Fațada din lemn pentru case rezidențiale

fatada din lemn Accoya Charred

Am reușit să fac singur fațada din lemn a cabanei, printr-un montaj simplu, cu scândură de 3 cm arsă. Teoretic nu e nevoie de nici o calificare, oricine poate face asta, cu costuri relativ scăzute, dacă proiectul nu are pretenții ridicate de estetică.

Când ne referim la case rezidențiale, când exteriorul este nota finală de frumos ce se aplică pe un proiect care e prietenos cu mediul, alegând lemn ca înveliș final, ne dorim mai mult decât un proiect DIY.

Oare mai țineți minte Accoya? Am scris acum ceva timp despre Accoya – Perennial Wood – lemn tratat prin acetilare. Tot referitor la acest subiect merită să mai aruncați o privire pe articolul – Case cu finisaj exterior negru – aplicat pe lemn, în stil nordic unde tehnica japoneza de arde a lemnului care se aplică pe fațada din lemn îl protejează mult timp, decenii.

Accoya nu este ThermoWood, substanțele folosite în tratamentul lemnului Accoya sunt într-o listă interzisă publicului lard în România, ceva precursori … Deci se aduce doar produs final, din țări unde se poate fabrica cu aceste substanțe. Thermowood sau lemn tratat termic este altceva, deși esențele lemnoase folosite în ambele cazuri nu sunt diferite.

Pe de altă parte tehnica tradițională de protejare a lemnului montat la exterior prin ardere se numește Shou Sugi Ban și are 2 variante finale: lemn periat de arsură și tratat cu ulei sau lemn cu aspect de piele de crocodil, cu partea carbonizată lăsată la vedere.

Este o soluție ecologică care protejează lemnul și de cari și de acțiunea focului. Nu prea e recomandată dacă copiii dvs vor bate mingea și s-ar putea să nimerească peretele, dar ca și durabilitate în timp și la intemperii este cea mai eficientă metodă naturală.

Sau există Accoya Charred, ca mai jos, care nu e așa sensibil la minge:

Accoya Shou Sugi Ban - fațadă din lemn

Accoya pe de altă parte, ca fațadă din lemn, este folosit mai rar, de cunoscători. Costul nu este scăzut, însă consider că cine poate merită să investească în această variantă.

IKIGAI by reSAWN TIMBER co este soluția folosind CHARRED Accoya® în imaginile din acest articol. Ikigai am vrea și noi, ne-am exprimat deja pe acest subiect.

CHARRED Accoya® - fațada din lemn Accoya

Estetic, negrul de pe fațada din lemn ventilat și tonul de maro din imaginea de mai sus, combinat cu razele soarelui și suprafețele vitrate generoase e greu să nu placă cuiva. Eu personal apreciez mult spațiul liber oferit privirii de suprafețele ne-aglomerate.

Faptul că acoperișul este tot Accoya este atipic și greu de acceptat pentru noi, în zone unde ploaia și zăpada ( mai puțin) influențează alegerile sau impun mai degrabă aceste alegeri.

Fațada din lemn Charred Accoya

CHARRED Accoya® - fațada din lemn Accoya

Sunt unele concepte diferite față de accepțiunea generală a publicului român, și care se desprind din aceste imagini.

CHARRED Accoya® - fațada din lemn Accoya

E nevoie de spațiu ca să ai o astfel de arhitectură.

Ferestrele nu e nevoie întotdeauna să aibă perdele sau draperii.

Fundația poate rămâne doar beton, dacă ideea de izolare a spațiului de locuit se separă de soclul care susține casa rezidențială.

Aparte de ideile de mai sus vă asigur că nu este ceva desprins din filmele SF să ai fațada din lemn, iar același material să continue și pe acoperiș. Lipsa parazăpezilor se poate compensa și estetica poate fi apreciată așteptând ca lemnul să ajungă gri-argintiu-negru din cauze naturale, prin expunerea la razele UV.

Fațada din lemn de salcâm

șindrilă din salcâm pe casa

Am o oarecare implicare în imaginea de mai sus, șindrila de salcâm aplicată pe fațada din lemn, dar și pe acoperiș provine din același loc din Ungaria descris în articolul – Atelierul de cherestea de salcam din Ungaria. Salcâmul are o durată minimă de viață de 50 de ani, în aproape orice formă este folosit și fără tratamente speciale. Dacă ar fi imersat sub apă, durata vieții lui ar crește de zece ori.

În stânga este șindrila livrată acum 4 ani, iar în dreapta cea montată recent, săptămâna trecută. Costul nu este redus, în schimb montajul durează mai puțin și rezistența mecanică este net superioară oricăror tencuieli decorative. Depinde cine alege.

Dacă ar fi după gusturile mele, aș aplica direct ulei de exterior Woca – Anthracite și ar arăta fix ca și magazia mea, de la livadă.

magazia din lemn

Nu vă luați după mine, sunt coșmarul unui arhitect și al soției în materie de estetică :))

Catalog online mobila din stejar masa din lemn scaun din lemn
Mobel Amadeus catalog online de mobila din stejar masiv
Mobel Amadeus catalog online de mobila din stejar masiv
4 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.