Am mai scris despre tendința greșit înțeleasă a formulărilor de cereri către producători români, cu pretenții de final similare cu idei aduse din vestul Europei sau de peste ocean sau de oriunde altundeva, din străinătate. Este adevărat, producem mobilă și o facem la prețuri care determină companiile mari din afară să comande masiv din România. Nu ne vindem pielea nici ieftin nici scump, ci la prețul decent care să acopere cheltuielile reale, plus un venit cât să se poată numi afacere, nu binefacere.

mobila din lemn vechi recuperat - finisajul cu aspect de vechi
Dresor cu 6 usi si 5 sertare

Am de-a face cu cereri de piese unicat, pe care cel ce le solicită le tratează individual, cumva ca și o bucată de lemn (cât poate costa?) pe care o tai repede (cât poate dura?) și una două o ansamblezi și o vopsești (se găsește oriunde vopsea, nu?) și uite așa avem de-a face cu un produs care să arate și să fie construit calitativ ca și cel văzut pe un site străin, dar să îl achziționeze la un preț românesc, adică mizerabil. Prețul românesc sau englez nu trebuie să se încadreze într-o gamă, meseriașul care ține o sculă în mână și prelucrează lemnul este irelevant ce limbă vorbește și ce aer respiră.

Trebuie să câștige decent comparativ cu toate condițiile unde își prestează munca, ținând cont de țară, de nivelul lui de pricepere, de gama produselor pe care le fabrică. Cumva crede cineva că tabla din care se fabrică un bolid auto de lux e mai scumpă decât cea a unei mașini de serie, normale, cu un raport de 20 de ori? Diferența care se plătește acolo e de surplusul de contribuție umană, tehnică, inteligență, pricepere, exclusivitate, marcă, prestigiu.

La fel și aici, și la noi, și în mobila produsă în România. Îmi vine de multe ori să mă bucur pentru piesele ce părăsesc țara, se expun într-un showroom din magazinele occidentale și sunt achiziționate de români fericiți pentru alegerea făcută, care nu clipesc acolo să plătească, neștiind că e fabricată aici. Acolo nu mai intervine factorul român de estimare a prețului, ci obiectul este evaluat și apreciat pur și simplu pentru ceea ce e.

Din acest domeniu face parte și mobila Rough, brută, dură, cu aspect vechi, de hambar, cu feronerie și îmbinări arhaice, pe care tot mai multă lume o admiră. Nu o fabricăm, doar o dau ca exemplu. Cei de la Woodland Creek sunt producătorii pieselor de mai jos și au toată aprecierea mea pentru ce produc și pentru prețurile pe care le cer. Dai un ban, și stai în față. N-aveți idee câtă muncă stă în spatele acestor piese fabricate din lemn recuperat sau nou, oricum finisajul e intenționat realizat pentru a conferi amprenta de vechi.

mobila din lemn vechi recuperat - finisajul cu aspect de vechi
comoda de perete cu 2 usi si 2 sertare cu finisajul de lemn vechi
mobila din lemn vechi recuperat - finisajul cu aspect de vechi
comoda 5 usi si 2 sertare cu finisajul de lemn vechi

Aș echipa o încăpere cu funcție de dining cu acest tip de corpuri și masa din articolul – Masa din cer – model Valencia – variantă de dining sau de bistro