Cursuri de calificare tamplar – dulgher – parchetar

cursuri de calificare New home under construction with wood, trusses and supplies against blue sky

Sunt nemulțumit de faptul ca dintre cititorii interesați de acest subiect și care m-au sunat pentru a afla unde ținem cursurile și cât costă sau cât durează, prea puțini au citit textul articolului anterior – Curs Calificare Dulgher Tâmplar Parchetar – și ca urmare am dezamăgit răspunzând că am abordat subiectul doar teoretic știind că este de interes.

Cursuri de calificare

cursuri de calificare

Astăzi am aflat și concret despre subiectul cursuri de calificare ce și cum este cu această treabă. Deși sunt foarte dezamăgit de parcursul pe care trebuie să-l urmezi pentru a te specializa ca și dulgher/tamplar/parchetar, măcar m-am edificat cum se obține patalama la mână pentru doritorii de hârtii cu ștaif.

Ai nevoie de document care să ateste că ești priceput? E floare la ureche. Am văzut azi un panou stradal de trotuar, cu o puzderie de cursuri afișate și am intrat cu tot cu Victor în brațe. Era salon de bronzare și manichiură, iar doamna de la solar îmi spune ca dumneaei se ocupă și de cursuri. Cred că e ceva ca și cafeaua 3-in-1 … minimizarea costurilor prin cumularea mai multor atribuții.

Lucrurile stau așa – pentru diplomă recunoscută european, se plătește 600 de lei, primești suportul de curs, pe care îl lectureși și-l aprofundezi singur de capul tău, cauți o firmă specializată pe domeniul vizat, să faci practică, dacă nu se poate măcar să semneze și să ștampileze adeverința. Mai ai de susținut un examen, la centrul educațional din oraș mare … sau poate aici, la solar, direct cu d-na în cauză, dacă nu sunt mai mulți cursanți, mai plătești 60 de lei pentru examinare, apoi iar 50 de lei pentru emitere țidulă (document) cu certificarea noii tale abilități profesionale și ești beton armat sau stejar masiv, ce vrei tu.

Tot parcursul e ok, se obține hârtia, dacă amărâta aia de hârtie stă în calea succesului tău profesional, dar nimic nu te face mai priceput la altceva decât la teorie și completat hârtii. Partea practică este o altă mâncare de pește și s-ar putea să fii nevoit să susții o probă de lucru în punctele enumerate de codul N.C. 7124.2.1 din COR. Cum eu am de gând să pun osul la treabă în interes personal pentru a-mi face căsuta de vacanță de care am povestit în câteva articole scrise mai înainte, mă gândeam că mi-ar prinde bine o școlarizare pe această temă. Nu a fost să fie, teorie sunt tobă, practica de dulgherie mă omoară și prin urmarea acestor cursuri de calificare nu pare chip să am vreo șansă să cumpăr nisci știință, ci doar o nouă diplomă.

Problema oamenilor care organizează astfel de cursuri nu este că ei nu vor ca tu să înveți ci mecanismul educației, reglementarea cursurilor și nevoia asta de hârtii te fac, ca român, să cauți și să găsești căi de ocolire a procedurilor. Până la urmă cu hârtia în mână, când mergi să te angajezi, tu te faci de rușine că nu știi nimic, iar angajatorul te face de ocară pentru nepriceperea ta și poate alege din următoarele 2 variante. Fie are nevoie de oameni calificați pe hârtie și atunci te angajează pe un salar de mizerie și te școlarizează la locul de muncă, fie te invită să faci cale întoarsă de unde ai venit cu hârtia.

Nu vreau să denigrez și să fac anti sau pro reclamă nimănui, doar mi-am exprimat părerea mea despre această experiență.

Pentru hartii căutați online și veți găsi imaginea de mai sus, nu pot să pun eu link către fundația care le organizează.

cursuri de calificare
New home under construction with wood, trusses and supplies against blue sky

Ca urmare, mi-aș exprima susținerea și promit să fac promovare gratuită celor care organizează tabere de muncă voluntară pentru meserii de acest gen. Dacă cineva vrea să construiască casute din lemn, adăposturi sau amenajări cu lemn, promit să public aici orice informație utilă pentru cei interesați. Am primit nenumărate emailuri de la oameni doritori să învețe pe bune cum se lucrează lemnul și care vroiau să lucreze gratuit, într-o fabrică de tâmplărie, doar pentru a învăța. Chiar un domn și-a exprimat disponibilitatea de a plăti pentru a fi lăsat să lucreze și n-am înțeles de ce ar face asta. Meseria e grățară de aur, acum e foarte foarte clar.

Pentru oameni cu scaun la cap, cu drag.

cursuri de calificare
1 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Calin, nu e asa de simplu precum spui tu sa fie acceptati oameni nepriceputi intr-o fabrica. Eu am fost ucenic la un atelier de tamplarie si am vazut pe pielea mea ce se poate intampla. E o responsabilitate mare pentru patron sa accepte asta, unu la mana si doi la mana, daca angajamentul nu e pe termen lung, lui nu i se merita investitia de timp. Pentru ca un incepator o sa ia din timpul si atentia angajatilor care trebuie sa fie productivi si atenti la ce fac. Sa nu-si taie degetele sau sa nu masoare cu 2 tzenti mai mult.

  Eu cred ca o varianta care ar putea functiona este sa se stranga o mana de oameni pasionati care stau in aceeasi zona, sa puna buzunar de la buzunar si sa-si cumpere niste scule, sa inchiereze sau sa gaseasca un garaj undeva si sa inceapa sa lucreze. Sa faca o fereastra, o masa, o usa, o cutie, un blat imbinat, un fund de lemn, imbinari. Sa-i faca terasa la unchiu, lemnaria la bunicu, proiecte din astea. Si DUPA aia sa mearga la o fabrica sau atelier si sa zica: uite, ma pricep cat de cat, vreau sa invat mai mult. Stiu cum sa nu-mi tai degetele, stiu cum sa pun un letz cand tre sa-l tai la circular sau o scandura. Cum sa pun stelul ca sa nu-mi sara in cap bucata de lemn din dreapta circularului si cum sa tin de-o scandura de 4 metri cand o tai pe lungime ca sa nu rup cureaua circularului. Astea sunt numa din experienta personala 🙂

  Asa ca ia initiativa si gaseste niste pasionati in Baia Mare si faceti un model de Breasla, documenteaza-l, si poate altii va vor urma.

  Salutari,
  Varu’ Adi

  • Adi, ai dreptate, stiu de experienta ta ca si ucenic in atelier de tamplarie.
   Ceea ce am semnalat eu este ca o diploma recunoscuta in UE nu te face deloc priceput, si ca e vorba doar de bani ca sa o obtii.

   Partea cu breasla e un demers care necesita multe detalii si e nevoie de oameni si bani pentru a porni asa ceva. Azi toata lumea cauta sa obtina un venit, sunt prea putini oameni liberi de constrangerile financiare care pot sa aloce timp si poate si bani unei pasiuni. E nevoie de un alt fel de gandire si de un alt fel de cadru economic, poate de sustinerea unor producatori de utilaje sau a unor fabrici care sa finanteze ateliere de acest gen
   Partea cu grupul de pasionati care muncesc benevol pentru diverse proiecte personale ar fi cel mai potrivit pentru tine sa o pui pe roate, dupa ce te intorci (daca te intorci) din SUA.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.