Update 2018 – am scris un email firmei Proma de două ori de la publicarea acestui articol interesat fiind să ofer idei de dotare minima pentru un atelier hobby, însă nu mi-au răspuns niciodată. Am vrut să stabilesc o colaborare cu ei, cunoscând brandul, însă cred că oamenii care se ocupă de orice email sau solicitare în România de la Proma au preferat să mă ignore.

Recomand să căutați soluții la distribuitorul de produse WoodIQ – Dan Pruteanu este cel care vă poate oferi soluții reale!

Citiți despre StartUp Nation 2018 – atelier de tâmplarie utilat de WoodIQ

Căutând pentru o dotare minima pentru un atelier hobby am ajuns să scriu fără nici o legătură cu comerciantul acestor produse. Am stat ieri să caut căteva scule, mini-utilaje ce se pot folosi în domeniul hobby, pentru lucrări mici, nu pentru a putea produce serii. Sub 600 de euro se pot lua 5  scule noi, cu garanție, la promoție, cu care deja poți lucra altfel decât cu sculele de mână. Poate nu trebuie achiziționate toate odată, dar acel viitor meșter de care vorbeam ar avea la dispoziție din start alte niveluri la care poate aborda lucrul. Atelierul tau poate aștfel avansa de la bricolaj minim la produse respectabile.

Am mai văzut pe net soluții prin care poți singur să-ți confecționezi ajutoare adiționale, scule ajutătoare, pentru o muncă mult mai ușoară. Știu că lenea stă la baza a 9 din 10 invenții, dar pentru un meșter, pe care nevoia îl învață, nu poate fi vorba de lene, ci de ingeniozitate. Prelucrarea lemnului se poate deprinde și fără școală, prin practică. Tâmplăria e așa de frumoasă tocmai pentru că lemnul este prietenos și prelucrarea se poate face intuitiv, prin încercări repetate, fără costuri sau potențiale pericole prea mari. Cucuiele trec, aveți grijă doar la degete, nu cresc la loc. Majoritatea tâmplarilor cu vechime cer 5 beri și arată 3 degete.

Lista mea conține:

  1. masa cu circular,
  2. fierăstrău vertical
  3. mașină de șlefuit,
  4. aspirator de praf,
  5. strung pentru lemn

Mai aveți la dispoziție și achiziționarea de scule second hand, unde cam pe la aceeași bani se pot lua scule mai vechi dar mai performante. Prefer o dotare fără multă electronică, cele în care mecanica e sfântă, tare și rezistentă. Sudură găsim, strungar găsim, pentru reparații, dar când vine vorba de senzori și soft … e cam scump. Dacia o repari cu o rangă și-un ciocan, Mercedesul doar cu laptop.

Dotare minima pentru un atelier hobby – 5 scule

dotare minima pentru un atelier hobby
Aspirator pentru deseuri de lemn 99 EUR
dotare minima pentru un atelier hobby
Fierastrau circular 205 mm – Proma Cehia – 79 EUR
dotare minima pentru un atelier hobby
Fierastrau vertical 250 mm – 195 EUR
dotare minima pentru un atelier hobby
Masina de slefuit – 99 EUR
dotare minima pentru un atelier hobby
strung pentru lemn 120 EUR

Imaginile sunt luate din magazinul online – Proma Romania, in 2014, nu cred ca mai sunt actuale.