Sunt nemulțumit de faptul ca dintre cititorii interesați de acest subiect și care m-au sunat pentru a afla unde ținem cursurile și cât costă sau cât durează, prea puțini au citit textul articolului anterior – Curs Calificare Dulgher Tâmplar Parchetar – și ca urmare am dezamăgit răspunzând că am abordat subiectul doar teoretic știind că este de interes.

Cursuri de calificare

cursuri de calificare

Astăzi am aflat și concret despre subiectul cursuri de calificare ce și cum este cu această treabă. Deși sunt foarte dezamăgit de parcursul pe care trebuie să-l urmezi pentru a te specializa ca și dulgher/tamplar/parchetar, măcar m-am edificat cum se obține patalama la mână pentru doritorii de hârtii cu ștaif.

Ai nevoie de document care să ateste că ești priceput? E floare la ureche. Am văzut azi un panou stradal de trotuar, cu o puzderie de cursuri afișate și am intrat cu tot cu Victor în brațe. Era salon de bronzare și manichiură, iar doamna de la solar îmi spune ca dumneaei se ocupă și de cursuri. Cred că e ceva ca și cafeaua 3-in-1 … minimizarea costurilor prin cumularea mai multor atribuții.

Lucrurile stau așa – pentru diplomă recunoscută european, se plătește 600 de lei, primești suportul de curs, pe care îl lectureși și-l aprofundezi singur de capul tău, cauți o firmă specializată pe domeniul vizat, să faci practică, dacă nu se poate măcar să semneze și să ștampileze adeverința. Mai ai de susținut un examen, la centrul educațional din oraș mare … sau poate aici, la solar, direct cu d-na în cauză, dacă nu sunt mai mulți cursanți, mai plătești 60 de lei pentru examinare, apoi iar 50 de lei pentru emitere țidulă (document) cu certificarea noii tale abilități profesionale și ești beton armat sau stejar masiv, ce vrei tu.

Tot parcursul e ok, se obține hârtia, dacă amărâta aia de hârtie stă în calea succesului tău profesional, dar nimic nu te face mai priceput la altceva decât la teorie și completat hârtii. Partea practică este o altă mâncare de pește și s-ar putea să fii nevoit să susții o probă de lucru în punctele enumerate de codul N.C. 7124.2.1 din COR. Cum eu am de gând să pun osul la treabă în interes personal pentru a-mi face căsuta de vacanță de care am povestit în câteva articole scrise mai înainte, mă gândeam că mi-ar prinde bine o școlarizare pe această temă. Nu a fost să fie, teorie sunt tobă, practica de dulgherie mă omoară și prin urmarea acestor cursuri de calificare nu pare chip să am vreo șansă să cumpăr nisci știință, ci doar o nouă diplomă.

Problema oamenilor care organizează astfel de cursuri nu este că ei nu vor ca tu să înveți ci mecanismul educației, reglementarea cursurilor și nevoia asta de hârtii te fac, ca român, să cauți și să găsești căi de ocolire a procedurilor. Până la urmă cu hârtia în mână, când mergi să te angajezi, tu te faci de rușine că nu știi nimic, iar angajatorul te face de ocară pentru nepriceperea ta și poate alege din următoarele 2 variante. Fie are nevoie de oameni calificați pe hârtie și atunci te angajează pe un salar de mizerie și te școlarizează la locul de muncă, fie te invită să faci cale întoarsă de unde ai venit cu hârtia.

Nu vreau să denigrez și să fac anti sau pro reclamă nimănui, doar mi-am exprimat părerea mea despre această experiență.

Pentru hartii căutați online și veți găsi imaginea de mai sus, nu pot să pun eu link către fundația care le organizează.

cursuri de calificare
New home under construction with wood, trusses and supplies against blue sky

Ca urmare, mi-aș exprima susținerea și promit să fac promovare gratuită celor care organizează tabere de muncă voluntară pentru meserii de acest gen. Dacă cineva vrea să construiască casute din lemn, adăposturi sau amenajări cu lemn, promit să public aici orice informație utilă pentru cei interesați. Am primit nenumărate emailuri de la oameni doritori să învețe pe bune cum se lucrează lemnul și care vroiau să lucreze gratuit, într-o fabrică de tâmplărie, doar pentru a învăța. Chiar un domn și-a exprimat disponibilitatea de a plăti pentru a fi lăsat să lucreze și n-am înțeles de ce ar face asta. Meseria e grățară de aur, acum e foarte foarte clar.

Pentru oameni cu scaun la cap, cu drag.