piatră, stuf sau ipsos. Datele lui de contact vor putea fi accesate direct, fără intermediari.Toate adăugirile de meșteri vor fi revizuite și eventual cenzurate, dacă este cazul.

Sper și îmi doresc să aibă un succes REAL, pentru că este o REALĂ nevoie de o astfel de bază de date, însă sub rezerva de a fi păstrată curată, nealterată de intruziuni cu scop comercial. Nu doresc să văd acolo companii cu scop axat pe profit din munca salariaților, într-o hartă cu oameni ce poartă numele de MEȘTERI. Aceștia, persoanele și priceperea lor sunt patrimoniu imaterial pe care trebuie să-l păstrăm, să-l perpetuăm și să-l păzim de intruși.

harta mestesugarilor patrimoniu imaterial

Nu jinduiți la puținul câștig în bani pe care truda lor o scot din sudoarea palmelor, indiferent dacă au 30 sau 70 de ani. Discuția cu Pierre m-a convins că cei care sunt în spatele proiectului sunt oameni bine intenționați, cu plan de bătaie pe termen lung, care vor vizita în perioada următoare fiecare locație, direct sau prin reprezentanți, pentru a se asigura că datele înscrise sunt valide și utilizabile.

patrimoniu imaterial - harta mestesugarilorPagina de Facebook pentru Harta Mestesugarilor. Am vazut deja multe aprecieri postate acolo, dar și cârcoteli, specifice acestui popor, obiceiuri de care nu se dezic unii nicicum.

O suită de workshop-uri unde să participe acești meșteri, arhitecți și ingineri din domeniul construcțiilor, designeri sau potențiali beneficiari se prefigurează a fi punctul comun pentru înțelegerea complexității acestor tipuri de îndeletniciri. Proiectanții imobilelor care vor folosi astfel de tehnici tradiționale se vor pune la curent cu parcursul utilizării lor, a beneficiilor și costurile pe care le implică.

Artis Periția este înființată în 2008, anul în care UNESCO a definit lista patrimoniului imaterial, listă care a suferit modificări și care acum a ajuns să cuprindă aproape 300 de poziții. Avem doar 10 ani în urmă de conștientizare a necesității de păstrare pentru valori ce nu se pot încuia într-un depozit sau o cutie.

harta mestesugarilor patrimoniu imaterial

Harta Mestesugarilor s-a lansat recent și am convenit ca StejarMasiv.ro să fie partenerul care să aducă experiența celor 6 ani de prezență online și contact cu lumea lemnului în sprijinul demersului de salvare a unui patrimoniu imaterial, deci volatil, însă incredibil de prețios, în viziunea noastră.

Să fie de bun augur, cu rezultate beneficie atât pentru meșteri cât și pentru beneficiari.

harta mestesugarilor
3 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. Foarte bun demers.
    As mai adauga:
    la lemn: dogarul
    la lut, poate cel mai important – OLARUL (http://vertizontal.ro/blog/2016/04/nenea-petre-ultimul-olar/
    Apoi ar mai fi un domeniu nou, pielea, unde avem opincari, cizmari, cojocari si blanari.
    Si astea sunt doar cele la care m-am gandit acum, repede.

  2. #2 Comentariu nou

    Exceptionala idee!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.