Daisugi – tehnica japoneză de producere a masei lemnoase fără tăierea copacilor

Adică da, cherestea, fără doborârea arborelui, un fel de cultivare

tehnica Daisugi cedru

Daisugi înseamnă în primul rând răbdare. Să aștepți rezultatele efortului decenii, mizând pe o creștere naturală a lemnului, pentru a recolta calitate de top înseamnă că de la lucrătorul silvic, apoi tâmplar până la beneficiarul final, rezultatul excelenței este țelul suprem.

daisugi

În principiu, pe terenurile cu arbori de cedru ale Japoniei se efectuează tăieri care duc la formarea unor lăstari care cresc drept, fără a tăia copacul. Este un bonsai gigant, în fapt, se aplică tehnica daisugi de peste 600 de ani , iar lemnul rezultat este cunoscut sub numele de taruki fiind folosit la lucrările de dulgherie a acoperișurilor caselor de ceai.

taruki obținut prin tehnica daisugi

Pentru cei care au îngrijit o livadă în viața lor este familiar fenomenul de apariție a lăstarilor flămânzi, așa li se spune în zona mea. Și prunul și mărul dau astfel de tulpini, cu creștere viguroasă, verticală, care se spune că sug energia pomului și la noi se îndepărtează, atâta vreme cât livada trebuie să producă fructe și nu cherestea.

Termenul 台杉 în scriere Kanji este compus din cuvintele platformă și cedru, adică copaci tunși sub forma unei palme din care cresc lăstari verticali. Tehnica daisugi are și scop decorativ, sunt frecvente în Japonia grădini unde cu timp și răbdare se obțin forme unice de arbori cu creștere controlată.

Am apreciat întotdeauna răbdarea, perseverența de a aplica o tehnică timp îndelungat și poate că odată înrădăcinată în cultura unei nații această calitate, se poate merge mai departe cu etajarea unor etape și menținerea ideii de bază până când, în timp, se obține rezultatul scontat. Daisugi reprezintă materializarea unei filozofii, încerc să vizualizez mental cum se manifestă aprecierea pentru cel ce a perseverat ani de zile, și cum influențează asta sistemul de valori între oameni.

lucrători silvici japonezi

Bonus – Niwashi sunt grădinarii și peisagiștii japonezi care poartă haine cu un anumit ton de albastru, rezultat din vopsirea cu un pigment natural, din plante, care îi protejează de insecte.

N-avem așa ceva pe plaiurile mioritice, e nevoie de demolarea unor cutume și reclădirea lor pe baze solide, timp de mai multe generații, în subconștientul colectiv.

Articolul care m-a inspirat este https://www.openculture.com/2020/10/daisugi.html

S-aveți soare în suflet și-n priviri!

Catalog online mobila din stejar masa din lemn scaun din lemn
4 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.