Poate meseria de dulgher, tâmplar sau parchetar nu vă atrage ca titulatura, dar vă asigur că practicarea ei este o formă mai mult decât mulțumitoare de câștigare a traiului.

A fost o vreme când România scotea pe bandă rulantă absolvenți de studii superioare, vreme din care fac parte si eu, și generația mea. Sunt inginer ca formare sau ca studii, deși recunosc că mi-este imposibil să lucrez exact în meseria de pe diploma de absolvirea a Politehnicii Timișoara. Poate absolvenți ai promoțiilor anterioare anului 2000 m-ar combate sau s-ar supăra, având în vedere că Universitatea este una dintre cele mai titrate și bine apreciate din țară. La momentul absolvirii cred că aș putea trage linie și să concluzionez că materia predată era de nivel înalt, dar complet neadaptată și depășită de timpurile respective. Tehnica și tehnologia anilor 2000 era alta, noi eram pregătiți pentru momentul 1985, ceea ce în urmă cu 15 ani ar fi fost util, la momentul 2000 era mult depășit. E adevărat, unii m-ar contrazice spunând că totuși am învățat bazele, dar e greu de comparat programarea PIC-urilor cu redresorul în punte cu 4 diode.

Cred că ducem astăzi lipsă de meseriași, de oameni cu specializare practica, nu teoretică, de cei ce pot realmente fabrica ceva. Să operezi mașini, să le alimentezi și să manipulezi produs finit nu este specializare. Cei ce au nevoie astăzi de un sudor bun, de un strungar sau de un dulgher / tâmplar știu foarte bine că e greu să găsești omul priceput, serios și disponibil. Avem în schimb absolvenți de studii superioare cu meserie de taximetrist până ninge.

curs formare dulgher tamplar parchetar
www.dizab.job.ro – tamplar manual – 5 luni 120 de ore

Se vehiculează în presă și media convențională tot mai des ideea meseriei, apreciez de exemplu inițiativa Liceului German din Sibiu care în colaborare cu o firmă locală a pus la punct o clasă unde se învață meserie pentru a-și pregăti viitorii angajați. Cei ce navighează online în căutare de joburi știu că sunt tot timpul disponibile posturi plătite bine de tot în străinătate pentru meserii simple, dintre cele enumerate mai sus. În schimb, cu diploma de marketing/management e îndoielnic să găsești ceva de lucru în Suedia sau Australia.

Am să fac câteva precizări referitoare la meseria de dulgher / tâmplar / parchetar, care de fapt, provin din aceeași familie dar sunt specializări diferite.

Codul N.C. 7124.2.1 din COR asimilează cele 3 meserii într-un curs de formare, cu diplomă recunoscută specificând ca descriere a segmentelor cursului următoarele :

1. comunicarea interactivă la locul de muncă.

2.efectuarea unor calcule matematice simple.

3.identificarea sarcinilor şi planificarea activităţii.

4.aplicarea procedurilor tehnice de execuţie şi control a calităţii.

5.utilizarea instrumentelor, sculelor, uneltelor, maşinilor, utilajelor şi instalaţiilor.

6.respectarea n.t.s.m. şi p.s.i.

7.executarea schelelor

8.executarea cofrajelor

9.montarea panourilor prefabricate.

10.executarea pardoselilor din lemn.

11.executarea acoperişului tip şarpantă.

12 încadrarea şi ajustarea tâmplăriei.

Condițiile de participare la curs condiționează aplicanții de finalizarea studiilor minim obligatorii 8 sau 10 clase, ceea ce mi se pare de bun simț.

Aș face următoarele precizări : Dulgherul este cel ce lucrează cu elemente de cherestea grosieră și fier, în general la exterior, realizănd lucrari adiacente domeniului construcțiilor, fie schele fie structuri gen acoperișuri, șarpante sau verande. Tămplarul lucrează într-o hală de producție, cu o specializare mult mai dedicată pentru a fabrica din lemn, elemente de mobilier, decorative sau funcționale pentru amenajari interioare preponderent. Parchetarul de obicei lucrează la locația beneficiarului, pentru montarea elementelor de pardoseală, din lemn, cei ce montează marmură sau gresie sau realizează șape pe bază de cimenturi sau alți compuși nu sunt parchetari.

Apreciez că oferta cursurilor de calificare se concentrează mai mult pe meseria de dulgher, oferind totuși viitorului tâmplar sau parchetar elemente introductive.

Ca și concluzie, românul oricum se pricepe la toate, suntem suficient de inventivi și descurcăreți încât putem să facem față cu brio oricărei meserii în termeni de pricepere de bază, astfel încât reușim să asimilam ușor specializările ulterioare. Păcat doar că cei care au plecat în țările calde la munca pe EURO sau dolari sunt cei buni și pricepuți, forța de muncă valoroasă, lipsind propria țară de participarea lor. Plecarea e justificată, lipsa lor de aici foarte greu resimțită.

Dacă vi se pare că nu aveți de lucru pe baza diplomei pe care deja o dețineți în sertar, considerați meseria de tâmplar ca pe o oportunitate unde veți găsi de lucru cu siguranță, participați 3-5 luni la un curs, merită, 1/3 este teorie iar 2/3 este practică.

Sugestii ar fi acestea:

  1. Curs tamplar – prezentare
  2. Curs 2 – tamplar / parchetar / dulgher
  3. Curs meserii

Căutați online, Curs dulgher-parchetar-tâmplar, se oferă diplome celor cu experienta, doar pe baza de testare.