De-as fi englez, sau vorbitor de limba engleza as ridica din umeri cind ar trebui sa traduc in alta limba acest cuvant. Dar pentru noi, romanii, e imprumutat si utilizat ca atare, fara traducere, insa nu suficient inteles.

Putem auzi in filme cuvantul Deck ca fiind utilizat pentru puntea unei corabii. Mai rar il percepem altfel, si chiar si asa este. Un englez, cu istorie scrisa din expansiunea Commonwealth-ului bazata pe flota regala, intelege deck ca o punte, din elemente lemnoase sau care imita lemnul, cu fasii lungi, paralele, inconjurat de o balustrada.

Materialele cele mai folosite sunt :

  • lemnul natural
  • lemnul impregnat si tratat
  • materiale compozite
  • pardoseala de plastic HDPE

Avand in vedere ca tindem sa fim tot mai „verzi” se evita utilizarea chimicalelor pentru tratarea impotriva putrezirii, a insectelor sau bacteriilor, sau a intemperiilor,  la fel de preponderent ca deceniile trecute. Cuprul si derivatele pe baza de cupru, sint acum considerate toxice dupa ce concentratia acestui metal neferos a trecut de 96 % in masa lemnului tratat.

Esentele principale de lemn folosit pentru deck-uri sint rasinoasele sau variante importate tropicale ca si Tek-ul sau Ipe-ul brazilian.

Mai nou tendinta merge catre reutilizarea materiei lemnoase recuperate  din lemnul vechi al caselor, podurilor sau hambare. Patina timpului induce o rezistenta sporita si o inertie mai mare in reactia cu factorii deprecianti. Plus, fibra se dezvaluie intr-o cu totul alta lumina, dintr-o grinda de 100 de ani raschetata din nou.

Poate, desi nu e specific tarii noastre, gasiti inspiratie in imaginile de mai jos si renuntati la gresia alunecoasa de pe terase, la mozaic sau beton sclivisit.

Cu drag, de moda veche.