Termenul de ghilda definește conform dexonline o asociere din vremea Evului Mediu provenită din apusul Europei, pe meserii sau preocupari negustorești. Celor care au răsfoit cărți adevărate, din hârtie, cu coperți și caractere tipărite, numele de Ghilda, fără alt termen asociat le este familiar din Saga Dune, scrisă de Frank Herbert. Acolo Ghilda reprezenta breasla navigatorilor interstelari, dependenți de mirodenie, pentru a avea puterea preștiinței în viitorul apropiat și care putea cârmui navele care călătoreau în spațiu.

ghilda

Sunt un fan al genului SF, din prisma componetei sociale, umane, legate de imaginația dezvoltării omenirii. Asimov rămâne preferatul meu cu Seria Fundațiilor, și poate că ar trebui considerat de actualitate în ceea ce privește dezvoltarea roboților.

Revenind pe Pământ, azi, când Terminatorul s-a dovedit desuet și și-a amânat apariția anunțată, mă preocupă mai mult cotidianul legat de ghilda și de lemn. Asocierile agricole sunt încă, sortite eșecului datorită preconceptului greșit care încă stă sub semnul CAP-urilor comuniste. Ideea era minunată, iar re-implementarea lor sub forma unor SA-uri ar fi un miracol.

Ghilda

ghilda englezeasca a mesterilorBreasla tâmplarilor e un deziderat personal, la care visez și care mi-aș dori să se întâmple, însă nu am idee cum aș putea pune osul la pornirea acestui demers. Am încercat să constitui în jurul blogului/revistei online www.stejarmasiv.ro o Comunitate, orientată pe o hartă, cu portofolii și date de contact. S-a dovedit că nu captează audiența corectă și am avut parte doar de farsori care cautau reclama gratuită și publicarea unor anunțuri de mică publicitate. E un capitol încheiat și pus la sertar.

Căutând inspirație în domeniul căsuțelor de lemn, pentru a o aplica la demersul meu cu livada, despre care am mai scris, am găsit în spațiul englezesc online o formă de organizare online care reunește meșteri din mai multe domenii, pentru a unifica spațiul de întâlnire a cererii și ofertei. Deținerea siglei de membru este o onoare, aduce beneficii reale și imediate, dar și obligații.

M-am săturat de entitățile auto-declarate ale asociațiilor sau ONG-urilor care cică reprezintă la niveluri publice, politice sau de minister diverse segmente economice, coagulate pe domenii. Mi se pare că efectiv pentru membri lor totul se reduce la plata cotizațiilor și a informărilor textuale despre (ne)reușitele care privesc îmbunătățirile de cadru legislativ ori solicitările membrilor. Ceea ce au englezii pe site-ul lor, și bănuiesc că nu este singurul demers de acest tip, plus că am convingerea că în țările Europei de Vest se mai găsesc asfel de organisme, pe diverse domenii.

Beneficiile enumerate de englezi mi se par decente, palpabile și reale, membrii beneficiază de :

  • sigla apartenenței la Ghilda, publicata și promovată intens de asociație
  • înscrierea într-un director accesabil online, segmentat pe domenii de activitate
  • promovare locala și regională
  • accesul la promoții și oferte limitate din partea furnizorilor de materii prime și echipamente/utilaje
  • informații juridice, consultanță și expertiză pe domeniile tehnice sau pe segmentul de marketing, vânzări/clienți
  • sprijin financiar, sustinere la negocieri bancare, oportunitati de inchiriere echipamente

Se emit certificate, sunt mai multe grade și nivele pe care membri le pot accesa, per total, eu cred că pare ceva real în folosul celor care subscriu. Apartenența la un astfel de organism, înființat, condus și coordonat de cei care chiar înțeleg nevoile membrilor îți oferă cel puțin sentimentul cald al haitei, și o voce susținută de o portavoce construită din suma tuturor membrilor. Am fost și eu mambrul unei asociații profesionale, într-un alt domeniu, decât al meșterilor, acum mulți ani. Ce nu dădeam pe grâu, plăteam pe tărâțe.

Noi când o să putem prezenta așa ceva, certificate și sigle de ghilda?

certificate si sigle de ghilda

Vreau opinii, păreri, idei de start, ceva?

Toate materialele de aici au referințe și provin de pe acest site din UK – http://www.guildmc.com/

Meserii practicate de membri acestei ghilde englezești …

Aștept comentariile voastre, nu vă temeți să le exprimați. Poate doar eu cred că ar fi un demers benefic, poate mai sunt mulți care vor și nu știu cum.

Doar nu mai bombăniți în barbă și evitați să faceți ceva. Vă ascult ! Acest articol este compus în baza faptului că primesc săptămânal cel puțin 10 cereri de diverse lucrări pe care le declin și care nu se găsesc în sfera produselor din portofoliul publicat pe www.mobelamadeus.ro. Noi facem doar mese, scaune, fotolii și corpuri, însă lemnul are o gamă de produse atât de vastă încât cererile sunt atât de diverse, încât ne depășesc. Am recomandat, GRATUIT, meșterii cu care am luat legătura, însă tot nu am soluții pentru toate solicitările. Mi se pare o irosire să le refuz, aș vrea să le pot redirecționa. Refuz însă să garantez pentru cei pe care nu-i cunosc și să îmi asum, sub sigla StejarMasiv.ro să garantez calitatea sau serviciile tuturor. De aceea cred eu că o ghildă, chiar dacă numele nu e cel mai bun, este necesară !